Zdravím, máme 2+1 v panelovém domě, kde obývací pokoj je zbytečně velký a ložnice je zároveň s dětským pokojem. Navíc, balkon je zrovna také z ložnice. Tím pádem nás napadá ideální varianta, obývací pokoj udělat z ložnice a stávající obývací pokoj rozdělit na dětský + prostor na spaní. Je ale vůbec reálné mít obývák tam, kde ostatní nad námi a pod námi mají nejspíš ložnici? Máte to takto někdo a nějaké zkušenosti? Díky moc.
Ložnice bývá chladnější místnosti, bez zásuvky pro TV. V obýváku mají lidé často puštěnou televizi nahlas a dlouho do noci. Reálně jde skoro všechno. Panelák je široký pojem, můžete mít místnosti hned vedle sebe (změna bude minimální) nebo každou místnost na jinou světovou stranu(a odděleno dlouhou chodbou). Navíc u obýváku může být výtah, okna do ulice a podobně (toho všeho si všimnete až nastane úplné ticho)...
Je jen na tobě jak si to doma uděláš a přestavíš ja v tom nevidim jedinej problém nam tu známou co si ve 3:1 v paneláku udělala z kuchyně menší dětskej pokoj a kuchyn zřídila v obejváku a je spokojena Ja si zas ve starým bytě kterej byl malej přepulil kuchyn a z časti kde bylo okno si udelal menší dětský pokoj De jen o to se toho nebát
Tak hlavně dát do obýváku koberec a ne plovoucí podlahu ať je vše OK co se týče kročejového hluku. Sám mám ložnici pod obývákem souseda a ten má asi koberec - není nic slyšet
Asi vás každý v domě bude mít rád..(tedy alespoň ti nad vámi a pod vámi).
hala
Proč? Když nebude dělat hluk a bude se chovat slušně, může každému být jedno, co kde má. Otázkou je, jak se chovají ostatní. Bylo by dobré strávit pár nocí v místě po přestavění ložnice.
Ujistěte se, že ve stanovách máte tuto možnost. Některé bytové jednotky mají ve stanovách zákaz mít přestavěné místnosti. U nás je to zvlášť vymezené, že to lze. Takže každému je do toho prd, kde co máte. Ale záleží pak na té situaci večer. U nás jsem vděčná, že mají sousedi pod námi ložnici na opačné straně bytu. Když měli miminko, nemohla jsem v obýváku spát. Neříkám, že mi to vadilo. To tak prostě je, ale nedalo se tam spát.
Ono přesunutí nábytku je RESTAVĚNÍ místností? To jsem netušil že jde nějakými stanovami zakázat hýbat s nábytkem!
hala
Ano. Představte si, aniž by jste musel mlátit hlavou o zeď, že předělat si kuchyň do jiné místnosti, než je obvyklé v ostatních bytech, může být problém. Ono mít kuchyň nad něčí ložnicí není žádná výhra.
Hale-vy asi nechápete co je přestavba a co je přestěhování nábytku, ž, ono holinky a hodinky je jedno, oboje se natahuje?! Takže to co Vy myslíte se týká přestavby bytu= změna dispozice nikoliv výměna nábytku z místnosti A do místnosti B a naoopak! Jin ak dnes není soudruhy plánované bydlení, takže soudobé (cca od roku 1995) s v drtivé většině panelových bytů od tédoby stavěných neurčuje kde bude ložnice, kde dětský pokoj a kde obývací pokoj! A dokonce byste se asi divil kdybyste viděl v paneláku s kolaudací v roce 1969 z bytů vedle sebe velikosti 1+1 a 2+1 udělaný byt 4+2 ! Samozřejmě s posvěcením odborných stavebních pracovníků- včetně statika .
Jinak pokud bych chtěl tak klidně bych si dovedl prodit i se změnou dispozice panel. bytu víme? nejsem totiž jen teoretik ale krapet tomuto rozumím...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.