Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak otevřít starý sekretář?

Od: michel* odpovědí: 20 změna:
Zdravím,už dva roky bydlíme v domě po manželově babičce a ještě jsme nenašli klíč k tomuto sekretáři. Barák byl narvaný nábytkem stejného typu ( 60.leta), ale ani jeden klíč nepasuje. Nevíte,jak se dovnitř dostat bez sekery?
Děkuji!

Jak otevřít starý sekretář?
Jak otevřít starý sekretář? #2

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Nemám porovnání, ale tyhle kusy nábytku bych tipnul ještě o něco starší. Tudíž bytelné. Máte stejný zámek na jiném kusu nábytku? Máte onen podobný klíč? Nafoťte to, prosím v otevřeném stavu.

Zkuste se podívat na záda sekretáře nebo jiné skříně téže sady. Některé kusy nábytku měly záda z překližky vsazené v polodrážce. Stačilo by odšroubovat záda (byly přišroubované minivruty) a zevnitř vyšroubovat zámek. Tedy pokud není zadlabací.

hodnocení

5x

Bez demolice to odemkne zámečník. Nebo kasař:)

Bez demolice to otevře kdekdo, zámečník taky. Akorát za ty prachy, který si za to řekne, by se takovejch sekretářů pořídilo několik ;).

hodnocení

4x

Jak moc snesitelné je poškození? Pokud to nedokážete odemknout, v prvním kole bych sundal krytku, na zámeček nasadil nějakou kulatinu a ranou kladivem bych zámek zarazil dovnitř. Budou díry po vrutech zevnitř. Anebo bych vyklidil tu knihovničku, dal ji pryč a velkým plochým šroubovákem ty dveře vypáčil. Mezi vrchní desku a dvířka zedva klínky. (Mmchdm, já bych to bez potíži odemkl, je to jednoduchý zámeček...*smich*)

Ampérův nápad jít na to zezadu je geniální...*palec2*

michel*
hodnocení

Bych vás potřebovala poblíž ...pokud nic jiného nepůjde,tak nezbyde nic,než trochu násilí

hm*
hodnocení

4x

Nejdřív bych zkusil nějaký šperhák, nebo něco podobného.

Kdyby se nepovedlo, zkusil bych (po sundání horní knihovny) "zvednout" horní desku. Ten zámek bude mít vystrčenou západku (nebo jak se to nazývá) do horní desky, takže kdyby se ta prohnula nahoru, možná by se dvířka otevřela. Nevím, jak je to široké a zda to dostatečně prohnout jde. Samozřejmě to vyžaduje dost sílu, případně ještě s pomocí něčeho vsunutého mezi dvířka a horní desku. Ale s nástroji velmi opatrně, nechceš-li skříň poničit.

A kdyby se ani to nepovedlo, určitě by se podařilo tu horní desku zvednout apoň trošku, něčím ji v té poloze zapřít a pak třeba listem pilky na železo přeříznout západku zámku.

To jsou postupy, které mě teď napadly. Třeba někdo poradí lépe.

(Páni, tady se objevilo příspěvků, než jsem to sesmolil.)

hodnocení

3x
K tomuhle bývaly tak 2-3 druhy klíčků a střelka zámku chytala za necelý centimetr takže jestli klíče nepasují, strčil bych tam nad zámečkem silnější šroubovák nebo staré dláto a zapáčil. Dveře i horní deska to podle mě vydrží bez poškození.
klicek

totak: tak jsem schválně sáhl do své montáž brašny a mám jich na jednom kroužku šestnáct.Každý je jinak vybroušený a má na sobě vyražené jiné číslo.A to je ani nemám podle čísel včechny.Některé klíče mají v sobě i menší dírku a tak nejdou ani nastrčit na ten čudlík co je v zámku,ale to se dá s opatrností ten klíč převrtat nebo ten čudlik ze zámku vylomit,aby tam šel vůbec zastrčit.

michel*
hodnocení

Sama jsem zkoušela tak 10 druhů klíčů a nic ...
Asi záleží na výrobci nábytku. Rodiče měli takový ten ohýbaný sekretář z dýhované laťovky a když si pak pořídili " moderní" stěnu do obýváku tak všechny klíče byly na novém i starém stejné. Ale věřím vám že jich může být samozřejmě daleko víc.

hodnocení

3x

Zkusil bych sejmout vrchní díl nábytku, ostatní obsah ze zbývajícího kusu vyázdnit (aby byl co nejlehčí) a ten posunul od stěny. Pak už bude jednoduché dostat se sejmutím překližky kryjící záda bez hrubšího poškození vyjmout obsah a současně se dostat k zámku ze zadní stěny dveří..

hodnocení

2x

Já si myslím, že už nikdo nikdy tenhle nábytek nebude pouřívat. Bazara jsou natřískané takovými šifonéry. Klidně skříňku, zvanou bar, zničte. Budete mít o jeden důvod více, se starého, nepotřebného klunkru jednoduše zbavit. Nebo na co to chcete ušetřit, schovávat?

kare

hodnocení

1x

Vezměte silnější plochý šroubovák, zasuňte do klíčové dírky a kladivem bouchněte. Zámek je přišroubován z druhé strany čtveřicí šroubků - ty vyskočí, zámek se uvolní a dvířka jdou pak otevřít

trtr
hodnocení

1x

Zdravím, přesně tohle jsem řešil, nakonec jsem vzal jednostranný pilový list na železo, vložil do mezery nahoře a závoru zámku odříznul. Když se budete snažit, případně to pomocník nadzvedne šroubovákem (větší mezera), ani moc neodřete lak.

hodnocení

1x

Základní otázka je, jestli to má ta jarmara přežít a v jakém stavu.

Pokud v neviditelném stavu, tak odšroubovat záda a pak odšroubovat i zámek. Případně ho šroubovákem nebo nějakou kulatinou vyrazit skrz díru na klíč.

Pokud to nevadí, jak to dopadne, tak zapáčit, širším páčidlem, či sekyrou.

klicek
hodnocení

0x

A jste od kud? Třeba by se dalo pomoct bez rozebírání stěny.

michel*
hodnocení

Omlouvám se za pozdní komentář, vkládala jsem ještě naděje do dvou dalších klíčů a nic. Jsem z Valaška,kousek od Rožnova pod Radhoštěm. Kdyby měl někdo cestu okolo:)...

Vsadím se s Vámi, že první, kdo bude mít cestu okolo, bude určitě Váš manžel. V každém chlapovi je kousek kutila. Tak to svěřte jemu, určitě se mu to podaří. Nesmíte ho podceňovat. Jaga.

michel*
hodnocení

Manžela nikdy nepodceňuji. On nechce nijak zdevastovat ten zámek, protože tchán je tak trochu obsesivní sběrač a ke konfliktu nejde kvůli věcem daleko. Proto hledám smířlivou cestu k otevření

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]