Nejste přihlášen/a.
Ahoj, bydlím v bytě 2+1 kde mi ohřev vody zajišťuje bojler. Ten je zapojený do zásuvky, která je spouštěná přes HDO na 8h denně.
Chci se zeptat, je to takto normální? Někdo mi tvrdí, že mu na těch 8h denně funguje v baráku vše na levnější sazbu. Nějak si neumím představit, jak toho technicky docílit. HDO je na chodbě domu ve skříni s elektroměrem. Doma už mám klasický bytový rozvaděč, kde jistič na bojler je napojen na relé. Když spustí HDO, začně v rozvaděči brzučet, zásuvka se aktivuje.
Takže ty lehce nepřehledné odpovědi trochu zjednoduším:
Vysoký a nízký tarif platí zároveň pro celé odběrné místo (nejen bojler, ale i všechny zásuvky, světla, topení...). A mají to tak všichni (tedy i Vy).
Které spotřebiče a v jakých časech se v době nízkého tarifu zapínají (bojler, topení...) je dané signálem HDO, který ovládá příslušná relé.
HDO prepina dve sadzby : vysoky tarif VT a nizky tarif NT. Presne ceny a casy su vec distributora, mozu sa lisit a casto je medzi nimi len maly rozdiel. Rele pocas VT odpoji bojler, nie ani tak kvoli cene, ale kvoli znizeniu celkovej zataze na elektricke siete v celom state. Sucasne sa prepne sadzba na elektromere.
Ak ale budete pocas VT piect 4 hodiny hus, vela neusetrite. Extremni sporici potom riesia, keby pustit pracku.
Je to tak, jak ti někdo tvrdí. Pohledem z druhé strany; Distributor má ve špičce málo energie, proto "zbytečné" spotřebiče vypne, proto ten stykač pro bojler v rozvaděči. Aby lidi motivoval k vypínání, energii právě v těch špičkách zdražuje. Proto se vypínájí jen spotřebiče, které se naakumulují energií a vydrží jistou dobu bez příkonu, bez světel a běžných zásilek by se žilo mnohem hůř, tak se nevypínají, i když v tom čase špičky mají dražší tarif.
HDO jako takové nejen že dá povel pro stykač, který sepne napájení do bojleru ale , a to je ten fígl, přepne elektroměr aby počítalo počitadlo NT a z toho plyne, že se počítá celá domácnost na ten elektroměr zapojena. Takže ůžete výhodně prát i vařit na elektrice, zapnout si přímotop a pod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.