Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se starat o údržbu plastových oken

Od: flicek® odpovědí: 30 změna:

Dobrý den,
Zajímá mně jak se mám v starat o plastové okna.
Slyšel jsem, že okna mají tzn. dva režimy. Létní režim a zimní režim.
Zdá se mi, že teď mám okna v letním režimu. Okna se rosí a trochu se mi zdá, že přes ně malinko profukuje, což asi zapřičiňuje rosení. Proto mně moc zajímá, co mohu udělat pro udržbu plastových oken. Tuším, že je asi dobré těsnění okolo stříknout silikonovým olejem, namazat pohyblivé části bílou vazelinou, či zajistit, aby odtokové kanálky nebyli nikdy ucpané.
A ehlavně mně zajímá, zda se na nich dají měnit režimy tzn. (Léto-zima).!
Pokud ano, tak bych chtěl poradit. Jakým způsobem si to mohu nastavit
Okna se mírně rosý. Vytváří se na nich vlhkost. Myslím si, že okna jsou nastavené v režimu léto a proto tak netěsní..
Předem děkuji za odpověď.

Jak se starat o údržbu plastových oken
Jak se starat o údržbu plastových oken #2
Jak se starat o údržbu plastových oken #3

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kavj
hodnocení

2x
Roseni oken mi vadí taky, protože se tam pak tvoří plíseň. Z plísně mám alergie. Když mám alergii nemůžu dýchat. Boze to jsou zase dotazy. Proste paní vadí, že se rosí okna tak to nerozebirejte. A proč vy si utirate zadek, když stejně budete zase srát?

Protože paní blbne. Jako Vy.

Norma o větrání říká, že v místnosti, kde jsou živí lidé se musí větrat tak, aby byl všechen vzduch vyměněn nejdéle každé dvě hodiny nebo 25 m3 na osobu.

ra252 a větrá se zavřenými okny? Proč mají okna tři těsnění, aby netěsnila? Okna mají těsnit a má se pravidelně větrat. Plno lidí má rekuperaci. Těm taky doporučíš, aby jim okna netěsnila?

Troje těsnění je komerční howadina. Pokud má někdo rekuperaci a dýchá vzduch z trubek, nemusí hrotit, že mu někde nepatrně podfukuje okno. A nebude mít problém s nadměrnou vlhkostí.

Mimochodem - málokdo si nařizuje budík, aby v noci každé dvě hodiny vyvětral.

anot

Větrat každé 2 hodiny? Ani náhodou. Ráno před tím, než zapnu topení vyvětrám, pak se vytopí, a celý den se netopí. Pak zase večer chvilku před topením vyvětrám. Někdy ani to ne.

Vaše volba. Klidně se zaduste :).

Vzduch z trubek? *smich* můžu se zeptat, jaký je rozdíl mezi vzduchem, který projde trubkou, oproti vzduchu, který projde oknem? Mění se nějak jeho složení? Barva? Tvar? *smich*

Trubka tak nevadí, s trubičkou je to horší ..

Já spím s pootevřeným oknem, v noci netopim a nic se nerosí. Ba naopak, dobře se mi dýchá a to mám alergické astma.

hodnocení

0x

Proč by měla okna těsnit? Máte nucenou ventilaci?

hodnocení

Kvůli vlhkosti. Sraží se na nich voda. A zdá se mi, že mírně profukují. Proto bych je rád utěsnil.

Netěsná okna vlhkost snižují. Váš problém je v tom, že nevětráte. Netěsná okna to dělají asi z pěti procent za Vás.

hodnocení

To rosení se tam objevuje kvůli tomu, že z oken do baráku jde mikro-průvan. V domě je teplo, jak se srazí studený vzduch s teplým, tak se to akorát vysráží na tom okně. Cítím z oken micro průvan. Na nových plastových oknech dělaných tento rok nic takového neni. Tam těsníja dokonale a žádná rosa se na nich neobjevuje...
Ale na těchto (viz. fotky.) 8 let starých se rosení objevuje čím dál víc...
Takže je potřebuji nějak zateplit. Utěsnit..

Nie, studeny vzduch obsahuje z principu ovela menej vodnej pary ako vzduch teply. ziadne frontove boje tepleho a studeneho vzduchu sa tam nedeju. Len mate maniu vela tesnit a malo vetrat a vysledok je presne podla fyziky = rosenie.

hodnocení

0x
Žádný zimní režim neexistuje. Okna se rosi z jiného důvodu.
hodnocení

Jojo, je to možné, že nic takového jako zimní režim neexituje. Někde jsem četl, že okna něco takového mají. Ale možná je to HOAX.

A jak zabránit rosení oken?

Dvojsklo? Rybičky? Kytek hodně či málo? Prádlo sušíme kde?

Čemu to rosení vadí?

hodnocení

Kvůli vlhkosti? A unikům tepla. Proto mi to rosení vadí. Zdá se mi, že okno netěsní.
Chtěl bych aby bylo více utěsněné.
Rybyčky nemám. Kytky taky nemám žádné. Parapety jsou čisté. A u oken žádný nábytek neni. Co se týká větrání, tak větrám minimálně kvůli únikům tepla.

spu

Zimní režim existuje Pán dává mylné informace poradte.cz/...

Nevětráte .. už jsem to psal. Nejdřív se budou rosit okna, potom se objeví plíseň za zdech.

Vy si sam vyrobite problem "nevetram kvoli unikom tepla", potom to zaklincujete "chcem este viac utesnit okna" a vysledok je uplne presne v sulade so zakonmi fyziky = kondenzacia vody na chladnych povrchoch. Ak nezmenite svoje nezdrave a nespravne zvyky, bude to len horsie, objavia sa plesne. Nic ine sa poradit neda, fyziku neosalite.

Rosný bod. Je to podobný jev jako když orosi zrcadlo při sprchování nebo když vytahnete pivo z lednice. Vlhkost se sráží na studeném skle. Takže zkuste více topit, posunete rosný bod, sklo bude teplejší, zároveň vyšší teplota v místnosti sníží relativní vlhkost doma.

hodnocení

0x

Cim viac miestnost utesnite, tym viac sa bude okno rosit. Vlhkost, ktora sa zrazi je z tepleho vzduch vnutri. Objavi sa na kazdom povrchu, ktory je chladnejsi, ako rosny bod.

Musite pravidelne vetrat a to tym viac, cim viac ludi tam byva, cim viac pradla susite dnu alebo cim viac varite a cim viac kvetov a pod mate.

hodnocení

Už jsem to našel, jak okna přenastavit na tzn. zimní režim.
Díval jsem se podle návodu mám okna nastavený na letní režím, zkusím to přehodit na zimní a uvidím co to udělá...

Vymačká se dříve těsnění, bude se muset více a častěji větrat.

Zase zle. Zimny rezim = viac to tesni a to problem este zhorsi.

Nejen těsnění, ale hlavně bude trpět kování a panty.

hodnocení

Děkuji všem za odpověď.
Já jsem hlaně hledal jak se nastavuje a ovláda přitlak k oknům. To, že jsou okna orosená je druhá věc, ale mém případě budou vždy orosená. Mám určité podmínky v bytě, které změním jen celkovou rekonstrukci, takže momentálně problém, který se bude řešti v budoucnu. V tuto chvíli je pro mně důležité, jen jak nastavit přítlak na okna. Možná jsem to mílně nazýval letním a nebo zimním režimem. Ale jedna se o přítlak
Co se týká rosení, tak s tím bojuji jak se dá...
A každý máme doma jiné podmínky jakým způsobem s tím se dá bojovat...
Informace, které jsem tu získal, jsou cenné. Některé jsem věděl, a některé ne, ale na tom nezáleží. D
Předmětem otázky bylo jak nastavi Přitlak k oknu. (Letní - Zimní režim)
A je otázka jak moc je to vhodné a nebo ne...
Věřím, že všichni radili se svím nejlepší vědomím a svědomím. A že se hlavně opírali o svoje zkušenosti, které sami mají a népsali tu jen něco, co někde slyšeli nebo o čem si myslí, že je správně, ale přesto si to nikdy nepotvrdiliy a nebo nevyzkoušeli...
Odpověď, kterou jsem hledal jsem tu naštěstí našel. Odpověď, na otázku kterou jsem položil jsem ohodnotil kladně. Ke zbytku se nemá cenu vyjadřovat.
Proto to tady píší jakoby všem. Souhrn toho co jsem chtěl říct, každému který mi napsal radu.
Každopadně za chvilku napíšu novou otázku a ta se bude týkat jen přitlaku k oknám. Budou mně zajímat vaše realné zkušenosti a připomínky, zda s tím máte někdo zkušenosti.

hodnocení

0x
Koukám, že tazatel ohodnotil odpověď, která v ničem nepomohla ani neporadila :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]