Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
v rámci rekonstrukce jsem se konečně dostal k podlahám, nebo jsem je spíše nechával až na konec jak se mi do toho nechce. V patře domu budeme mít skladbu suchého podlahového topení s Farmacell deskami, z důvodu toho jak lehká je to konstrukce, jelikož všude byly při stavbě domu použité mnohem menší nosníky, než měly být a podlaha se ve velkým místnostech prostě houpe a dle statiků by anhydrit skutečně neudělal dobrotu.
Jde o to, že železobetonová deska je měsíční krajina a o různých výškách. Potřebuji podlahu dostat do roviny a dostat se do určité výšky. Skladba by měla být
1. Vyrovnání a dostat se do výšky X (jde o vyrvonání a zvednutí od 0 do 5 cm)
2. Položení kročejové izolace steprock 20mm
3. Systémová deska podlahového topení
4. Farmacel desky
5. Vinyl
Jde tedy o tu první vrstvu, nivelačku jsme zavrhnul, bylo by to strašně drahé a na větší výšku i o ničem. Beton taky nemůžu potírat do nuly a navíc kvůli té váhy. Nakonec jsem přistoupil na rady podlahářů, topenářů apod. to vyrovnat polystyrénem o různých tloušťách, ale tím jak je to měsíční krajina, tak jen tak položit se mi nezdá správné. Takže mi někdo radil udělat směs cementu a písku, klasicky 1:4 a pokládat polystyrén na tuto směs, tím se zamezí pohybu a sedání polystyrénu.
Co myslíte, je má úbaha správná? Nebo máte jiný lepší návrh? Je mi jasné, že to bude staršná drbačka, ale s tím jsem počítal. Díky, a omluva za dlouhý post, chtěl jsem to ale celé popsat
A proč vám tedy neporadí ti statici, když vědí, co tam nemá přijít, měli by i vědět, co tam má přijít a jakou by to mělo mít objemovou hmotnost. Pak se dá něco navrhovat třeba typově něco do polystyrenbetonu,perlitbetonu nebo pěnobetonu. Asi to bude mít i výhodu, že si to srovnáte do vodováhy. Takže nejprve uhoďte na statiky a logicky pak už se nemusíte ptát tady
Zdravím, jak jsem psal níže. Po vyjádření statiků jsme ustoupili od podlahovky, že si necháme radiátory a podlahu uděláme z lehkého liaporu. Pak nás, ale topenáři ukázali možnost suché skladby podlahovky, takže jsme si tím přidělali práci no. Nicméně statikům jsem skutečně dneska napsal jestli nemají nějaký tip.
Vše , co jsem uvedl, jsou mokré způsoby vyrovnání ale jak píšete, lze to srovnat i na sucho různými lehčenými podsypy typu perlit,agloporit,liapor a jinými. Existují od různých výrobců systémové skladby suchých podlah. Mrkněte třeba zde:
Selským rozumem, pokud se podlaha houpe, nemůžu tam dávat beton, protože to v tloušťce 0-5cm popraská a odskáče od podkladu.
Co použít liapor, na to nějakou desku (OSB, durelis apod a dál pokračovat izolací atd.)
Jen je třeba dát liaporu dostatečnou výšku i v nejvyšších místech, aby desky neseděly na těch překladech.
Liapor byla naše volba právě v momentě, kdy jsme zavrhly klasickou podlahovku, s tím že zůstanou radiátory a podlaha se v celé výšce udělá liaporem a s OSB. Pak nás ale přesvědčili topenáři na suchou skladbu, která je lehká. Jak píšete liapor suchý, případně i lehčený liapor se musí dávat v určité výšce a proložený separační deskou, to nám bohužel do té skladby nevleze.
Nebo lepit podlahový polystyren v různých tloušťkách (idealne nějaké větší pevnosti) na lepidlo. Stejné lepidlo jako se lepí fasády a použil bych ocelový hřeben a lepil celoplošně. Tak uděláte rovinu. Kde bude chybět pod 1 až 2 cm, tak doronat lepidlem nebo samonivelačkou. Pořádně vysát podklad a navlhčit. Jestli použijete někde samonivelačku, tak použít správnou penetraci.
takové fušeřiny mu neraďte...když vidím ty fotky, tak takových umělců už mu tam radilo asi povíc... stačí se jen podívat, že zazdívá keramickou cihlou, ale všechno je zas přeomítaný na prase lepidlem s perlinkou... nic než odbourání a novej beton mu nepomůže..
Když vidím, že ponad ty nosníky je udělaná výztuž, tak předpokládám, že ten beton bude armovaný železem a bourat se to bude minimálně blbě. To není dobrý nápad. Otázka ještě je, co je pod tím betonem. Protože jestli tam jsou hurdisky a nejsou udělané dobře, tak je možné, že mu to začne časem padat na hlavu. Polystyren je lehký a udělat se to takhle dá. Fušeřina to je, ale to je jiná věc.
Ideálně dorovnat liaoporem, roznáčecí desky a pak pokračovat s požadovanou skladbou. Ale to mu zvedne podlahu minimálně o 3-4 cm. Otázka je, jestli je potřeba skutečně rovnat od 0 do 50 mm. Jestli je ta pořeba cca 20 - 50 mm, protože ty nosníky plus roxory prostě přečuhují ten beton, tak by ten liapor byl asi dobrá volba. dorovnat nad ty roxory a co nejslabší desky ve 2 vrstvách, Tak by se to možná zvedlo jenom o 25mm.
Zdravím, tohle mi právě radí více méně všichni co to fyzicky viděli, až na jednoho co by to jen proložil polystyrénem bez lepení, což je samozřejmě nesmysl úplně. Jinak předcházejícímu komentáři, ano u dvou zazděných dveří byly použity porothermky, protože zbylé klasické cihly jsme použili u jiného vyzdívaní, nicméně lepidla a síťky nikde nemám ani gram gram, vše je klasickou malto z Unimaltu, fotky jsou staré nějaký ten měsíc, teď jsou omítky, podhledy apod, již hotové. Strop / podlaha je jinak jen beton 10 cm a vněm ty nosníky propletené armaturou.
jsem si teď neuvědomil, že je to v patře a ne přízemí...omluva...tak prostě vylít celoplošně pěno/polystyrenbeton o 5cm a pak max odbourat nebo přezdít překlady ve všech dveřích v tom patře když to nevyjde na normovanou průchozí výšku..co zas není podle mě takovej problém v tomto stavu...takhle to bude mít rovný, lehký a nový..a v jednom vrzu..
hlavně nevymýšlet kraviny a udělat to pořádně!
no když se dívám cos to vytvořil...tak buď nevíš co je potěr nebo to neumíš...máš to hrbolatý jak základovou desku staženou bůh ví čím...potěr už musí vypadat jak ze škatulky...kor v obyvaku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.