Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Moje předchozí otázka se týkala údržby plastových oken.
A zde bych rád probral, co dělat když se mi rosí okna.
Jaké jsou možnosti, zkušenosti, co jste udělali Vy proto, aby se Vám nemlžili okna..
Jde na tom okně něco nastavit? A nebo tam přilepit dodatečné něco, aby okno více těsnilo..
Okna jsou staré 8 let a na nových, dělaných tento rok se žádná rosa neobjevuje, ale na starých ano...
Myslím si, že moc netěsním, tak proto se na oknech dělá vlhkost.
Podívejte na to jinak, píšete
Okna jsou staré 8 let a na nových, dělaných tento rok se žádná rosa neobjevuje, ale na starých ano...takže vyměnit skla za nová, funkční + těsnění... stará už nejsou "izolační", jsou to už jen "dvojskla"...tak, jak u starých , dřevěných oken kdysi dávno; taky se rosila...
Rosí se nejchladnější místo. Když nebude větrat a vylepší okna, převezme štafetu jiné místo. Nejspíš nejaký překlad na obvodové zdi. A začne se rosit. A potom plesnivět.
Ak spustite roletu, tak spravite na okne cosi ako tepelnu izolaciu a teplota tam klesne pod rosny bod. Co ma dve priciny : vysoku vlhkost vnutri a slabo izolujuce sklo.
Je to tak. Pokud dám roletu nahoru, tak se rosení objevý mnohem míň. Jde to poznat, proto se rolety snažím zvedat, co to jen jde, ale bohužel to neřeší ten problém úplně...
Musíme přijít ještě na něco jiného...
Nemám vlhkoměr. A ano vlhkost tam bude...
Protože v místnosti je chladno, ale brzy budu zateplovat. Nyni potřebuji vyřešit problém s rosením oken.
Vím o tom, že se má větrat pravidelně a co to způsobuje, pokud se to nedělá. Ovšem to já teď dělat nemohu, musím to vyřešt jinak...
A jak to řešíte Vy, když se Vám rosí okna. Jen vytahujete žaluzie nahoru. Taky to tak dělám a pomáhá to, to je pravda, ale problém to neřeší...
Teda aspoň u mně, pokud Vám to pomohlo, tak mám problém ještě jinde...
Napadlo mně tam dát nějaké těsnění a nebo předělat na zimní režim...
Tesnenie = zhorsenie problemu. Vzduch v miestnosti sa musi menit a vlhkost nesmie byt vysoka. Mozno prilis setrite a mate vlhkost 70%
Vy máte problém s vlhkostí komplet. V rohu už proráží plíseň. Tak už nesušte prádlo v bytě na domácím sušáku a kupte sušičku,nebo prádlo sušte venku. Tepelná izolace dvojskel se v průběhu času snižuje, protože nejsou stoprocentně vzduchotěsná. Omezte vlhkost v bytě - vaření bez pokličky, akvária a terária a další zdroje vlhkosti. Pokud není zateplena fasáda, je hned o problém víc. Pokud máte nově zateplený objekt nebo po rekonstrukci , bude vysychání trvat o něco déle
Každý rok mnohokrát na této poradně se řeší stejný problém, stejní poradci píšou stejné rady. Většina jich má pravdu.Páč toto je fyzikální jev, kdy je povrchvá teplota nižší, jak hodnota rosného bodu.
Je třeba zvýšit povrchou teplotu skla a snížit vlhkost. To docílíte topením a větrání, přesněji kombinací těchto činností.Máte dvojskla, to je to nehorší, co se prodává. Horší již nekoupíte.
Stará okna mají mizerné tepelně izolační vlastnosti. Netěsnost nezpůsobuje rození a plísně, to je naopak způsobené utěsněním a nevětráním.
Máte tři možnosti: Více větrat, více topit nebo vyměnit okna (větrání a topení lze použít současně, okna nemusíte měnit celá, ale jen výplně). Vše tedy za předpokladu, že nyní větráte dostatečně.
Nejlepší by bylo větrat na jedné straně baráku aspoň jednou ventilačkou a na zbytku baráku aspoň mikroventilací.
Pokud není možné nechat všechna okna na mikroventilaci (některá kování moc nedrží a pojišťovna to pak neuznává), pak bych na všech oknech otočil excentry na "letní režim" - úplně do roviny. Aby okna těsnila co nejméně.
Najviac sa mi na nom paci, ako naznacuje nejake blizsie neurcene vplyvy, kvoli ktorym vetrat nemoze. Jeho boj, ked mu splesnie cely byt, tak "usetri". A to este mame vonku teploty okolo +8 a viac. Ked bude -15, zacne kondenzacia a plesne aj na stenach.
Zvýšit teplotu a větrat je naprosto stupidní rada. Je jen jedno řešení a to přejít z dvojskel na trojskla. Tuto změnu provádí firmy, které vyrábějí plastová okna. Zaměří rozměr, vyrobí nový tenší rámeček. Původní dvojskla vyjmou a nahradí trosklem.
Lze to řešit polykarbonátovým sklem 0,75mm nalepeným na rám okna. Tento problém se řeší každý rok v zimě.
Stupidne je prave popierat nutnost vetrania. Cim viac okna tesnia a cim menej je prirodzeneho vetrania, tym viac je nutne vetrat otvorenim okna narazovo niekolkokrat denne. Z dovodov hygieny ako znizenie obsahu CO2, skodlivin a hlavne vlhkosti zo sprchovania, varenia a dychania.Trojskla len znizia tepelne straty objektu, rosenie ma pricinu vo vysokej vlhkosti vnutri.
Děkuji za odpovědi. Problém jsem částečně vyřešil, a myslím si, že nechat si na to zavolat odborníky bude nejlepší. Obrátím se na firmu, která montovala okna a zjistím, zda nenajdou nějaké řešení. Třeba místo dvojskla udělat trojskla. A nebo nalepit na okno nějaký tepelný izolátor. Uvidímé, jak budu mít chvilku hned se tím budu zabývat.
Cize ste nepoucitelny a namiesto vetrania idete utesnovat. Vsetci tu sme sa jasne zhodli, ako mate malu vymenu vzduchu a kvoli tomu vam stupa vlhkost vnutri. Vymena za trojsklo moze pomoct zdanlivo, okno bude vnutri teplejsie, ale vasa vysoka vlhkost si najde inde miesto na kondenzaciu = za skrinami, na spalete okna, v rohu, kde zle spraveny preklad. Zjavne pracujete tvrdo na tom, aby ste mali plesne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.