Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hluk tepelného čerpadla od souseda - jak správně postupovat

Od: zima odpovědí: 25 změna:

Chtěl bych se poradit, jak správně postupovat, pokud nás sousedovo tepelné čerpadlo obtěžuje celé dny a hlavně noci hlukem uvnitř našeho domu?
Soused byl rozhovorem požádán třikrát o nápravu (ztišení nebo přemístění, aby nemířilo na můj byt), ale dosud neudělal nic, co by hluk trvale odstranilo.
Řešili jste někdo tenhle problém? Jak správně dál postupovat? Stížnost někde na úřadu bych se chtěl ideálně vyhnout, nechci nikoho udávat, jenom chci mít doma zas ticho což považuji za legitimní požadavek.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Nechcete to řešit přes úřad (SÚ, Hygiena), ale se sousedem není domluva. Tak jak jinak?
Pár řešení by se asi našlo, ale bez spolupráce souseda těžko..
zima
hodnocení

Jiný nápad nemám, jenom s tímhle nemám žádnou zkušenost, nikdy jsem žádné spory se sousedy neřešil, tak bych se chtěl dozvědět jestli a jak tohle řešili další lidé

Jsou jen dva způsoby..
Vy máte jen jeden..
Ještě tedy máte "mezistupeň", můžete souseda upozornit, aby si ke kontrole připravil hlukovou studii, nebo měření hluku, pak že se půjdete optat na úřady. Třeba to s ním pohne k nějaké činnosti.
Když ne, opět jedině stížnost na úřad.
zima
hodnocení

To mě nenapadlo s tou hlukovou studií, děkuji za nápad, budu ji po něm požadovat.

hodnocení

4x

Bez uradov sa nikam nepohnete. Este mozete skusit submisivny postoj, ked zaplatite susedovi material a firmu na instalaciu protihlukovej steny.

Protihluková stěna nutně být nemusí.
Dle intenzity hluku by stačilo např.nastavit na TČ noční útlum, nebo na TČ dát protihlukový kryt. Jdou jistě i omezit provozní hodiny TČ, otočit TČ...atd.
Ale to vše chce spolupráci souseda.

hodnocení

2x

Soused ale nemusí trvale odstranit hluk. Je ten hluk menší, střední, vysoký? Někdo to musí změřit.

zima
hodnocení

Pro mě je prostě obtěžující, dřív tu bylo úplné tich, teď se nedá v klidu vyspat. Ale vím kam míříte... ještě po něm zkusím chtít zvukovou studii jak mi radí výše

jenda22

Může se stát, že TČ vyhoví normám. A co pak? Výrobci nejsou hlupáci a jejich výrobek musí splňovat normy.

TČ může vydávat vyšší hluk než povoluje ČSN resp hygienické normy i v případě, že samo TČ normy splňuje. Stačí porucha TČ, špatná instalace nebo nevhodné umístění.
Pokud ovšem měření prokáže, že je vše OK. Tak potom "nic", stěžovatel je zřejmě netopýr.
Už jsem slyšel i o případu, že soused stěžoval na hluk TČ už v době, kdy ještě nebylo v provozu (on ale měl dojem, že ho slyší).
zima
hodnocení

TČ je umístěno v rohu přímo proti mému oknu, co jsem stál u jiných tepelek, tak žádné nedělalo takový rámus. Taky jsem si první myslel, zda to není jenom můj pocit, ale slyšely to i mé návštěvy a předpokládám, že teda takhle slyšet dovnitř domu by být nemělo...

No ano, to může být kombinace levného TČ a špatného umístění. V tomto počasí co je aktuálně venku, ještě kvalitní TČ téměř není slyšet.
TČ "v rohu" je ale akusticky nevhodné a ještě když je "namířeno na vaše okno.
zima
hodnocení

TČ je značky Nordline. Teď jsem ještě dostal radu všechno sepsat a poslat mu doporučeně dopisem s výzvou k odstranění problému, jakožto poslední krok před stížností na úřadě.

Aha. Nordline je taková levnější varianta TČ, žádný high end. Co je však pro Vás podstatné je to, že je to on-off a nikoliv invertorové čerpadlo.
Proto je jeho hluk vždy stejný, bez ohledu na venkovní teplotu. Že je to tak?
zima
hodnocení

Přesně jak říkáte, stále stejný hluk beze změny ať je -2 nebo +10, když teď byly mlhy, tak to bylo ještě výraznější dunění..

Vlhký vzduch nese lépe zvuk...

Jinak je to bohužel kombinace několika faktorů.. Levnější TČ, on-off, a nevhodné umístění a orientace čerpadla.

Kdo to takto zmastil, to je otázka. Majitel trochu šetřil, a ještě se na tom asi podepsala montážní firma.

zima
Pane Cakl, mohu se ještě teoreticky zeptat? Pomohlo by snížit hluk natočení TČ tak, aby nebylo čelem proti mému bytu? Předpokládám, že zvuk se nese v ose ventilátoru?

Ano, je velmi pravděpodobné, že natočení TČ tak, aby ventilátor směřoval mimo vaše okna by pomohlo.

Ovšem na druhé straně, pokud je čerpadlo opravdu umístěno "v rohu", tak se zvuk nemalou měrou odráží od zdí a tato složka hluku by se naopak mohl zvýšit. Velmi záleží na rozměrech onoho výklenku (delší, kratší strana)

Tohle by chtělo konzultovat s odborníkem na akustiku a provést nějaká měření, než by se cokoliv dělalo v reálu.

zima
Dobře, děkuji Vám za rady.

hodnocení

2x

Odstranit takový hluk není vůbec jednoduché, zvláště pak, když majitel nevěří a nechápe. Myslí si, že jste obtížný soused. Až jednou bude v domě ticho a jen čerpadlo pojede, zajděte za ním a klidně, jen žádné emoce!, ho poproste, ať jde s vámi. A poslechne si to. ;) Já to takhle udělala se sousedem, který miloval muziku s volume na plný ceres. Usmála jsem se, vzala ho za ruku a zavedla k sobě do obýváku. Byl, chudák, jak v Jiříkově vidění a vyjevenější byl, když to slyšel. Pravil, že by nevěřil, jak je to strašné. Od té doby jsou to zlatí sousedé. *mir*Pan D.Carnegie: Na lžičku medu nachytáš více vos, než na sud žluči.

zima
hodnocení

Pokaždé jsem mu to navrhl, ve vší slušnosti, bohužel odmítl, že on to doma neslyší...

juelen
hodnocení

0x
Co to má za tepelné čerpadlo? Ja mam nibe a není slyšet na pár kroků od něj, večer v uplnem tichu nepoznam na 15 metru zda jede nebo ne to ma nejaky drek ne?
zima
13.11.21 09:50
hodnocení

Nordline

hodnocení

0x
Najděte si na webu české televize pořad černé ovce, před lety v jednom díle řešily podobnou situaci.

alena*
hodnocení

0x
Nesmite se s tim mazlit.Musi vam ukazat hlukovou zkoušku a revizi cerpadla.
Zavolejte hygienu at ho preměří.Nemuze vas takto terorizovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]