Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Parotěsná folie až na roštu pro SDK

Od: brambor* odpovědí: 15 změna:

Chci se zeptat, zda řešení s parotěsnou folií až na roštu pro SDK je v pořádku. Přijde mi, že potom v ní bude strašně děr od těch vrutů. Zase všechna vata je až za parotěskou. Ty díry ale není jak ošetřit. Kdybych ale nechtěl dávat SDK, ale třeba obložit palubkami a na rošt pro SDK chtěl přišroubovat dřevěné hranoly pro montáž palubek, folii bych taky provrtal a neměl ji jak ošetřit

Parotěsná folie až na roštu pro SDK
Parotěsná folie až na roštu pro SDK #2

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ještě nikdy jsem neviděl destrukci podhledu vlivem prošroubované parotěsky, ale naopak jsem viděl destrukci vlivem neopracovaného průchodu odvětrávacího potrubí skrz parotěsnou zábranu a chybějícího komínku.

Takže bych prostupy šroubama vůbec neřešil. Co se stává častěji je, že do střechy zateče a poškodí se sádrokarton. Pak kus musíte vyměnit a zabývá se někdo šroubkama? Určitě ne. Důležitější je přelepit záplaty parotěsné zábrany vhodnou páskou a je vše vyřešeno.

Vaše obavy by byly na místě a to ještě možná, že by jste měl pod stropem bazén bez klimatizace.

brambor*

Díky, no já musím jeden SDK sundat, protože na jeho spodní hraně se mi udělala malá mapa (viz foto) a chci zjitit, kde tam co nakondenzovalo, tak když už to bude odkrytý, tak to chci mít v pořádku.

Parotěsná folie až na roštu pro SDK #3

Ne co nakondenzovalo, ale příčinu té mapy. Ona pára nejen kondenzuje ale voda po šikmých plochách stéká, jak je známo. Doporučuji jen malé sondážní okno cca 30x30 cm. Tím zjistíte detaily provedení a kde je vlhkost jestli před fólií nebo za.Tipuju to na 90% že to máte za fólií. Těžko věřit tomu, že by za léto vznikl nějaký kondenzát. Rovněž třeba prověřit stavební výkresy, jak bylo navrženo a jak bylo realizováno. Dost možná, že tam je léta schovaný tepelný most nebo zátek skrz krytinu

brambor*
hodnocení

Dnes jsem sundal SDK a fólie je evidentně blbě udělaná. Spoje neslepené, Ke zdi nepřilepené, na bocích zakončené u zdi, takže to ani na přilepení ke zdi nedá. Jinak tam vlhko nikde není. Takže to opravím, vše přilepím a zase zaklopim. Ještě si říkám jestli bych tam neměl dát hranol aby mezi SDK a fólii vznikla mezera, aby fungoval odraz.
Parotěsná folie až na roštu pro SDK #4
brambor*
hodnocení

Co je ta vata, tak to je po zvednutí fólie v místě kde byla na SDK největší mapa
Parotěsná folie až na roštu pro SDK #5
Parotěsná folie až na roštu pro SDK #6

break
hodnocení

0x

Vrtá se tam, kde je profil.

brambor*
hodnocení

No ale když přes profil je parotěsná fólie, tak ji provrtám také.

Ty woe a co řešíš? je to standartní postup-ten vrut tu dírku zároveň utěsnuje

brambor*
hodnocení

No to je právě to co není dle vašeho pravda.
Našel jsem na toto téma odpověď přímo od výrobce:
Při tomto dochází k výraznému snížení parotěsné schopnosti parozábrany (a to až o 90% ) , utažení průnikem závitu je naprostý nesmysl. Tj. z původní parotěsnosti parozábrany zůstane cca 10%.

portal.estrechy.cz/... pokud to neni koupelna s odsavanim, tak neni co resit. A pokud pouzijete lepsi parozabranu...

monkey
hodnocení

0x

Ani mě se nelíbil bžilion dírek od vrutů, takže jsem zvolil butyl-kaučukovou lepicí pásku Jutadach TPK Super. Levnější a pracnější varianta je dát kousek pod každý vrut, dražší a rychlejší varianta je nalepit ji na celou délku. Páska se lepí na parozábranu v místě prostupu vrutů.

brambor*
hodnocení

Takže když sundám SDK a uvidím kde jsou dírky, tak tam nalepím čtvereček této pásky a znovu přitáhnu a je to ok?
monkey

Ano, řekl bych, že by to ničemu vadit nemělo. Já si napřed rozměřil a označil místa šroubků na sádrokartonu, pak na parozábraně, přilepil pásku a přišrouboval sádrokarton. Pro usnadnění jsem na to měl šablonu - lať s označením roztečí.

brambor*
hodnocení

Může být na skladba následující:
Izolace mezi krokve, na krokve parozábrana (sponky plus přelepit), na ni přidělat rastr pro SDK s tím že místa šroubování by se měla přelepit páskou? Lze do rastru ještě vložit ještě třeba 4cm izolace? No a pak na rastr přišroubovat SDK. Jo a parozábranu ke stěnám přilepit lepidlem?
Děkuji
el
Ani izolaci lze vložit dodatečné ještě do rastru pod parozábranu. Často se uvádi, že to nesmí být víc izolace než 1/3 nebo 1/4 z celkové izolace.
Ale to se pocita s tím že je izolace i pod trámy.
Lze spočítat přibližně rosný bod.
Když to placnu od oka tak pod parotesnou fólií kde je 15 cm tram a izolace jen mezi trámy, by šlo dát bezpečně tak 3 cm izolace. Ale to je orientačně, záleží na mnoha faktorech. Vlhkost, rozdíl venkovní a vnitřní teploty atd. Ideálni je mít vatu i pod trámy a pak zaklopit parotesnou fólií a dát rastr s SDK.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]