Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se poradit, jak správně postupovat, pokud nás sousedovo tepelné čerpadlo obtěžuje celé dny a hlavně noci hlukem uvnitř našeho domu?
Soused byl rozhovorem požádán třikrát o nápravu (ztišení nebo přemístění, aby nemířilo na můj byt), ale dosud neudělal nic, co by hluk trvale odstranilo.
Řešili jste někdo tenhle problém? Jak správně dál postupovat? Stížnost někde na úřadu bych se chtěl ideálně vyhnout, nechci nikoho udávat, jenom chci mít doma zas ticho což považuji za legitimní požadavek.
Jiný nápad nemám, jenom s tímhle nemám žádnou zkušenost, nikdy jsem žádné spory se sousedy neřešil, tak bych se chtěl dozvědět jestli a jak tohle řešili další lidé
Bez uradov sa nikam nepohnete. Este mozete skusit submisivny postoj, ked zaplatite susedovi material a firmu na instalaciu protihlukovej steny.
Soused ale nemusí trvale odstranit hluk. Je ten hluk menší, střední, vysoký? Někdo to musí změřit.
Pro mě je prostě obtěžující, dřív tu bylo úplné tich, teď se nedá v klidu vyspat. Ale vím kam míříte... ještě po něm zkusím chtít zvukovou studii jak mi radí výše
Může se stát, že TČ vyhoví normám. A co pak? Výrobci nejsou hlupáci a jejich výrobek musí splňovat normy.
TČ je umístěno v rohu přímo proti mému oknu, co jsem stál u jiných tepelek, tak žádné nedělalo takový rámus. Taky jsem si první myslel, zda to není jenom můj pocit, ale slyšely to i mé návštěvy a předpokládám, že teda takhle slyšet dovnitř domu by být nemělo...
TČ je značky Nordline. Teď jsem ještě dostal radu všechno sepsat a poslat mu doporučeně dopisem s výzvou k odstranění problému, jakožto poslední krok před stížností na úřadě.
Přesně jak říkáte, stále stejný hluk beze změny ať je -2 nebo +10, když teď byly mlhy, tak to bylo ještě výraznější dunění..
Vlhký vzduch nese lépe zvuk...
Jinak je to bohužel kombinace několika faktorů.. Levnější TČ, on-off, a nevhodné umístění a orientace čerpadla.
Kdo to takto zmastil, to je otázka. Majitel trochu šetřil, a ještě se na tom asi podepsala montážní firma.
Ano, je velmi pravděpodobné, že natočení TČ tak, aby ventilátor směřoval mimo vaše okna by pomohlo.
Ovšem na druhé straně, pokud je čerpadlo opravdu umístěno "v rohu", tak se zvuk nemalou měrou odráží od zdí a tato složka hluku by se naopak mohl zvýšit. Velmi záleží na rozměrech onoho výklenku (delší, kratší strana)
Tohle by chtělo konzultovat s odborníkem na akustiku a provést nějaká měření, než by se cokoliv dělalo v reálu.
Odstranit takový hluk není vůbec jednoduché, zvláště pak, když majitel nevěří a nechápe. Myslí si, že jste obtížný soused. Až jednou bude v domě ticho a jen čerpadlo pojede, zajděte za ním a klidně, jen žádné emoce!, ho poproste, ať jde s vámi. A poslechne si to. Já to takhle udělala se sousedem, který miloval muziku s volume na plný ceres. Usmála jsem se, vzala ho za ruku a zavedla k sobě do obýváku. Byl, chudák, jak v Jiříkově vidění a vyjevenější byl, když to slyšel. Pravil, že by nevěřil, jak je to strašné. Od té doby jsou to zlatí sousedé.
Pan D.Carnegie: Na lžičku medu nachytáš více vos, než na sud žluči.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.