Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je výhodné topit dřevěnými briketami?

Od: nojo* odpovědí: 10 změna:
Ahoj lidičky - takže topim s krbovimy kamny prity s výměníkem. Tak koupil jsem dnes tvrdé dřevo 2 kubický metry, bohužel nemám suché dřevo a to co mi přivezl je mokré.
Máte někdo zkušenost s dřevěnými brigety? Mám doma malý děti a je to bohužel jedina možnost, - a tak mne zajímá s ekonomické stránky jestly je to aspoň trochu výhodné? A kolik si myslíte že by byla spotřeba má měsíc pro byt o rozloze 90 metrů čtvereční s nezateplenou fasádou? 2 kubický dřeva tvrdý ho mně vyšli na 2700 Kč newim na jak dlouho by to vydrželo, a chtěl sem to tedy vyzkoušet. Ale nemám na to dát třeba 5000 tisíc za měsíc briget děkuji za odpověď

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Pokud budu ŘÁDOVĚ pocitat. Odhadnu TZ na 6 kW, v současné dobe bude cca poloviční, tj cca 3 kW. 3 kW x 24x 30 dni= 2.160 kWh/ mesic. Brikety mají vyhrevnost 5 kWh/kg tj je potřeba 430 kg, ale neni 100% ucinnost, tj bude to cca 500 kg x cca 8 Kč/kg a jsem na cca 4.000 Kč/ měsíc.
Ale je to opravdu řadový odhad protože jsem "vařil z vody".

max*
hodnocení

0x
Brikety do krbu nejsou zadna vyhra.
Za tunu date tak 6.000 korun, to je 6x vic nez za drevo a vic to opravdu ale opravdu topit nebude. Drive se do toho lisovala vylisovana repka, velmi vyhrevna rostlina, dnes tam najdete leda piliny a mix papiru, nektere z tech spatne horlavych letaku, to asi moc horet nebude, ze?
Sezente treba mekke drevo na pile, tim muzete topit hned, mokre tvrde mate na pristi sezonu.
nojo*
hodnocení

Mockrát děkuji za radu

I měkké dřevo na topení musí být suché.

Brikety záleží, za kolik se sehnají a jaké.

Při troše štěstí se dá sehnat i suchý palivák, samozřejmě o trošku dražší.

nojo*
hodnocení

Takhle chlapi nevadí mi dát za brigety 2 tisíce na jeden měsíc, už jen kvuly dětem,, ale bude to stačit za 2000 tisíce na měsíc?

Ale to přeci nikdo neví, jestli ti brikety za dva tisíce stačí na měsíc.

Taky mám teplovodní krb, co myslíš, stačí mi brikety za dva tisíce na měsíc?

max*
2000 v zadnem pripade nemuze stacit na 90metrovy byt. Protopim urcite 100za den ve drevu a to je jen kancl 25metru, dum bezi na plyn, sice je pravda, ze jej tim krbem hodne zahreju, protoze topim dole a mam 11 metrovy komin.

hodnocení

0x

Občas nechápu ty změny názvu otázky, chytnu se původní verze. Předpoklad - jste na baráku, máte prostor, auto, vozík a cirkulu anebo aspoň mafla. Zkuste obhlédnout kaufy, OBI, Baumaxy poblíž. Vzadu se jim hromadí nezálohované palety, občas mi volají, že budou rádi, když to odvezu. V těchto teplotách tím topím, momentální spotřeba je jedna banánovka prkýnek a jedna kostek denně. Není to ideální dřevo, ale je sušší, než kdyby po tom včera běhaly veverky. Jediné, co musím, je asi co tři měsíce vyčistit kouřovody, komín to zvládá... Topení teoreticky téměř zdarma. Až udeří mrazy, přejdu na kvalitnější, suché a tvrdé dřevo... A malý bonus - magnetem z popela tahám hřebíky, ty jednou za rok letí do šrotu...*haha*

vlsta2*
hodnocení

0x

zdravím, jako přechodné palivo klidně použijte brikety, jinak samozřejmě vyjde levněji dřevo. A spotřebu si budete muset změřit sám. Kupte si dva malé pytle, cca 20kg na zkoušku, odhad cca 100-200kč, zjistěte si z jakých dřevin jsou hobliny, bude totiž rozdíl jestli "nějaká” směs a nebo jen čisté bukové hoblinky. A uvidíte jak vám to množství cca vydrží

Nezáleží na dřevu. Záleží jen na váze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]