Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cena plynu

Od: shanyo® odpovědí: 29 změna:

Byl jsem s energiemi u Spořitelny, kam jsem přešel před čtyřmi roky od Bohemky, právě kvůli ztrátě důvěry. Teďkom, v době energetické krize jsem zjistil, že jsem byl znova u Bohemky. No co nadělám. Moje blbost, že jsem si to neuvědomil, když to spořitelna prodala. Teď mám dotaz. Spadám s plynem pod Innogy. I zaslal jsem požadavek na uzavření řádné smlouvy. Poslali mě návrh smlouvy na optimal na tři roky s klesající platbou. Záloha je první rok něco kolem 8600Kč měsíčně. Roční odběr mám zhruba 40 MWh. Věděl by někdo o něčem lepším?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

2x

Několikrát tu padlo i "počkat". Asi bych radši moc nečekal, DPI mají ceny snad nejvyšší a navíc mají vysoké zálohy. Zatím bych vybral někoho bez závazku a počkal u něj.

správně, nečekat.

Lidi, rozum do hrsti. DPI nakupuje energie na stejné burze jako každý jiný dodavatel za stejné ceny. Rozdíl je v tom, že má minimální marže jen na pokrytí rizik. Rozdíl je jen v tom, že máte zálohy jen na půl roku, protože déle u něho být nemůžete. Dodavatelé dělají faktury jednou ročně, takže zálohy jsou rozložené na 12mesicu, tudíž opticky to vypadá méně, ale ve finále zaplatíte stejně nebo méně, protože dodavatelé mají vyšší marže než DPI.
kurzy.cz/...
hm*

stir:

Tak já nevím, ale z ceníků ČEZ:
elektřina na dobu neurčitou D25d, ceník vydán "před krachem", možná platí do 30.12.2021 (žádná aktualizace neuvedena): NT 2222 Kč/MWh, VT 4270 Kč/MWh, stálá platba 96 Kč/měsíc
elektřina na dobu neurčitou D25d, ceník od 31.12.2021: NT 3881 Kč/MWh, VT 5930 Kč/MWh, stálá platba 108 Kč
DPI elektřina D25d říjen: NT 4385 Kč/MWh, VT 4712 Kč/MWh, stálá platba 237 Kč
DPI elektřina D25d listopad: NT 5291 Kč/MWh, VT 5291 Kč/MWh, stálá platba 237 Kč

A kdo má topení (D57d), tak:
el. na dobu neurčitou: NT 2288 Kč/MWh, VT 2190 Kč/MWh, stálá platba 96 Kč/měsíc, resp. NT 3781 Kč/MWh, VT 3879 Kč/MWh, stálá platba 108 Kč/měsíc
DPI elektřina D57d říjen: NT 4605 Kč/MWh, VT 4605 Kč/MWh, stálá platba 237 Kč
DPI elektřina D57d listopad: NT 5364 Kč/MWh, VT 5364 Kč/MWh, stálá platba 237 Kč

Snad jsem koukal dobře a nepomotal to. Mně se ale z těch čísel opravdu nezdá, že bych u DPI zaplatil méně.

hm*

Ach jo, no jo. Dotaz se týká plynu a já psal o cenách elektřiny. Ale beru to jako porovnání cen normálních a DPI. Znovu pro plyn se mi to hledat nechce, možná to tam je jinak, možná podobně, to ať případně zjistí někdo další.

Já taky píšu o elektřině. Znovu píšu, že ty ceny u ČEZu jsou levnější, protože ČEZ má nakoupené kontrakty dopředu pro své klienty, kteréjsou v průměrulevnější. Pro DPI prodává za aktuální ceny tržní, proto jsou měsíční. Cena elektřiny ale teď už zase klesá, takže na další měsíce bude nižší.

oldi
hodnocení

2x
Vybrat si sám jiného dodavatele.
plyn.co/...
hodnocení

Toto není relevantní odpověď. Ceny neodpovídají, jsou neaktulizované. Čtu tam všude "nedostupné". Asi ukončím tuto diskuzi, neboť jsem to už k mé spokojenosti vše vyřešil. Inoggi mě po telefonickém rozhovoru nabídlo cenu, která je v této situaci pro mne akceptovatelná a není v on-line nabídce. Už tady někde někdo napsal, že nejlepší je sjednat to na pobočce a nebo po telefonu. Oni poradějí. Děkuji, že jste se zapojovali do této diskuze.

hodnocení

1x
Já bych počkal, až se situace uklidní. Máte na to půl roku a do té doby třeba začnou přibírat zákazníky i jiné společnosti a na dobu neurčitou. Na tři roky bych se rozhodně neupisoval.
kashtan

Tři roky je šílenost se někam uvázat a ještě za ceny co jsou teďka, po novém roce naskočí nové možnosti si myslím.

S tím čekáním nevím...

Taky jsem chtěla počkat, ale DPI (Innogy) mi místo původní zálohy 1610 Kč/měs. poslal předpis 7040 Kč k 31.10., pak vždy do 15. v měsíci dalších 7040 Kč. To se pak blbě čeká.

Pochopte, že pro vás nemá nakoupenou energii, tak ji musí nakupovat za současné ceny. Ale rok 22 bude lepší a 23, 24 jsou ceny o třetinu nižší.

Pochopte, že během 2 týdnů pošlete celý důchod.

Ale to je pouze za plyn.

A že za pár měsíců nakoupí za lepší ceny? - Už jste někdy zažil, aby prodávající reagoval na snížení nákladů odpovídajícím poklesem ceny? To na zvýšení nákladů je reakce okamžitá.

Aknelko už jsem tady dával odkaz. U DPI máte předpis záloh na 6 měsíců, u dodavatele na 12mesicu, tudíž jsou zálohy o polovinu nižší. Vy ale v konečném součtu protopíte stejně

hodnocení

0x

Moravské naftové doly.

hodnocení

0x

Projel jsem pár ceníků a než MND, tak radši zkusit Pražskou plynárenskou. U mě by dělal rozdíl mezi těmito dvěma 6500 Kč (při odběru 15 MWh/rok, oblast GasNet). U vašich 40 MWh by byl rozdíl ještě znatelnější.

vlsta2*
hodnocení

0x

mrknul jsem na váš ceník plyn Otimal. Při vaší spotřebě, zaplatíte za první rok cca 138000kč (zálohy nebudou stačit) a druhý a třetí rok by jste měl zaplatit za každý cca 80000kč.

Levněji má např. Gazela Energy, ale Ti v současné době nepřibírají nové zákazníky. Lze tam ale udělat registraci. Dále pak třeba Bidli, která zde byla v některých dotazech uvedena

hodnocení

Děkuji za reakce. U INNOGI v optimalu za tři roky 253 000 Kč celkem. No já jsem si porovnal vaše doporučení a asi takto: MND za tři roky platby zhruba o 100 000 Kč dražší, Pražská plynárenská za tři roky o 1 000 Kč levnější. Na ČEZ se mě zatím nedaří získat aktualní nabídku.

Další možností je věřit, že ceny půjdou zas dolů a nakupovat za velkoobchodní ceny, dodavatelů, kteří to umožňují je několik, jedním z příkladů například BezDodavatele.cz

Jim platíte jen denní částku za zprostředkování (u nich konkrétně to dělá za rok 2650 Kč vč. daně), zbytek se odvíjí od aktuálních denních cen plynu na trhu + poplatky za distribuci. A mají to na dobu neurčitou.

Nedělám reklamu, jen je sám zvažuji, zatím taky vybírám mezi více možnostmi.

vlsta2*

mohu se zeptat, kde jste přišel že u optimalu dáte za ty tři roky těch 253 tis? Já myslím že že skoro 300. Ale třeba počítám špatně podle ceníku, nebo vám dali jiné výhody..

hodnocení

Nevím kam jste koukal, ale je to na jejich stránkách, když zadáte chci přejít, vyplníte vše včetně roční spotřeby, atd... A já jsem si tam požádal o přijetí a včera, v neděli, mě poslali návrh slouvy na moje jméno a tam je komplektní rozpis včetně obchodních podmínek a ty ceny zhruba odpovídali tabulce, která je veřejně přístupná na jejich stránkách. Teda až na to, že oni to spočítali asi o 80 měsíčně levněji.

vlsta2*

omluva, přehlédl jsem aktuální ceník k 23.10. a viděl k 16.10. Ceny se skokově mění během pár dní. Takže ok.

ellen*

Já si tedy nemyslím, že by bylo dobré v současné době fixovat plyn na 3 roky. Ceny jsou teď přepálené, a i když se u Innogy každým rokem snižují, tak pořád to vychází z těch současných strašlivých cen.

hodnocení

To máte pravdu. Právě proto jsem sem dal svůj příspěvek. Zatím ale jenom tady hudráme na šílený ceny. Mě osobně stále nic lepšího nenapadá. Já osobně vím tři možnosti. Buď Innogi, nebo ještě chvíli počkat jestli se ceny nějak nezlepší a nebo přejít k šmejdům. Tu třetí možnost zavrhuji, ale bojím se třeba i BezDodavatele a nebo i Yelo.

jendad
hodnocení

0x
To je naprosto šílené. Na podzim znamej koupil tři palety (tuny) dřevěných briket a to jsem si říkal jak rozházuje. Teď to ale s těmi krbovkami asi vyhrál. Topení plynem bude asi jen pro velice bohaté.

Nebo pro ty, kteří neposlechli příkazy z Brusele ..

jurajjuraj*
hodnocení

0x

nekde sem videl cenik innogy a meli to sice na tri roky ALE s klesajici cenou kazdy rok , takze je to sice ojeb ale ne zas az tak velky jakko DPI , bylo tam tusim 1.rok 2,8kc,, 2.rok 2,0kc ,, 3,rok 1,8kc

hodnocení

0x

Jen tak mimochodem - ve svých predikcích počítáte s tím, že bude Nord Stream 2 provozován nebo s tím, že ho němeční rudozelení zaříznou?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]