Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapsání stavby do katastru

Od: jugin odpovědí: 33 změna:

Zdravim zdravim, mám dotaz je možnost zapsání stavby do katastru, která už byla dávno postavěna?

Jsou nějaká kritéria na tu udajnou stavbu? která by měla být v katastru?

Děkuji

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

geometrický plán potvrzený katastrálním úřadem (to by měl zajistit geodet),

sdělení k dokončení stavby, případně kolaudační souhlas nebo kolaudační rozhodnutí,

rozhodnutí obce o přidělení čísla popisného,

vyplněný formulář Ohlášení změny údajů o pozemku, jehož součástí se stala stavba.

jugin
hodnocení

nojo, ale když se třeba jedná o dřevěné stavby (dřevník,slepičárna,králíkárna) bez zpodních základů, tak to nemžou povolit zapsat ne?

a musí mít muj souhlas ne? když to není 2 metry od baráku zdi

Vy vážně chcete zapsat do katastru kurník *sok*? To by šlo snad jen v případě velkochovu ve zděném (zkolaudovaném) objektu.

Proč si zbytečně přiděláváš práci a starosti?
jirib
Tak budu hádat...
Soused má kůlnu nebo kurník hned za plotem a tobě to vadí...
Tohle není stavba,může to mít kde chce...nepotřebuje na to ani ohlášení.

Aha, no jo.*palec*

jugin
hodnocení

Ano Ano, soused to má nalepené u mojí zdi sotva 100cm.. kurník,kralikarnu a dřevník.. kvuli tomu mám mokrou zed a uvnitř i plíseň.. 1) tak chci vědět jestli mám možnost mu to prostě nechat odstranit když to není 2m a ani to nemá základy..

Navíc z toho chce dělat něco jiného.

2) Může se mu to podařit zapsat do katastru?

3) můžu mu v tom nějak zabránit?

Máte zdi metr od sebe? Tudíž ani jeden z vás nemá stavbu dva metry od hranice. Je to tak?

jugin
hodnocení

Hranice určuje muj barák ( zed) a od té hranice tedy me zdi má ty "stavby"

Takže máš barák na samý hranici pozemku?

jugin
hodnocení

Takhle viz obrázek: černá zed je muj barák, hnědý muj plot a červený sousedovy stavby pár* cm ode mne

Zapsání stavby do katastru

Hezká malůvka. Ovšem to hlavní tam chybí. Kde je v této malůvce skutečná hranice pozemku?

jugin
hodnocení

Snažil jsem se.. díky

Hranice pozemku je moje zed a plot

Takže kdyby jste oba dva měly stavby dva metry od hranice, byly by tam ty správný čtyři metry. Tak ať si soused posune kurníky o metr, ty barák o dva metry a budete oba spokojený.

S barákem asi nehneš, soused s kurníkem by asi mohl. Takže, když to posune tak, aby dodržel literu zákona, bude to v pořádku?

jugin
hodnocení

tady jde o to, že ty jeho "stavby" nejsou ani zapsané v katastru nemají ani základy má je prakticky na černo a chce si je nechat zapsat do katastru... a mě s nima škodí, má je nalepené u mé zdi baráku která ani nedýchá a nemluvě o tom co si chce do budoucna z toho nově udělat... Domluva s ním není a těžko něco bude posouvat zas tak malé stavby to nejsou.

Proto se ptám, jestli má nějakou šanci, že mu to do toho katastru nakonec zapíšou..

a já jestli proti tomu mohu nějak "bojovat" třeba nahlášením a následném odstraněním

Kurník mu do katastru těžko zapíšou. Taktéž nějaký kůlničky a příkulničky.

Pakliže něco bude chtít v budoucnu zapsat do katastru, bude na to muset mít mít nějakou malůvku.

Zeď nemá plíce, tudíž nedýchá. Navíc, když sám máš máslo na hlavě a barák postavený jinak než má být, tak bych moc nevyskakoval.

jugin
hodnocení

Ale barák nemám postavený špatně.. podle katastru je vše v pořádku prostě hranice pozemku je moje zed a plot a pak je soused kde má své stavbyjeho plot a hned další soused.. těžko vysvětlit, možná myslíš něco trochu jiného..

jakou malůvku? jako požádat si něco od geodetů? aby to vyměřili a zmapovali? když to prostě před xx lety postavil a není to v katastru nemá to ani základy tak to prostě nemůžou jen tak prohlásit za schválenou stavbu bez ohledu na nějaké "maluvky"

Prostě stavba může být dva metry od hranice pozemku. Že se to dříve stavělo všelijak je věc jiná.

Geodetům to je jedno, malůvku potřebuje na stavební, aby mu nějakou stavbu povolili. A aby to povolili, bude to dva metry od hranice.

jugin
hodnocení

ok to chápu dříve se to tak neřešilo, ale když ani jedna z těch "staveb na černo" není 2 metry od hranice pozemku tak mu to nemohou zapsat tedka nově do katastru ne? aby to měl zasychrovaný.. abych já neměl pak smůlu a nemohl stím nic dělat..(požádat o odstranění) a pak by se oháněl s tím že už to v katastru je a já s tím nic nenadělám.

Jak říkám, sám máš máslo na hlavě, nemáš stavbu 2 metry od hranice. Co budeš dělat, až za nějakou dobu budeš potřebovat opravit něco na stěně k sousedovi?

jugin
hodnocení

jaké máslo na hlavě? ten barák je psaný v katastru.. hranice je muj barák s plotem.. tak to má x lidí v té vesnici

ale že si někdo doslova nalepí kulnu a dřevěné stavby 1 metr od mého baráku a ještě to není ani v katastru tak to je špatně a chce si to rychle nechat do toho katastru napsat abych na něj pak nemohl..

Říkám, kurník mu nikdo nezapíše. Jak to budeš dělat s tou případnou opravou zdi?

Není lepší se nějak dohodnout? Než si navzálem dělat naschvály a házet si klacky pod nohy?

jugin
hodnocení

na opravu zdi mám nárok tak bud dohoda nebo pujdu za starostou.. co bych se s tím já měl tak srát když soused neustoupí a dělá naschvály.

Dohoda s ním nejde ani nebyl schopný pořádně ostříhat vzrostlý strom, který mám od baráku 1,5m a šel mi do střechy a ničil zeď...

Dohoda o čem? že si metr od baráku postavil dřevěnou kulnu (ta kulna je tak blízko mého plotu že by se tma ani neprotáhl) s kralikarnou a kurnikem? a z toho si pak udělá jiné stavení? a chce to rychle zapsat do katastru protože tuší, že to budu chtít dát pryč?

To je jak kafemlejnek. Pořád dokola. Mě to už nebaví. Nastuduj si, za jakých podmínek zapíše katastr stavbu do katastru. Až to nastuduješ, což máš na několik dní, tak se přijď ptát dál. Ale už nebudeš mít na co, všechno budeš vědět.

jugin
hodnocení

proto jsem se ptal tu, abych to nemusel studovat několik dní.

jugin
hodnocení

a na otázku když ty stavby nahlásim a jestli mi dají k pravdě a nechají je odstranit jste stejně nikdo neodpověděl.

Ale několikrát jsi tu odpověď už dostal.

jugin
hodnocení

max si sem asi 3x napsal že mám sám máslo na hlavě přitom to není pravda a chci něco nahlašovat

id

jugin . vy odmítáte si doplnit vzdělání ohledně staveb pouze čtením? Ale 100% víte na co máte nárok? Mít vás za souseda, tak vám tak znepříjemním opravu vaší stěny např. tím, že vám vymezím vstup pouze v mé přítomnosti od 15, 30 hod do 17.00hodin a to obden atd. To chcete?

Raději se zde dohadujete a melete fur dokola - stavby nemají základy bla bla bla . To musí mít stavba základ? Jak jste na to přišel?

Chcete odpověď - zde je. Pravděpodobně soused i při nabonzování nebude nic odstraňovat. Ale nemám křišťálovou kouli a nemohu vědět jak váš st. úřad rozhodne.

jugin
hodnocení

jugin . vy odmítáte si doplnit vzdělání ohledně staveb pouze čtením? Ale 100% víte na co máte nárok? Mít vás za souseda, tak vám tak znepříjemním opravu vaší stěny např. tím, že vám vymezím vstup pouze v mé přítomnosti od 15, 30 hod do 17.00hodin a to obden atd. To chcete?

Raději se zde dohadujete a melete fur dokola - stavby nemají základy bla bla bla . To musí mít stavba základ? Jak jste na to přišel?

Chcete odpověď - zde je. Pravděpodobně soused i při nabonzování nebude nic odstraňovat. Ale nemám křišťálovou kouli a nemohu vědět jak váš st. úřad rozhodne.

1) od čeho je teda tady možnost se ptát na tyto dotazy? když nejsem v zákonech jako doma ( něco zjištěné mám a zrovna to na co nároky mám a ne a co soused má špatně.) co nevím na to se ptám.

2)oprava zdi- i kdybych měl sebemenší dobré sousedské vztahy tak když soused není zrovna v přítomnosti ani bych tam bez souhlasu nelezl nejsem drzá opice a jeho pozemek není pruchoďák

3)no právě když nemáte křištálovou kouli tak nepište , že nic nebude odstranovat..pokud tam ty stavby nemají co dělat tak bohužel.. a když uzná uřád za vhodné tak to odstranit bohužel prostě bude muset.

id

Vy nechcete znát odpovědi od laiků. Nakonec jste si sám odpověděl, tak za mne zbytečný dotaz. Jinak jsi pro fundovanou odpověď zajděte za vystudovaným VŠ pracujím v oboru a za jeho rady zaplaťte.

Zdi - musím se usmát u představy, že nahazovat zeď budete obden po 2 hodinách odpoledne*zed* To si ani nestačíte postavit lešení. Konec - šmitec.

jugin
hodnocení

nepleť te sem pořád nějaké zdi nevím jestli v nich máte zálibu jestli ano tak se olmouvám.. Akorát v tom děláte bordel

Nejprve si zjistěte, jestli to, o čem mluvíte je stavbou ve smyslu stavebního zákona. Pak se možná budete ptát jinak až zjistíte , že stavební úřad v této věci odmítne konat a tím i katastrální úřad a věc se pak bude řešit soudně. Takže zvažte vaše možnosti , čas, který tomu chcete věnovat , spoustu financí a hlavně váš celkový prospěch z toho všeho nebo taky neúspěch.Být na vašem místě,nechal bych to být a sousedské vztahy více nehrotil

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]