Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak udržujete nože?

Od: penny2* odpovědí: 26 změna:

Dobrý večer, můžu poprosit o typy, jak doma udržujete ostré nože? Nyní používám takový ten klasický brousek, který máme snad každý doma. Buď s ním neumím a nebo musí existovat nějaké ,,ostřejší,, řešení. Děkuji za každý názor.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Klasický brousek vypadá u každého jinak a broušení také, doporučuji naučit se toto:

odkaz na video

kami123
hodnocení

3x

Nekvalitní nože nejdou dobře nabrousit.

Kup si takový ten a k němu potřebuješ ještě takový ten.

Nebo dávej nabrousit někomu, kdo to umí.

Nebo upřesni, co snad má každý doma.

kami123
brusic

To je kurvič ostří..

kami123

řekl bych, že pro tazatelku mnohem lepší, než se zkoušet učit nějakým brouskem.

Na levné nože něco takového používám.

Nebráním ti doporučit lepší.

Ten fiskars je pro naprostého laika s nožem za stovku naptosto ok.

hodnocení

3x

No, ten Fiskars ne a všechny podobný systémy brousků.

Jedině karborundum brousek, za korunu kousek. Na opravu nějakých průserů není od věci pomaluběžná bruska. Vše samozřejmě pod vodou, karborundum klidně v petroleji. Dobře nabrousit nůž není na minutu, chce to cvik a zkoušet a zkoušet. Znám lidi, co to neumí ani po třiceti letech.

brusic
hodnocení

1x

Neumíš s nim a ostřejší řešení existuje.. Pokud ale umíš brousit tak stačí jen ten brousek a nakonec to obtáhnout ocílkou a holí to suchý chlupy na předloktí...

hodnocení

1x

Já brousím o spodek hrnku. Kdysi jsem to viděla v nějakým pořadu s Bohdalkou a ono to skvěle funguje. Dělám to tak hromadu let a nože jsou ok.

Já o schody to občas protáhnu-funguje,ještě mám doma asi 30 let takový obyč.za pár kč. co jsou ty 2 kolečka naproti sobě. Také je dobrý.

makk

O schod? No nevím, to se používalo kdysi, když se schody dělaly z pískovce. O teraso nůž nenabrousíte. Ale jestli to brousíte v paneláku o tu gumu, tak ho aspoň nezničíte :) .

Takové staré schody,nějaké kameninové na staré chalupě...jo v paneláku s nima pak to lino řezávám*smich*

jm
hodnocení

1x
Můžete si taky nastavit způsob užití nožů tak, abyste předcházela tupění nožů. Nikdy nedávat do myčky, po použití omýt a dát do dřevěného stojanu nebo na magnetickou lištu.
Já koupil před 13ti roky nože Pok. Nožířství Pok. Ručně dělané řeznické. Možná jsem je 2x přibrušoval za tu dobu.

hodnocení

0x
Já si celý život vystačil s běžným brusným kamenem (oboustranný s dvěmi zrnitostmi) na nože+ocilka, nože mám vždy ostré. Nicméně teď jsem si z číny koupil na hraní brusnou sadu, která umožňuje nastavit a držet přesný úhel, k tomu je sada asi pěti brusných kamenů různé zrnitosti. Jsem nadšený. Ale záleží, co od toho očekáváš. Někomu stačí takový ten nůžkový trhač břitu, někdo nože prakticky nebrousí(zdravím tchána :) ), někdo bude mít vodní kámen jehož cena několikanásobně převyšuje hodnotu všech tvých nožů v domácnosti...
doplněno 04.11.21 21:01: No a ještě doplním - záleží na kvalitě nože. Supermarketovým noname popř nákupu od vietnamců bych se vyhl. Netřeba to ale hrotit. Třeba český KDS má velmi dobrý poměr /kvalita.

makk
hodnocení

0x

Levné nože na běžné použití brousím na tomto: fiskars-shop.cz/... , ale pozor, musí to být Fiskars (prodává mimo jiné Ikea) případně je pak přejedu na ocílce pro uhlazení. Není to ideální postup, ale je to rychlé a výsledek je slušný. Drahé nože takto nebruste, protože tímto způsobem broušení mnohem víc ubývají.

Lepší nože brousím na dvoustranném brousku (viz video od Stefrana) a pak je ještě hladím na břidlicovém kameni. Pokud to chcete mít ideální, tak nakonec přejet na starém koženém opasku. Ocílku používám k oživení ostří. Tyto nože zásadně nemyju v myčce a myju je ihned po použití. Kyseliny ze zeleniny a pod a chemie z myčky ničí ostří.

tondach
No můj brousek koupený v IKEA má na spodu napsáno Fiskars finland.
makk

Ano, to má i ten můj a o je ten správný. Ale v Ikey ho neprodávají pod názvem "brousek Fiskars", ale pod názven ASPEKT.

edudant
hodnocení

0x
A co se nejvíc hrozím je, když vidím někoho, jak ostřím nože hrne po prkýnku cibuli do hrnce. To bych ho vzal tím prkýnkem po kebuli.

tt
hodnocení

0x

na brouseni mam sadu ruixin [viz. aliexpress]. Jsou ruzne provedeni. Dobre je, ze to drzi udel.

edudant
I já ji mám. A k ní sadu diamantových brouků různých zrnitostí od 60 po 3000. Nemůžu si jí vynachválit. Je to můj koníček.

hodnocení

0x

Už jsem líný, dokud jsem nabyl tak travní brousek, pakmocílka a s nožem jsem se musel oholit.Dnes na to máme synátora-řezník, brousí nám je v práci.

Jinak po použití utřít vlhkým hadříkem, uložit do dřevěného "pořadače" na nože břitem nahoru.

penny2*
hodnocení

A profíky někdo nevyužívá? Nebo je tahle služba navázaná jen na živnosťák nebo provozovnu? Tu si kvůli tomu zakládat nebudu :D

ondra15951*

Dvakrát do roka posílám ostrépoště na přebroušení, živnosťák po mě nikdy nechtěli.

kami123

Penny2

Profíky využívají žabaři a nebo zkušení vlastníci pro nelevné špičkové nabroušení špičkových nožů.

Zrovna tobě bych návštěvu profíka doporučil.

Tak zrovna o kousek výš Vám píšu, že jsem líný tak využívám službu profíka-syna řezníka! To bylo první v učení co je učili-nabrousit si nože.

kami123

Snad tvou odpověď neuvidí profesionální brusič.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]