Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vaření na indukci

Od: jirkajc® odpovědí: 23 změna:

Dobrý den, vařím na indukci. Mám dvě stejně velké pánve.Jednu starou a těžkou a jednu novou,o něco lehčí. Léta jsem vařil na té staré a stačilo vařit na stupeň 7 a vše bylo Ok. Nyní v nové pánvy vařím na 8. stupen a ještě o trochu déle. Zajímalo by mě co to dělá se spotřebou elektrické energie. děkuji.

 

 

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

kami123
hodnocení

3x

Spotřeba je zhruba stejná.

Ta s delší dobou má jen menší účinnost přenosu energie, tak ji to trvá déle.

Ještě přidej.

chlamak*
Záleží. Podle materiálu, velikost plotny přiléhající k indukci ... atd. Změřit

 

hodnocení

2x

Bez měření to nezjistíte.

kami123

odpověděl jsem sem omylem

 

hodnocení

2x

Ono je to asi takhle. Indukční vařič a pánev je takový transformátor s připojeným spotřebičem. Pro názornost uvažujme třeba s žárovkou. Jednoduché indukční vařiče mají regulaci dělanou úplně hloupě - vypínáním a zapínáním. Jen se mění poměr času, kdy je vypnuto a kdy zapnuto. Když budu takhle vypínat a zapínat transformátor a připojenou 1W žárovkou, bude třeba na "pětku" půlku času vypnuto a půlku zapnuto. Průměrný výkon bude 0,5W. Když k transformátoru připojím 4W žárovku, bude výkon na stajnou "pětku" 2W.

Podobné je to s indukčním vařením. Ta těžká pánev bude asi železná (ocel, litina) a je pro Váš vařič asi optimální. Ta lehčí pánev bude asi hliníková a železným plechem na dně. Má příliš velký odpor, stejně jako vlákno té 1W žárovky proti 4W.

A tak je přenesený výkon menší. A pokud je ten železný plech děrovaný a nalisovaný zdola na dno a je to Tefal ze série prodávané v Albertu, pak se dá čekat, že se ten plech časem od toho dna začne oddělovat a začne hůř přenášet teplo do pánve. A sám se začne přehřívat. Až se jednou s hlasitým lupnutím odtrhne ve větší ploše a rozsvítí se do žluta. Když budete mít štěstí, přijdete na to dřív, než něco chytne nebo praskne sklo ..

chlamak*
06.11.21 23:29
*palec*

 

hodnocení

1x
avatar libor007
Tak delší čas na vyšší výkon udělá se spotřebou co? Logicky se navýší. Nová pánev má evidentně horší indukční vlastnosti. Ona nejlepší je litina...

To čísílko na displeji není výkon ..

 

hodnocení

0x

Máte-li zapnuto na víc a déle, tak spotřeba musí být vyšší.

hodnocení

Když je větší spotřeba tak proč to tedy třeba nepřipálím nebo nerozvařím? Kam se poděla ta větší spotřeba elektřiny?

Nikam. Větší není. Čísílko na displeji neznamená výkon.

 

kami123
hodnocení

0x

Abych to trochu osvětlil,

cívka plotýnky je součástí rezonančního obvodu, ze kterého pánev cucá výkon.

Elektronika ten výkon jen doplňuje, aby obvod kmital na maximu.

Regulace je většinou nespojitá, kdy to číslo znamená střídu zapínání/vypínání.

.

Teď se dívám, že už to zůvodnil Ra252, neměl jsem aktualizovanou stránku.

 

hodnocení

0x
Vemte magnet a přiložte na dno pánví, hned zjistíte proč nová pánev se hůř nahřívá.
kami123

I když to tak ve většině případů je, nemusí to být pravidlem.

Mohla by být úplně nemagnetická a přesto by mohla fugovat skvěle.

Do hliníkového nádobí výrobci vlisují železné platle do dna aby jejich výrobky mohli fungovat i na indukci.
A aby to bylo ekonomické tak to nebude poctivý kus železa ale jen něco aby to fungovalo.

 

hodnocení

0x

Já Vám odpovím jako ženská s ženskou logikou a jako někdo, kdo také indukci používá. Myslím si, že Vám je úplně jedno, na jakém principu to pracuje, ale že se ptáte na to, jestli to delší vaření a na vyšší stupeň na té druhé pánvi, má vliv na spotřebu energie. Podle mne samozřejmě má a negativní. Hodiny se přece "točí" tak dlouho, dokud je plotýnka zapnutá a také záleží na tom, na jaký výkon je zapnutá. Takže já bych Vám doporučila tu novou pánev asi nepoužívat a vrátit se k té staré, nebo si koupit nějakou kvalitnější. Je přece jasné, že když musím vařit delší dobu, tak spotřebuji o to víc proudu. Já jsem také zjistila, že v některých hrncích to trvá kratší dobu a v některých delší. Tak jsem ty co to v nich trvá dlouho odnesla do garáže a nepoužívám je. Jinak jsem s indukcí hodně spokojená právě kvůli tomu, že když se používá kvalitní nádobí, tak nemusím mít plotýnku zapnutou na vysoký výkon a jídlo se přesto uvaří rychleji.

kami123

A to právě není pravda. Když se jídlo vaří pomaleji, tak se i hodiny točí pomaleji. Rychlost točení právě ovlivňuje i ten hrnec.

Schválně zkus nějaký hrnec z garáže přinést a změřit kolik energie spotřebuje oproti jiným na přivedení vody k varu při rozdílném výkonu.

Rychlost často není nutná.

Jéžiš Kami, já to měřit nebudu. To neumím. A přece právě podotýkám, že ve kvalitním hrnci vařím na nízký stupeň a vaří se to až až. To je podle mne ta výhoda té indukce. Že se nemusí vařit na plný pecky. No a tazatel právě píše, že musí na tu pánev používat vyšší stupeň teploty a navíc se mu jídlo vaří déle. Takže podle mne ta pánev moc dobrá není.

 

kami123

Sama víš, že déle znamená někdy lépe. Proto bych takové hrnce nezatracoval. Spotřeba se opravdu nenavýší. Ta energie by se neměla kde ztratit. Důležité je, zda daný hrnec sporák přijme nebo ne.

Když máš na indukci výkon na jedničku 1/10, tak to většina sporáků má tak, že ploténku zapíná na jednu sekundu z deseti.

Po tu dobu jedné sekundy jde do hrnce plný výkon. Pro každý hrnec jiný.

Na sporáku poznáš ty intervaly tak, že vidíš, že voda chvíli bublá, chvíli ne.

A to je třeba zádrhel třeba při dělání pudinku, kdy i na nejmenší stupeň jde do hrnce chvilkama plný výkon a pudink se pak při sebelepším míchání napaluje.

Mít hrnec, který si bere méně výkonu může být tedy i výhodou.

Kami, ale já přece problém s hrnci nemám, já jsem se svým nádobím spokojená :-D. A o pomalé vaření, nebo vaření v sous vide, tady nejde. Já jsem odpověděla na otázku tazatele. Má dvě pánve, na jedné uvaří rychleji a na nižším stupni teploty a na druhé musí vařit déle a musí nastavit teplotu vyšší a ptá se, jestli to má vliv na spotřebu energie. No a můj názor je, že jedna z těch pánví není úsporná, jelikož musím mít zapnutý sporák delší dobu, a na vyšší výkon. A podle mne jde tady o to, že vyšší spotřeba je jednoznačně u té pánve, která potřebuje delší dobu a vyšší výkon a je nakonec fuk, jestli to je indukce, nebo sklokeramika. :)

kami123

Problém je v tom, že to není stupeň teploty. I když to spoustu lepších vařičů také umí.

Indukce prostě funguje zcela jinak než klasické plotny a hořáky.

Má to více společné s mikrovlnkou než s topnou spirálou.

S tím druhým hrncem to prostě bere ze sítě menší proud i na větší stupeň. Kdyby ne, porušovalo by to zákon zachování energie.

No já nejsem odborník, tak snad si tazatel vybere, a v těch informacích se vyzná. *co*Já být na jeho místě, tak bych koupila novou pánev, nebo používala tu starou. *uf*

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]