Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stara elektroinstalace

Od: dawee* odpovědí: 14 změna:

Ahoj, mam takovy problem. Bydlim v byte, kde jsou zasuvky propojene pomoci hlinikovych dratu. A nedavno zacla srset jedna zasuvka a jistic. Z ty zasuvky se zaclo kourit a zacla smrdet. Odpalil se tam kus dratku. No a ted bych ji rad vymenil, ale nejsem si jist jak. Ten hlinikovy drat se ulomil, takze je kratky a potreboval bych ho necim prodlouzit, ale slysel jsem, ze hlinik tece a po case se uvolni spoj. Je na to vhodne neco takoveho?

elima.cz/...

dekuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Hliník je svinstvo, ale zase bych to tak nedramatizoval. Jestli nehodláte předělávat celou elektroinstalaci, tzn. že ještě není v havarijním stavu, tak jestli budete mít jedinej spoj v celým bytě super, moc si nepomůžete. Takže bych tam klidně dal obyčejnou šroubovací svorkovnici (čokoládu) - tu se zpravidla (alespoň pro jeden drát, což zde stačí, jak jsem pochopil) někam nacpat podaří. Na spoji Cu-Al vzniká elektrický článek a následkem toho koroze a přechodový odpor, ale pokud to bude obojí pod samostatným šroubkem (tj. neprostrkávat oba dva dráty skrz celou čokoládu, ale vždy jen pod jeden šroubek) můžete to nastavit klidně mědí. I když to napojení provedete takto a uděláte-li to pořádně, bude to nejlepší spoj v celé instalaci (protože bude nově dotažen).

doplněno 12.03.10 14:04:

"Čokoládu" koupite v každém elektru 12 svorek za 15-20,-Kč.

jabraka*
hodnocení

0x

Wago spojky jsou dost dobré.Pokud se do krabice vejdou,Připoj to raději zase hliníkem,někdy v případě vlhkosti může spoj s mědí i korodovat.

JABRAKA

hodnocení

0x

U nas v bytě byla také elektrika v hliníku...ale dělal ji nějaky poctivec... a ochrany vodič udělal měděný :D vzhledem k tomu že jsme byt komplet rekonstruovali tak hlíník šel ven ... Jsou s ním jen problemy :) doporučuji sehnat nejakeho známeho co děla eletriku a předělat jí do mědí... pokud máte husí krky je to hračka :)

chlamak*
hodnocení

0x

V panelaku je to dosti veliky problem.. Troufam si rict, ze 80% rozvodu v republice nevyhovuje norme.. Soustava TN-C je nanic a pokud mozno, nechte si ji vymenit za TN-S - samo ze do medi.

Jak tady nekdo psal, jestli mate ve zdech husi krky, nemel by byt problem. Pokud ne, je potreba kabely zaseknout do zdi, nebo potahnout zlabkama... Druha varianta neni moc esteticka, ale sikovny elektrikar dokaze i zlabky udelat hezky.. Zalezi na dispozici bytu a vubec na lokalnich podminkach..

jabraka*

To jste,chlapci,ještě nepředělávali elektriku v paneláku!

JB

celp*
hodnocení

0x

Dobrý den.Když už WAGO svorka,tak s použitím kontaktní pasty.

karelkarel

Prosím, dejte link na nějaký výrobek.

hodnocení

0x

Pozvěte si na elektroinstalace revizora. Stejně se má revize elektorinstalace dělat každý rok, i když pro byty v soukromém vlastnictví to není povinné, ale rozhodně to není na škodu, zvlášt jestli není nová. Stojí to ovšem nějaký ten peníz.

Som za to, aby prace tykajuce sa elektroinstalacie vykonavala len osoba k tomu urcena, ale revizia kazdy rok? Nikoho z mojho okolia takeho nepoznam. Nie si ty nahodou revizny technik? :)

Dawee : Ano tuto páčkovou Wago svorku lze použít. Odkaz na video zde : elektrika.cz/...

Jo a jinak ,revize v bytech se provádí min.každých 5 let

No s tím termínem jsem to přehnal. Vím, že se má provádět v pravidelných intervalech, něco jsem nastřelil. Přesnou informaci sám vítám.

standam*

Kdyz uz wago tak zase hlinik (jen okrajove...wago neni moc dobre pro AL vedeni), ale nejlepsi bude vse prekopat na CU. Revize kazdy rok?! to neni plynovy kotel:)

firma musi kazdy rok delat revizi na elekt. pristroje (vrtacka, prosluzka atd.)

Mimochodem , kdyz je AL na pul upaleny tak muzes vyhoret a revizak to nezjisti.

Jako elektrikar doporucuji komplet predelat rozvody.

Jasně, udělá se revize a zásuvka hned začne fungovat.*zed*

Dawee přeci potřebuje zprovoznit tu zásuvku a ne papír, že? Musel jsem si rejpnout, občas je neuvěřitelný, co se sem píše. Velmi se mi tady líbila věta z nějakého dotazu: "Nejen tričkama je člověk živ.", nebo tak nějak to tam bylo.

Omlouvám se za tento příspěvek mimo mísu.

No tak samozřejmě to není přímo návod na zprovoznění zásuvky. Měl jsem na mysli, že revizní technik by mohl mimo jiné posoudit, co si u toho starého vedení lce dovolit; nopříklat by mohl doporučit (jak zde již někdo uděwlal) celou instalaci předělat. Ale moc praktická rrada to nebyla, uznávám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]