Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dezinfikovat plísně UV světlem? ANO či NE

Od: jecko odpovědí: 17 změna:

Zdravím, nemáte někdo zkušenost s UV dezinfekcí? Sem tam se nám na stěnách a občas i nějakých botech či oblečení objeví plíseň. Nechci to stále savovat ani používat "chytrou houbu". Tak mě napadlo pořídit UV-C světelný zdroj a když někde plíseň vyskočí, tak na ni jen posvítit aby se odebrala do věčných lovišť. Používáte UV-C někdo na stěny? Případně kde a jaký koupit? Vlnová délka 255-275 je nejefektivnější. Našel jsem např.: tento:

mobler.cz/...

Ale 2ks za 181,- mi přijde nějaké podezřele levné, tak se bojím, aby to nebyl jen UV zdroj. Zde je třeba jiný drahý.

eshop.soh.cz/...

Předem díky za jakékoliv odpovědi k tématu.

Jéčko

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Kam svetlo nedosvieti, tam neucinkuje. Plesen je “zazrata” v omietke. Na povrchu su len vytrusnice. Rieste zdroj vlhkosti ci tepelny most na danom mieste.
Na relativne kratku dobu (i ked dlhsiu ako savo) pomoze Ansil. Ak chcete verit v ucinnost chytrej huby, tak ju aspon nesejmite druhy tyzden dezinfekciou. A ak ste tam strekli nekaku hezchlorovu, tak tam asi chcipne okamzite.
jecko
hodnocení

Je to starý dům cihla 45cm stěna odizolovaná takovým tím papírem s asfaltem (který se při doteku rozpadá na prach). Plísen na stěnách se objevuje jen cca do 3-5 cm na vnějších stěnách u země. V rohu se to zvedá k 30 cm. Ale jen sem tam. Ne všude. Je to nejspíš tím že kvůli vlhkosti ve stěnách (která není ani tak velká aby opadala omítka) to těsně nad podlahou promrzá. Tu stěnu klidně i vysavuju, ale když lehce oplesniví bota co leží volně na zemi ve skříni, tak savo použít ani nemůžu. UV-C světlo mi přišlo jako dobrý nápad. Čekal jsem že to zabije i trochu do hloubky a ne jen pár spórů na povrchu.

Houbu s dezinfekci samozřejmě nekombinuju. Dodržel jsem postup a na stěně na nějakou dobu pomohla.

karel556*
hodnocení

2x

UV-C nepoužíváme, není třeba, ono stačí přiměřeně větrat, ještě se nám nestalo, že bysme doma měli plesnivé stěny či obuv.

kami123
hodnocení

0x

To první je podle mne fake.

karel556*

Co je na tom fake prosím?

No, fake to nemusí být. LEDky se slušnějším spektrem jsou UV zářiče s luminofory do viditelného spektra a UV filtrem.

UV LEDka je jednodušší varianta.

kami123

Nemám v této problematice nastudováno tolik informací, abych něco tvrdil s určitostí, tak vyjadřuji jen svůj názor.

1) LED UV-C, co by dokázala něco desinfikovat je za tuto cenu je nesmysl.

2) Nedává mi smysl použití jakéhkoliv luminoforu pro záření v tomto spektru. Dávat difuzní sklo které snižuje propustnost mi přijde pro účely taky nesmyslné, i když by to mělo opodstatnění pro rovnoměrnost svitu.

V popisu výrobku je napsáno, že zářivý výkon v daném spektru je 90mW. Tomu bych snad i věřil.

Aji bych ale věřil že většího výkonu na plochu dosáne běžný sluneční svit.

Možná kecám, ale počítat se mi to nechce. Není to ale složité spočítat, tak to klidně zkuste někdo nahodit na poradnu jako dotaz..

Především je hloupost odstraňovat plíseň vzniklou nadměrnou vlhkostí zrovna takhle.

kami123

To už napsal Miso,

já na to chtěl odvětit, že by se dalo použít záření rentgenové. Není to zas tak složité vyrobit. Ale vyžaduje to rozumné zvážení a podchycení rizik...

jecko
hodnocení

Hrát si s rentgenovým zářením mi přijde jako zbytečný hazard.

jecko
hodnocení

Kami123 asi to byl fake. Již to stáhli z prodeje.

jirib
hodnocení

0x
Sorry,ale plíseň na botech a oblečení?
Nezavírat do skříní ve vlhké místnosti!
Na to stačí používat hlavu na krku...
Snižte domácí vlhkost a nebudete potřebovat vyhazovat peníze za něco,co vám pomůže jen na "chvíli"...
jecko
hodnocení

Snažíme se více větrat. Nevím kam jinam než do skříně oblečení dát. Pásek ležel volně na dně skříně a také splesnivěl, ikdyž vše ostatní bylo v pořádku. Skříň občas otvíráme aby provětrala. Přemýšlím spíš jak se zbavit následků, protože preventivních opatření jsme udělali již maximum. Vlhká místnost se zvýšenou vlkostí vzduchu, kvůli spánku tří lidí to bude vždy. A to tam ještě často zapínáme čističku vzduchu ionicair.

jirib
Omezit na 1-2 lidi...jak je to velké...?
Větrat,větrat,větrat...
Zvýšit teplotu nebo výkon topení...
Hlavně nedávat nová,neprodyšná okna...
Vodorovná izolace?Izolace stěn(podřezání)?
jecko
hodnocení

3,5x 3,2m (2,5m strop) + zděná šatna + v pokoji velká šatní skříň zabírající 0,6x2,7mx2m. Nové plastové okno již je. Větrání cca 2x denně (kompletně vyvětráno na průvan). No nic, tak to hold budeme stále stříkat když něco vyskočí a když to vleze do bot/oblečení, tak je budeme prát. Přišlo mi to UV-C takový jednodušší, ale vidím že se to asi moc nepoužívá.

jirib
Nové,neprodyšné okno je cesta do pekla.
Nechat otevřenou ventilačku a vyřešit izolace.
Skříň zlikvidovat...stejně bude ze zadu plesnivá...
Větrat každé 2hodiny...dvakrát denně se větrá v paneláku,kde je vlhkost 40%.

jabraka*
hodnocení

0x

Samotné UV záření působí na plísně a houby málo.Musí být k dispozici také voda.Dochází tím k aktivizaci iontů,které teprve zničí zárodky škodlivých mikroorganizmů

JB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]