Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Izolační odpor elektromotoru

Od: motor odpovědí: 12 změna:

Dobrý večer, našel jsem na půdě starší asynchronní elektromotor, tak jsem ho alespoň zkušebně zkoušel proměřit. Vím, že se např. izolační odpor měří speciálním měřákem, který odpor měří při vysokém napětí. Takový měřák ale bohužel nemám, tak jsem alespoň zkusil izolační odpor měřit klasickým digitálním multimetrem.
OTÁZKA: když už i obyčejný multimetr naměří izolační odpor mezi vinutím a kostrou jen 9 Mega Ohmů, tak zřejmě motor asi v pořádku není, že? Předpokládám, že při vyšších napětích bude izolační odpor ještě nižší.
PS: Motor jsem nejdříve vyčistil a nechal vyschnout. Děkuji za odpověď.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Multimetr obvykle měří odpor při 2V. Tedy 10Mohm při 2V bude úplně nevypovídající o stavu motoru. Ze zkušenosti, si myslím, že nebude v pořádku. Při měření megmetem při 500/1000V bude izoalční stav velmi malý.

Když má motor (v praxi) izolační odpor 10Mohmů (je povoleno 2 Mohmy), tak už stejně není takový v pohodový.. ... Běžné elektromotory mají obvykle při měření 500/1000V větší než 50 Mohm a vyšší..

hodnocení

0x
Je to dobrý předpoklad že motor bude dobrý, nikoli dostatečný.

kami123
hodnocení

0x

10M bych řek je v pohodě.

.

Chceš -li můžeš i takto: Najdi si v návodu, jaký má voltmetr odpor (zpravidla 10M)

připoj na vinutí fázi a měř napětí kostry proti nule. odpor pak dopočítáš podle ómova zákona Ri=Rm(U-Um)/Um.

Kostra se samozřejmě nesmí ničeho dotýkat.

Když už něco nepřímo pomocí síťového napětí měřit tak unikající proud, neměl by být větší jak 3,5mA.
kami123

Tedy i 66kOhm je podle tebe ok?

Minimální izolační odpor při 500V je i MOhm.
Na unikajícím proudu se také podílí parazitní kapacity ve střídavém obvodu.
kami123

Aby to mělo při 50Hz reaktanci 66kOhm musela by být parazitní kapacita kolem 50nF, což je podle mne trochu moc.

Ale to jsou maximální hodnoty co udavá norma pro spotřebiče.
V praxi když měřím elektromotory tak u nových naměřím max rozsah přístroje (1000Mohm), u starých má hodně vliv vlhkost.
Nejednou se mě stalo že jsem změřil motor který měl desítky MOhm a po zapojení a pár ciklech chodu (zahřátí) zhořel, prostě u hodně starých motorů je to trochu sázka do loterie jestli a jak dlouho poběží.

hodnocení

0x

Motor bude nejspíš v pořádku. Vyšší napětí při měření se používá ke zpřesnění. Normálně ho používejte. Když bude kostra spojená s ochranným vodičem, žádné nebezpečí nehrozí.

olinl
hodnocení

0x

Stav odporu izolace na vinutí klasických/běžných motorů 230/400V se měří "měřákem" při napětí 500V stejnosměrných (přístroj má většina revizních techniků). U jednofázových motorů se měří pouze odpor izolace vinutí proti "kostře" motoru, u třífázových motorů odpory izolace na těch třech vinutích proti kostře a samozřejmě odpor izolace mezi těmi třemi vinutími navzájem. Minimální hodnota při měření by měla být již zmiňované 2 MegaOhmy, běžně to bývá více. Při měření odporu je dobré mít odpojeny vodiče i ze svorkovnice motoru(pokud to jde), protože někdy je ta svorkovnice "špatná" a může se dojít k výsledku špatného vinutí a převinutí není u větších motorů nic levného. U tvého motoru by se dalo dojít k "jakémusi" výsledku zapojením do sítě a nechat to deset minut běžet. Pokud vypadne vhodný jistič nebo motorový spouštěč po pár vteřinách běhu, tak s motorem něco je, pokud nevypadne, může být dobrý, ale není to zaručeno, pozná se to stejně až při plném zatížení motoru, např. na míchačce při míchání betonu.

motor
hodnocení

Moc Vám všem děkuji za odpovědi. Zapomněl jsem včera ještě napsat, že i přes naměřené hodnoty jsem risknul motor zapnout. Běží normálně, nevyhazuje jistič, ani fíčko.
Ale stejně si myslím, že už motor bude tzv. "načatý": starší izolace a zhoršené hodnoty, takže životnost motoru nejspíše nebude, už nijak dlouhá.

To jsou naprosto zbytečné obavy. Vždyť při 10 MΩ kvačí izolací proud jen několik desítek uA.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]