Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotel kovarsson hořák 35kw , panda

Od: davidt odpovědí: 15 změna:
Zdravim mám takový dotaz . Máme druhým rokem rodinný dům . Kde topime kotlem kovarsson automat 4čl. Jednotka panda , hořak 35kw , dům nezateplen , bez podlahovky , 16 radiatoru . Postaven s 44porotherm.
Můj dotaz zní jaký mate správný nastavení na kotli aby to hezky hořelo a nedělali se spékance a zároveň to nežralo jak tank?
Mám nastavení teplota požadovaná 50st. Násobek podávání 3 , doba mezi podáváním 24s , doba podávání 8s ( ale i 6s je moc ) otáčky ventilátoru 50% mám dat spíše menší otáčky ventilátoru?
Topení topí všechny na plno a doma se v pohodě drží teplo jen to moc žere děkuji David .
Topime hnědý uhlí ořech 2 Bílinské

Kotel kovarsson hořák 35kw , panda
Kotel kovarsson hořák 35kw , panda #2

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vlsta2*
hodnocení

2x

zdravím, nevím jestli jsou fotky pořízené při běžném provozu nebo po útlumu a teď dochází teprve k rozhoření retorty... Myslím alespoň pár hodin provozu. Ale otáček ventilátoru tam budete mít pravděpodobně hodně. Přečtěte si návod k Pandě, přiložím stránku z jejich manuálu, tabulka s min. a max. výkonem, asi vidíte rozdíl v nastavení. Na vaše spékance budete mít zřejmě moc vzduchu, plamen je moc ostrý.

A ta teplota 50st. to je požadovaná v kotli nebo systému topení? Na kotel by to bylo sakra málo..

vlsta2*

jo ještě obrázek..

Kotel kovarsson hořák 35kw , panda #3
davidt
hodnocení

Mám nastaveno požadovaná teplota kotle 50 a pořad se to natápí jak šílený no a neprejde to ani do dozoru, pořád to sype uhlí a hlavně to žere hodně uhlí podle me tak 50kg denně do obehu mám nastaveno ze se čerpadlo sepne při 40 stupních .
Akorát nemám nastavenou hysterzi ani nic podobného
Spíše se s tím seznamují minuly rok sem měl v kotli hořak 20kw a to byla katastrofa to nestačilo vytápět dům vůbec radiátory sem měl jen vlažné a ro jen nahoře teď je mám horký cely .
Moc to žere a děla spekance
Asi tedy nastavim teplotu kotle požadovanou tak na těch 60 stupňů a budu doufat ze to bude padat do dozoru . Děkuji za případnou další odpověď .
vlsta2*

ten ventilátor jste přehlédl asi. Zkuste 30% a nechte to projevit déle. To je na ty spékance.. Hysterezi myslíte čeho, kotle nebo otopné soustavy?

K teplotě kotle.. kotel by měl být natápěný na 65-75st, alespoň! (kotlový okruh) Proto jsem se ptal co je to za požadovanou hodnotu kterou jste uvedl. Ostatní je věc řízení otopné soustavy, neuvádíte jak máte zapojeno, 3CV nebo 4CV ventil?

A pokud vám nestačil dříve hořák 20kw a nemáte doslova dům-hrad, tak je něco špatně na straně topiče.

Uveďte více info.

Jinak.., mám jiný automat, ale správné hoření retorty jsou v podstatě stejné u všech kotlů

davidt
hodnocení

Měl sem kotel po bývalých majitelich úplně špatně zapojen . Chyběl 4cv teď už ho mám . Dům má 220m2 , nezatepleny , 2patra , 7 místnosti i s chodbami 16 radiatoru pocitam objem vody cca 160l na vytápění + bojler 147l .
Zkusím nastavit tedy teplotu kotle na 60-75 stupňů plus upravit ventilátor aby tolik nefoukal a uvidíme zda to zabere . Kdybyste viděl jak ten kotel byl zapojeny to bylo šílený vracecka se vracela horka do kotle ven šla voda studena no hrozny ..
snad to teď zabere nebude to dělat spékance a nebude to tolik topit ze to bude v útlumu . Nemám nastavené na jednotce třeba tu hysterzi vody nebo ekonomickou atd . To znamená vlastně když nastavim hysterzi třeba -3 tak když mě má kotel natopit na 60 a dostane se do tyhle teploty tak když padne na 57 začne topit? Děkuji a omlouvám se za tak hloupe dotazy máme dům dva roky a zatím je to boj
vlsta2*

hlavně že jste odhodlán bojovat, to je důležité :) A ta vaše spotřeba kýblu od primalexu není vůbec špatná na váš dům. Protože 40kg kbelík od primu, má tak necelých 30l a tím by se do něj mělo vejít jen cca něco přes 20kg uhlí, vážil jste to někdy?! Mám podobný dům , asi o chlup větší, jen mám více vody a spaluji v současné době cca 25-28kg (za sezonu celkem 75q)

A dovedu si představit že kotel nebyl správně zapojen, už jsem pár dřívějších kotelen viděl, je dobré že jste dal 4CV ventil. Jak řídíte teplo do otopné soustavy, máte v domě termostat? nebo jak, ekviterm, manuál? Myslím že by jste si měl pořádně nastudovat manuál k řídící jednotce Panda, připojím odkaz, pokud je to vaše jednotka:

kovarson.cz/...

Princip všech automatů na uhlí je v podstatě stejný, ale vaší jednotku nemohu studovat, čas není.. Např u vás je "dozor” to samé co u mě "útlum” kotle.. slovíčkaření... A věřte, že v automatickém kotli neumí zase tolik topičů topit tak jak by se mělo k daným podmínkám. K hysterezi, neradím, ale mám nastaveno 1st na kotli a 1 st na bojleru.

Automat na uhlí má samozřejmě určitou setrvačnost, to není elektro kotel ani plynový. A je lépe, aby kotel topil déle s menší spotřebou nežli odpočíval. Každý dozor nebo útlum je v podstatě nežádoucí, ale nutný při dotopení kotlového okruhu a pokud se nepředává teplo do domu tak kotel prostě přejde do tohoto režimu. Zkuste topit na menší výkon a déle, tam najdete úsporu. A také jak uvedl tomkk, čistý kotel je základ! Máte teploměr na spalinách,? mnohé mohou říci..

davidt
hodnocení

Takhle to vypadalo již po topení cca 2 dny . Podle mě to má velkou spotřebu uhlí . Sice to vyhřeje ale do dozoru či nucené pauzy se to nedostane . Vždy se to natopi a jede to znova

hodnocení

0x

No a kolik vám to tedy teď sežere za den? Jestli to dobře spaluje poznáte i podle zanášení kotle a podle teploty spalin. Aby měl kotel dobrou účinnost, musí být samozřejmě stále čistý. No a že litina u automatů žere víc, je známé. Není topení na 50 °C málo? Já topím na 75°C ale mám plech a velký objem vody, Kotel má jen regulaci topení/útlum a pri nynějších teplotách natápí jen párkrát za den cca 40 minut při spotřebě cca 25 kg za den na 200 m2 starý zděný dům.

davidt
hodnocení

Spotřeba za den si myslím ze je teď zhruba 30kg jeden velký kybl uhlí od barvy primalex ty 40kg. Děkuji za Váš čas .

hodnocení

0x
Ten plamen je spis umiracek. Nehoří ani po celem obvodu. Je spodek vycisteny pred sezonou?. Vzduchu bude hodne. Ja ted mam 33% a do 3/4 zavrenou clonu a hori pekne.
davidt
hodnocení

Clonu myslíte jakoze mate zavřeny komín? Aby si to neprisavalo vzduch? Jsem v tomhle úplný lajk tak se omlouvám
davidt
hodnocení

Právě sem si říkal, ze by to mělo hořet po celým obvodu a nehoři kotel sem cistil , hořak je nový ale už sem ho zespoda vysejpal. Klapku do komína mám otevrenou nonstop topenar říkal ze má byt otevřená ♂
Je dulezite pred sezonou otevrit v horaku revizni otvor a vysat popel. Potom je dulezite aby nebyl vysypady kamnarsky tmel kolem litinoveho kola a vzduch neutikal bokem. Clona na ventilatoru pokud ji mate. Nadmerny prutok vzduchu ma tendenci sfoukavat planen. Lepsi je to ladit podle oka. Kazdopadne musi to horet cele. Ne takovy plaminek.
davidt
hodnocení

Takže bych měl prilepit kamnarskym tmelem rétoru? Protože z výroby prilepena není . Nechal sem ji normálně nasazenou pouze jak přijela bylo mi řečeno ze lepit ji je blbost kvůli pozdějšímu čištění
To je nesmysl. Ono teorericky neni potreba ji vytahovat. Ja to tak aspon mam, kdyz polozim ten prstenec na ten plechovy tuus tak tam je snad centimetrova vule. Vezmu kamnarsky tmel a udelam poradnou housenku na retorte a pekne se to do nej usadi na doraz a zajisti sroubama. Popel se vysava reviznim otvorem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]