Nejste přihlášen/a.
souhlas s martincakl.
Ještě doplním, kdysi před osmi lety se mi také ztrácela voda, měl jsem starý kotel Etka, manuál. Také jsem hledal a nic nenacházel. Až po delší době jsem začal mít vlhký popel druhý den. Takže tekl kotel, ale zpočátku jen když se topilo a tak málo že se voda odpařila a když byl studený tak se to zatáhlo a nic
vista2: Ano, i kotel může být děravý. A zpočátku je to velmi pomalý únik vody...(třeba i rok) a pak to jednou rupne..
přesně tak. Ještě by tazatel mohl uvést jakou má expanzní nádobu a kolik v ní má tlak. Připadá mi na přízemní domek 80m a slabé trubičky ten 1 bar hodně.
už vidím. Především, tlak v expance a tlak v systému jsou dvě věci. Za studeného systému zavřete expanzku, musíte tam mít kohout k uzavření. Pak natlakujte expanzku vzduchem např. na 0.95bar, měřte několikrát, kompresor může vypnout a tlak se ještě houpne a může tam být málo. Zkontrolujte ventilek, já ho sliním, měním každou sezonu za nový, protože z vlastní zkušenosti po připojení měřáku mi každý druhý rok už pak netěsnil. Dále až bude natlačený vzduch, otevřete vodovodní ventil k expanzce a dopusťte vodu do systému na tlak 1bar přesně. Pak topte a dejte vědět
a k bublání, uvádíte na začátku že až při tlaku 0,6, teď pod jeden bar. To je také rozdíl.
Přiblížíte nám, kolik máte radiátorů a pokud víte objem vody v systému? Pokud se nemýlím, tak přízemní domek 80m2 a dakon 16 a topení na 80st... je prostě příliš. Napadá mě ještě, máte u kotle pojišťovací ventil, a jak je dimenzovaný? neodplivne si ten tlak když topíte na 80st? Máte z něj někam vývod do odpadu že to nevidíte nebo klasika jen trubku k zemi a tím asi pod ní sucho.. Pak je problém jinde..
Je možné, že voda uniká len v dobe, kedy je sústava ohriata. Pomerne rýchlo sa odparuje, tak nenájdete žiadne vlhké stopy. Po ochladnutí sa netesnosť zatiahne a únik prestane. Hľadajte zelenobiele fľaky na spojoch - vodný kameň a medenku. Na odstrel sú väčšinou ako prvé staršie radiátory a rebríky v kúpeľni a - bohužiaľ - i samotný kotol.
Pokud jste dopouštěl (vypouštěl systém), pak se to dít může zcela přirozeně. Nová voda v systému obsahuje dost vzduchu a ten se vyšší teplotou uvolňuje. Mělo by to být časem lepší a lepší, až to přestane a tlak se ustálí.
Pokud se jedná o něco jiného než popisuji výše, potom systém někde propouští (OV, skryté potrubí v konstrukci, PV...atd.)
Nebude to lepší, pokud bude topit na 80 a bude mít otevřený automatický odvzdušňováky.
Při 80 se uvolňuje vzduch z vody a ten pak ujde odvzdušňovákama a tím se snižuje tlak a je potřeba doplnit vodu a tak to jede pořád dokola.
Proč topíš na 80?
zaseja: Nejde to "pořád dokola". Dříve (kdy soustava byla běžně dimenzována na teplotní spád 90/70°C) se běžně po doplnění systému zatopilo "na doraz", aby se kyslík z vody uvolnil, potom se soustava odvzušnila. Dnes je kyslík v osustavě stále (to se ani po letech nezměnilo), ale uvolňí se pomaleji, protože se topí na daleko nižší teploty.
Ale on topí pořád na těch 80, při kterých se kyslík uvolňuje a pořád dokola doplňuje čerstvou vodu, ve které je zase nový kyslík, pokud sníží teplotu, tak to přestane, pokud pojede pořád na 80, tak bude doplňovat pořád.
Nebude...Kde by se tam asi tak ten kyslík pořád bral? Musí doplnite jen objem vody místo vzduchu který odešel ze soustavy, ale to je stále menší a menší objem. Potom už odvzdušní jen vzduch, který je v dopuštěné vodě. Jistě, v případě otevřené soustavy se bude voda odpařovat, to ano. Ale otevřených soustav dnes již mnoho není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.