Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakeho dodavatelé elektřiny jste vybrali?

Od: tm odpovědí: 21 změna:
Obligátní otázka za posledni měsíc... hledám nového dodavatele elektřiny. Říkalo se, počkejte chvíli, dodavatelé přijdou s vyhodnejsimi nabídkami. Měsíc uplynul a jediná výhodná novinka je, ze ČEZ zverejnil zdražení od nového roku. Mam obavy, ze poskytovat výhodnější nabídky neni důvod, jelikož skoro milion lidí hledá nového dodavatelé. A to cena elektřiny už výrazně klesla... naproti tomu se ceny zvedají. Asi budu vybírat mezi velkými hráči stejne jako velká část lidí. Ke komu jste se dali a jaký tarif si vybrali? Nebo stále vyckavate? Děkuji.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Bidli.

jak elektriku, tak plyn. Ihned do 5 dnů po konci BE.

joudic*
take mam spotovku, tak uvidime, jak se to bude vyvijet, vcera to zas vystrelilo, diky spotu se da aspon vybrat vhodna doba na zapnuti nejakeho el. zrouta jako kdybych mel nocni proud
Milan, pokud vím, nemá SPOT. A s tím zapínáním spotřebičů bych to tak hezky neviděl, jestli teda nemáte měření typu A nebo B (což většina lidí nemá).
joudic*
bidli je trh + fixni poplatek

co je SPOT?

@milancukrar SPOT jsou spotové (velkoobchodní) ceny, které se u plynu mění každý den a u elektřiny každou hodinu.

@joudic BIDLI ale má i jiné produkty, než SPOT. Milan SPOT nemá.

19.11.21 14:54

Díky.

hodnocení

0x

hodně dlouho máme elektinu od centropol a plyn inoggy

355
hodnocení

0x

Myslím, že čekat není co a co nejdříve si najít nového dodavatele a přejit od DPI k němu na stasndardní smlouvu. Já mám uzavřené smlouvy na elektřinu a plyn s ČEZem na dobu neurčitou. Prozatím ale bohužel už téměř měsíc čekám než mě převedou od DPI na standardní smlouvu k tomu ČEZu. Elektřina a plyn jsou v současnosti všude drahé, ale podle toho co za to chtějí DPI je to všude na standardní smlouvu více či méně levnější. Já se v těchto věcech příliš nevyznám, ale hodně lidí psalo různě v internetu, že od DPI přechází k ČEZu a i ty fronty před zákaznickými centry ČEZu které ukazovali v televizi o tom svědčí a tak jsem s ČEZem uzavřel smlouvy i já. Nevím ale nezdrařuje ten ČEZ náhodou už od 1. prosince a né až od nového roku? Pokud se ta cela situace se zdražováním energií např. někdy v příštím roce ustáli a bude v čem mezi dodavateli vybírat tak možná zvážím zněnu a přechod k jinému dodavateli pokud některý bude levnější. Ten ČEZ považuji jako dočasné řešení lepší než zůstat u DPI a jestli u toho ČEZu zůstanu nebo ne to se ukáže s časem.

kenav
S ČEZem a dalsimi velkými dodavatele smlouvy pouze na dobu určitou.
355

kenav: Proč smlouvy pouze na dobu určitou? V současností je doba celkem nejistá a nevíme jak se ceny energií budou dále vyvíjet. Pokud se situace s cenami energií uklidní a ceny by po čase začly klesat o čem někteří různě spekulují tak ze smlouvy na dobu určitou tak jednoduše bez sankci nepůjde přejít jinam kde by to mohlo být levnější a bude třeba zůstat po tu určitou dobu s fixovanými cenami které jsou nabízené nyní.

Myslím že tím chtěl kenav napsat, že jiné smlouvy než na dobu určitou aktuálně velcí dodavatelé nenabízí.
355

mikihans: Já když jsem vyřizoval smlouvy na přechod od DPI s elektřinou a plynem k ČEZU na standardní smlouvu tak mi byly přednostně nabízené smlouvy na dobu určitou a na neurčitou tak jak jsem to chtěl jsem si musel sám vyžádat. Z toho vyplývá to, že nabízí smlouvy na dobu určitou i neurčitou.

kenav
Tak mě operátor ČEZu sdělil že z DPI dávají pouze fix na určitou,no a cennik na neurčito pro nové zákazníky nikde na webu nemají.V kakulatorech které se nyní objevují je klidně uvedena BE i když už neexistuje
355 přesně víme, jak se budou ceny elektřiny vyvíjet a víme, jak se vyvíjí. Lze to jednoduše zjistit dle cen kontraktů na rok 22 23 24 a ceny klesají, takže fixace nikdy.
355

stir: Jak se budou ceny elektřiny vyvíjet to asi těžko bude někdo přesně vědět. To se může jen předpokládat. Kdyby se to přesně do předu vědělo tak by někteří dodavatele si mohli dopředu nakoupit dostatek elektřiny když ještě byla levnější a nyní by nemuseli ukončit dodávku kvůli tomu, že elektřina a plyn místo předpokládaného zlevňování najednou prudce zdražily.

mikihans- a mohl by jsi upřesnit, jak jsi si tu smlouvu na dobu neurčitou vyžádal? Je to vůbec možné? Je toto případně možné provést třeba i přímo návštěvou na služebně? Dík za odpověď.

Však to také normální dodavatelé dělají. Nakupují elektřinu na tři i čtyři roky dopředu, průběžně a většina dodavatelů měla rok22 pokrytý. Za to, že bohemia prodávala elektřinu, kterou neměla, si může sama. Prodávat něco co nemám a najednou to zdraží, to moc nejde dohromady. Byli to spekulanti, elektřina šla mnoho let dolů, takže jim to vycházelo, prodávat dráž a poté kupovat levněji. A teď se to otočilo proti nim, tak raději ukončili činnost. Jinak cena elektřiny na další roky klesá, oproti dnešku, ale za 30-40eur jako v minulosti to nebude.
355

stir: Netroufal bych si odhadovat jaké to z cenami energií bude. Před asi půl rokem asi nikdo nepředpokládal, že cena energií nyní najednou až tak hodně zdraží.

Že ceny elektřiny půjdou nahoru se vědělo už dřív, kvůli uzavírání jádra v německu a kvůli rostoucí ceně povolenek. Povolenky dělají mnoho, ale nikdo si to nechtěl přiznat, protože vše vypadalo normálně. Ale o to větší pak přišla panika na trhu s energiemi, když povolenky začaly výrazně růst. Jaké jsou ceny elektřiny na následující roky se můžete denně přesvědčit na forwardovem trhu, oproti dnešku jsou klesající. To že bohemia prodávala něco, co neměla nakoupené byl její problém, nicméně tohle riziko nechala na spotřebitelich, takže takto by to být nemělo. Doufám, že lidi u hromadných žalob uspějí, jako výstraha proti dalším šmejdům.

355

19.11.21 14:15

355 - ještě mi nějak upřesni, jak jsi získal u ČEZu ti smlouvu na dobu neurčitou (mikihans -omluva, původně jsem to směřoval omylem na Tebe). Podle mé zkušenosti, pokud chci nyní uzavřít on-line smlouvu s ČEZem, tak je to pouze na dobu určitou od jednoho do tří let. B\ylo možné případně osobně přímo na služebně?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]