Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak tmelit sádrokarton?

Od: honzal odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
svépomocí si rekonstruuju panelákový byt.
Vytvořil jsem si sádrokartonový podhled. Jak to již v paneláku ale bývá, tak nic není rovné. Z toho důvodu mi v některých místech a sebe desky téměř doléhají, kdy mezera je třeba 0,5mm ale na jejím konci je mezera i 2 cm mezi deskami. Takto to mám asi na 3 místech, takže nic hrozného.
Nebude ale problém takto celkem velkou díru vytmelit? Jakože udrží se v ní tmel, když nad deskami je volný prostor?
A druhá otázka. Je nutné používat základní a finální tmel nebo můžu vše tmelit jen finálním? Jde mi o to, že kamarádovi finální tmel zbyl a tento mi dal. Stačil by mi na celý byt. Tak jestli když ho použiju, tak jestli nic nezkazím.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Radu nemám, jen koment - pokud máte MEZI deskama SDK 2cm mezeru, tmelu se už nebojte. Teď už nemůžete nic zkazit. Nemáte fotku?

hodnocení

4x

Mezera 2cm je extrém. To nechápu. Začnu u zdi a skončím u zdi. U zdi nějaká malá mezera vznikne, ale mezi deskami vznikne mezera max 1-2 mm, když se při šroubování kousek pohne deska a já si to nepohlídám. A to jsem to dělal prvně a jsem zedník samouk z donucení.

Takhle jedině tmel nacpat do mezery a pod to skelnou pásku do tmelu (tmel musí být i na desce, aby v něm páska držela), nechat vytvrdnout a pak přetmelit ještě jednou (tmel se schnutím trošku propadne) a pak finálním. Přebrousit. A modlit se, že to bude držet.

Nebo do té mezery tím tmelem vlepit proužek SDK, pak přes to tu pásku do tmelu a dál už normálka.

hodnocení

4x

Na velké mezery použijte lepší základní tmel např. Knauf Uniflot, pak překrývejte sklotextilní páskou spoje a přetmelujte finálním. Finální, protože je jemný, nelze použít v jedné vrstvě, asi by to i déle tuhlo a tvrdlo. 2cm mezera není pro základní tmel problém,

krtek6
hodnocení

2x

a proč jste ty desky neposkládal jinak, aby vám tam nevznikla mezera 2cm?:..to je fakt dost...to je palec...to tak něco vložit mezi to a zatmelit...to popraská i se stavebním tmelem

jenda22
hodnocení

2x
Takove fuky se netmeli. To je pitomost. Vezmete nizkoexpanzni penu, lehce zevnitr smerem k hrane naneste trochu peny a nechte zavadnout. Po zavadnuti spachtli pripadne prebytky strhnete a redidlem C6000 zacistete vznikle znecisteni na viditelne stane. Spoj po zatvrdnuti bude pevny a teprve pak zatmelte tmelem na sadrokarton. Ve velkych mezerach tmel praska.

Ono hlavně se takové fuky nedělají. To je ta prvotní pitomost.

hodnocení

1x

Tmelit v několika vrstvách, nikdy ne najednou.

hodnocení

1x

Toto neskonci dobre, narobite sa a vysledok bude skaredy, casom to bude praskat. Rozoberte to cele a naskrutkujte na profily tak, aby sa spoje dotykali, max medzera 1 - 2 mm. Skor opravite diery po skrutkach, ked budu mierne inde, nez 2 cm medzeru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]