Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení stropu

Od: slavo® odpovědí: 11 změna:

U starého rodinného domku kde je dřevěný strop.

Složení:

Dřevěné desky nabity na trámech seshora i zespodu. Na spodních deskách natlučen tzv. palach a na tom omítka.

Jsou dvě možnosti.

1 - Zespodu na strop dát polystyrén.

2 - Mezi spodní a horní desku dát výplň.

Každé má svoje výhody a nevýhody.

Co by jste doporučili a u varianty 2 jaká by byla nejvhodnější výplň.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Chybí třetí možnost, zateplit kvalitně na půdě, aby nebyly tepelné mosty.

hodnocení

Jak zateplit?

Dát na ty desky po kterých se na půdě chodí např. polystyrén nebo jinou izolaci a na to dát znovu desky aby mezi deskami které jsou zespodu a seshora trámu byla vzduchová mezera?

Vždy dle konkrétního místa. Zateplit zespodu, na teplé straně je to nejhorší. Zateplení jen mezi trámy, je lepší, ale bude tam tak 20-30% tepelných mostů.

Zateplit podlahu půdy, dle potřeby a místa udělat pochozí podlahu. Pamatuji se, že se to zde probíralo alespoň 10x.

hodnocení

2x

Po informacii, ako je prizemie aj podkrovie obyvane a vykurovane, nechapem, aky zmysel by mala tepelna izolacia medzi nimi?

hodnocení

0x

Bez parozabrany to skonci velmi zle.

hodnocení

0x

Pokud je možné sejmout horní záklop (pochůzné desky) a na spodní deskový záklop dát, pokud možno, co nejlépe provedenou "parozábranu" a na ni na celou výšku, tepelnou izolaci. Buďto skelnou, nebo čedičovou vatu. Pak opět položit pochůznou vrstvu z původních desek.

Má vlastní zkušenost. Já, zhruba, před už více jak 35-ti lety, provedl obdobně v našem starším RD. Na spodní stropní deskový záklop (nad obydleným podkrovím) položil nepískovanou "dehtovou" lepenku (tehdy nynější folie prakticky žádné nebyly a takto to prováděli i výrobci tehdejších dřevostaveb) na to vrstva cca 15 cm skelné rohože Rotaflex. A na nakonec zpět podlahové desky. A podkroví zabydlené a po celou dobu žádné problémy. Vlastní střecha na půdě nezateplená. V malých "šikminách" v podkroví (prostor mezi spodním záklopem s rabicí a omítkou a mezi střešním záklopem z desek), kde jsem se nedostal, jsem vysypal (rovněž v této době) prostor cca 15 cm (na výšku krokví), bez jakékoliv parozábrany, částečně perlitem a částečně drceným polystyrenem. A rovněž nebyly nikdy žádné problémy.

Bohumile, rozumím Vám dobře, že máte vytápěný prostor dole i nahoře? Obytné podkroví?

Ano. Většina podkroví bylo a je užíváno jako "vejminek" pro starší rodiče :),(nyní tedy pro mne a mou manželku) a je obýváno celoročně a rovněž přes zimu vytápěno. Do roku 1997 zde bydlela tchyně, pak do roku 2005 syn s rodinou a nyní my. Vytápěno je ÚT, společným pro celý domek. V přízemí nyní bydlí rodina naší dcery a zetě. A nemáme ani žádné problémy s vysokou relativní vlhkostí v hlavní obývací místnosti, i když zde máme "kuchyňský koutek", v němž se každý den vaří. Okna nyní plastová trojskla, žádné "pocení". Mimo jiné, hodně páry při vaření "eliminujeme" vařením v elektrickém automatickém tlakovém hrnci, který při vaření nevyvíjí absolutně žádnou páru (regulace provedena automatickým vypínáním ohřevu). Nad malým sporáčkem pouze recyklační digestoř, používaná zejména při smažení. V zimě větrání ráno pár minut a občas k večeru opět. V létě dle potřeby, přes den méně, v noci více. Dvě ložnice, jedna naše a jedna vnoučat.. A opravdu nejsou žádné problémy jak s relativní vlhkostí ani s jakoukoliv kondenzací kdekoliv. Celý domek, z vnější strany (původně klasická cihla 40 cm) zateplen, už v roce 1986, odvětrávanou zateplenou "fasádou" s 8 cm rotaflexu, Trochu jsem se rozepsal, ale třeba bude zajímat. ;) Omlouvám se. :-D

Bohumile, díky za vysvětlení, ale u Vás nemůže dojít k problému, páč tam určitě nemůže dojít ke kondenzaci vodních par.

Tepelná izolace mezi vytápěnými prostory je zbytečná.

Tak nějak mi bylo špatně rozumněno. Mezi přízemím a podkrovím není mnou provedená tepelná izolace. Ale pokud jsem prováděl stavební průrazy mezi přízemím a podkrovím (za účelem protažení potrubí ÚT), tak je asi mezi stropem v přízemí (omítka+rákosový palach+desky) a podkrovím (desková podlaha přímo na trámech), zaplněn tento prostor škvárovým zásypem (při provrtání se sypala škvára). Takto se to, v době stavby tohoto RD (1924), provádělo. Což je určitým způsobem rovněž tepelná izolace. Ale bez jakékoliv parotěsné vrstvy. To jenom na vysvětlenou.

max*
hodnocení

0x
Bod 1. Dat pod strop polystyren, to je neco jako si tam natahnout igelit a kdyz budete varit caj, tak vam to bude kapat zpatky do hrnce. To asi nechcete.
Nemuzete to uplne neprodysne uzavrit, to neni bocni stena.
Pochuzkovy polystyren na pude taky neni reseni, bo se bude mackat, drolit a scvrkavat. Pouzijte tedy parozabranu do prostoru stropu, na ni skelnou vatu, kameninu nebu jinou izolaci. Ve stenach drevostaveb se pouziva papirova drt s celulozou, nehori to, ale stejne jako vse to casem slehne. Slo by to casem dosypat a zase dat podlahu zpet na strope.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]