Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Litinovou nebo ocelovou vlozku?

Od: radekmali odpovědí: 12 změna:

Krbar mi doporucuje ocelovou vlozku, v cem je lepsi nez klasika LITINA

ja se priklanim k litine ale on porad tvrdi ze ocel ji uz prekonala!

Kde je pravda?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

radekmali,

jednoznačně bych preferoval litinu.

Její tepelná setrvačnost ( tedy podstatně pozvolnější doba vychladnutí litiny, než oceli ) je mnohonásobně delší, než u krbových vložek ocelových ... a to i nerezových ... a dostatečně žáruvzdorných.

To proto, že se domnívám, že u topidel jsou nejdůležitějším kritériem ... pro jejich vytápěcí schopnosti.

Nepovažoval bych vůbec za důležité to, že mi nerezová ( podstatně dražší ) krbová vložka vydrží třeba i o 10 let déle, proti vložce litinové ( i když o tom silně pochybuji ), ... ale - zcela jednoznačně - bych za velmi důležité ( ne-li nejdůležitější ) považoval její schopnosti plynulého téměř vyrovnaného přitápění ... a to i při případném možném opožděném přiložení ( či dokonce vyhasnutí ), které je běžnou denní praxí, kdy u ocelových krbových vložek dochází k podstatně rychlejšímu vychladnutí celé krbové vložky.

U mne by jednoznačně zvítězila litina. *nevi*

... přeji příjemný den. ;)

martak
hodnocení

Dobry den ,nam take firma doporucuje vlozku ocelovou!rika ze litina byla prekonana...

martak,

a nebyla to firma vyrábějící ( nebo prodávající ) právě ocelové krbové vložky?

Zkuste začít také trochu víc "vyzvídat" kolem výrobců ( či prodejců ) těch litinových vložek ... a udělejte se svůj ( třeba i laický ) názor z toho, co zjistíte ... a toto pak konzultujte s nestranným "člobrdou". ( ... a nejlépe i s několika )

To je asi nejlepší, co Vám lze ( mimo již sdělené ) poradit.

... přeji úspěšnou volbu. ;)

hodnocení

2x

radekmali,

když Vám krbař doporučuje ocelovou vložku, pak ať Vám svoje doporučení patřičně zdůvodní, protože pokud to - smysluplně - neudělá ( tj. přímo nedoloží konkrétními fakty ), pak jde pouze o řečičky, které se - jen ta - dost často vedou.

Domnívám se, že pro rozhodnutí o zakoupení krbové vložky ... jenom konstatovat, že ocel litinu již překonala ( v čem? ), jsou pouze velmi líbivá slova, ... protože při konstrukci ( a zejména využívání ) krbových vložek nejde pouze o použitý materiál, ale jde také ... o celkovou vhodnou konstrukci ... vyráběné krbové vložky a pro úspěšný provoz je potřeba taktéž splnit ještě mnoho dalších jiných potřebných náležitostí, ... jako jsou ( jen namátkou ) např.:

... vhodné umístění krbové vložky ( a to přímo ve vytápěném prostoru ),

... její ( dostatečná ) dimenze,

... využívání ( doporučovaného ) topiva,

... optimální průřez ( kvalitního ) komína,

... možnosti ( vhodné a skutečně fungující ) regulace tahu

... a mnoha dalších jiných neopomenutelných "ptákovinek" ), které Vám mohou přinést ten deklarovaný konečný efekt.

No a pokud toto svoje tvrzení ( o větší výhodnosti ocelových vložek ) krbař tak razantně prohlašuje, ... pak má jistě "v rukávě" nepřeberné množství argumentů, které jeho názor zcela jednoznačně podpoří.

Současně by bylo ale zároveň na místě předložit také jednoznačné argumenty, které tu litinu ( v porovnání s ocelí ) považují za méně vhodnou, popř. proč konkrétně ji nedoporučují, či dokonce přímo zavrhují.

Je to jednoduché. Jednoznačně deklarovaná tvrzení ... je potřeba také jednoznačně doložit - a to relevantními fakty, protože jinak jakákoliv taková tvrzení nemají žádnou vypovídací hodnotu.

Je pochopitelné, že v době masivního rozšíření využívání krbových vložek, kdy ( za posledních nejméně 10 let ) je možné ke zhotovení krbových vložek využít jakéhokoliv ( nyní již běžně dostupného ) materiálu ... se ocelové krbové vložky mohly kvalitativně ( myšleno materiálově ) hodně "pozvednout", ... ale podle mého názoru je jejich nabídka na trhu bohatší ... právě z důvodů podstatně jednodušší výroby ( kde není potřeba zhotovovat, či obnovovat, modely - a vůbec zabývat se výrobu náročnějších odlitků ) ... a v důsledku těchto ( a ještě dalších faktů ) mohou být tedy ocelové vložky nabízeny ... i s podstatně přístupnější cenou.

Je totiž podstatný rozdíl zhotovit krbovou vložku litinovou - tj. vyhotovit mnohdy několik ( a třeba i dělených - dle druhu vložky ) modelů, potřebných pro odlíti všech jednotlivých dílů k úplné kompletaci litinové krbové vložky, ... kdy do tohoto náročného technologického procesu by se patrně žádný výrobce vůbec nepouštěl, ... pokud by neměl - co nejhospodárněji - vyřešeny spalovací poměry v krbové vložce, kterou si připravuje do své výroby ... a má ji v úmyslu vyrábět v horizontu ne pouze jednoho, či dvou let, ... jak se to v některých případech děje u výrobců ocelových krbových vložek ( kdy jde o svařence ), kterým jejich vložky jdou - dost často - méně na odbyt ... právě pro jejich - méně vhodně - vyřešenou ekonomiku spalování. Tato situace ale není pravidlem.

Abych pravdu řekl ... výběr Vám vůbec nezávidím, protože výrobců je tolik, že vybrat ten "správný kousek" není vůbec jednoduché.

Hlavním kriteriem by ale pro vás ( dle mého názoru ) mělo být to, co - ve skutečnosti - od té krbové vložky sám očekáváte ... a tomu podřídit ... všechny své ... potřebné "slídivé" *smich* kroky. *nevi*

( Já bych - z již dříve uvedených důvodů - zůstal při té litině. A že by mi litinová krbová vložka nějak nadměrně zkorodovala, to bych neměl vůbec žádnou obavu. *nevi* )

... přeji šťastnou volbu. ;)

raadek*
hodnocení

1x
Ja se priklanim k litine. Je mozne, ze zaruvzdorna nerezova ocel bude lepsi, ale rozhodne drazsi. Nechal jsem si z ni udelat klapku do komina a vydrzi vice jak litinova klapka, ktera shorela. Zalezi z jake oceli ta konkretni vlozka je. R.

hodnocení

0x

Litina je sice částečně korozivzdorná, ale má horší přestupní koeficient pro teplo, takže více tepla utíká do komína. Nebojte se proto ocelové vložky - když budete mít uzavřený topný systém (expanzomat), tak i koroze na vodní straně bude minimální. Pokud budete topit dřevem, tak koroze na straně spalin bude zanedbatelná.

doplněno 17.03.10 22:25:

Proč se u mé rady objevil pokyn (nebo možnost?) doplnit odpověď?

aloisb,

mně to tam naskakuje také ( a asi to tam skáče všem *smich* ), ale já to neřeším. *nevi*

Když potřebuji svoji odpověď doplnit, ... tak ji doplním ... ááááááááááááááááááááá hotovo! :-P

No a když tam možnost k doplnění není *nevi*, tak hodím "do placu" navazující dodatek ... ve formě nové pokračující odpovědi. Není to sice ideální, ale jak jinak? *sok*

Jinak je ale běžné, že lze svoji odpověď doplnit i několikrát. *bezim*

No a pokud nemáte "v rukávě" žádné doplnění svojí odpovědi, tak nabídku "doplnit odpověď" ... nechte "plavat". *tuc*

... zdravíííííííííí Vás ... zvedavec777

karelkarel
hodnocení

0x

Hledat rozdíly mezi litinou a ocelí je naprosto nepodstatné. Podstatné je, jak je vložka jako celek zkonstruovaná. Nevybírejte podle materiálu, ale k jakému účelu a jaký typ a výkon potřebujete. Tedy: co Vám má vložka zajistit? Romantiku, záložní topení nebo hlavní topení. Kolik místností a jakého rozmístění a jaký systém topení uvažujete? Je to novostavba nebo už nějaký topící systém máte? Nejzákladnější úkol je vybrat vložku vhodného výkonu. Většina lidí si kupuje vložku s vyšším výkonem(pro sichr) a pak topidlo škrtí na třetinový výkon a mají problémy a jsou ZBYTEČNĚ zklamaní. Topení dřevem v bytě je při správné volbě úžasná radost, tak napište a podumáme:)!

karelkarel,

Vaše odpověď se mi velmi líbí *palec*... a smekám před Vašimi konkrétními radami *hej*, podložené nabídkou spolupráce.*uf*

Rád bych také víc pomohl, ale moje praktické zkušenosti nejsou v takovém rozsahu, že bych si troufl problém řešit na dálku.

Z Vaší odpovědi je zřejmé, že věci rozumíte, takže Vám - s tazatelem - přeji úspěšnou spolupráci. ;)

karelkarel

Pro zvedavec777:

Jo jsem dobrej. A Vy taky! Budu rád, když budete má slova kriticky cupovat a dodávat vlastní řešení. To bude ku prospěchu tazatele!

karelkarel,

... při kterémkoliv svém příspěvku vůbec nemám v úmyslu názory jiných ... jak Vy píšete ... "cupovat".

Jde mi pouze o předložení svého názoru, který je ... ve většině ... podložen zkušenostmi, ... které si ale s radostí kdykoliv poopravím ... pro dobro věci.

... přeji příjemný večer. ;)

karelkarel

Já chci být prospěšnej druhejm a tak se chcu zlepšovat, abych měl co říct. Nepotřebuju chválit, ale kriticky oponovat. Myslím, že pro tazatele je výhrou, že jste se svými poznatky tady!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]