Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uchovat kvasene zeli v nepritomnosti

Od: adelat odpovědí: 14 změna:
Dobry den, hledam radu: kazdy rok pravidelne dekame kvasene zeli. Voda ve venkovnim zlabku se ale velmi rychle vyparuje – musime dolevat casto a to presto ze zeli mame pod strechou v mistnosti kde se vubec netopi a je tam chladno. Co mame delat kdyz budeme pres Vanoce pryc? Napadlo me dolit vodu do plna a kolem zlabku obtahnout kuchynsky plastovy mikroten, aby se zamezilo vyparovani. Co myslite? Dekuji!

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

spu
hodnocení

4x

Místo vody stolní olej.

makk
hodnocení

2x

Taky doporučuji ten olej, běžně se to tak dělá i tam, kde může lehce mrznout. Zelí mírný mráz snese, ale voda ve žlábku ne, takže se buď osolí nebo se místo ní dá olej.

Stejně mi ale připadá divné, že by to týden nebo dva nevydrželo. Ono tam té vody moc není, většinu prostoru vyplní víko. takže je možné, že naplníte žlábek po vrch, položíte víko a většina vody přeteče. Příště zase zvednete víko a zdá se vám, že je tam vody málo, ale to není tím, že by vyschla, ale že ji vytlačilo víko.

hodnocení

0x
Ten mikroten by mohl zabrat. Zkus to měsíc a uvidíš kolik ubylo. Jinak budeš muset použít dobře utěsněnou nádobu s hadičkou ve stylu napáječky pro domácí zvířata.

hodnocení

0x
Kudy budou unikat plyny vzniklé při kvašení?

hodnocení

0x

Tem mikroten je nesmysl. Žlábek s vodou funguje jako ventyl, který propustí ven plyny, vznikající kvašením, ale nepropustí dovnitř vzduch. Když to utěsníte mikrotenem, bude se uvnitř zvyšovt tlak plynů, až si najdou cestu ven někudy jinudy. V extrémním případě třeba roztrhnou nádobu.

Mikroten má zabránit odpařování tím že nad hladinou žlábku vytvoří mikroklima s větší vlhkostí. Neumím si představit čím by to museli olepit aby to utěsnili tlakově.
adelat
hodnocení

Tak jsem to myslela, dekuji! Navic to zeli uz bude zkvasene, uz ted po trech tydnech skoro nebubla.
kami123

Říká se tomu streč folie.

id
hodnocení

0x

Jen nápad - co tak umístit zelák do 100 l plastového sudu na vodu s víkem?

hodnocení

0x

Měla by fungovat napáječka pro zvířata: odkaz

Stačí ti pevná láhev (ne petka) a hadička které je konec umístěn ve výšce hladiny kterou chceš udržet.

Jak si s tím poradíš je na Tobě :)

kami123

S tím v odkazu určitě ne, je tam kulička.

S tou petkou by to fungovalo, jen pokud by měla hadička větší průměr.

adelat
hodnocení

Dobry den, vsem vam moc dekuju za odpovedi! Jedna se o zeli uz zkvasene, tudiz myslim ze uz tam tolik plynu unikat nebude, ale rozhodne zvazim, stejne jako napad s olejem! Je take pravda ze zlabek casto vypada bez vody, ale voda tam jeste je zevnitr. Jinak ale bohuzel po lonske zkusenosti musim potvrdit ze nam ta voda vysycha rychle tudiz 2 tydny by problem byt mohl. Loni se mi podarilo zeli zplesnivet pac nam dosla voda. Nastesti to bylo az z jara. Dekuji vam vsem!
honzin*

Podle mě tam máte chladno, ale ne dost. Proto se i vypařuje voda tak rychle. Předloni mi také zplesnivělo, protože jsem naložil moc brzo a tam co ho mám, nebylo chladno dost. Vloni jsem již počkal, naložil až v polovině listopadu a zelí nemělo ani náznak problému.

adelat
hodnocení

To mate asi pravdu. Nic chladnejsiho ale nemame, ve sklepe je jeste tepleji! tudiz budu muset vyzkouset ty zminene metody oleje ci plastoveho zabalu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]