Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v současné době lidé prožívají nemravné navýšení cen energii. Vidím to ve svém okolí.
Plyn i elektřinu nám dodává už delší dobu EON. Nemohu se nikde dočíst, jak je na tom. Řada ostatních dodavatelů silně navyšuje zálohy, zdražuje, o EONu nikde ani zmínky. Proto by mě zajímalo, co mám čekat. Zda se snažit dost šetřit, kdyby přišla nějaká jejich nemilá zpráva ohledně energií. Telefonovat přímo do té společnosti nechci, nač na sebe zbytečně upozorňovat? Přesto bych ráda uvítala nějaké informace o tom, jakým směrem se EON ubírá. A na co se případně připravit. Děkuji - Jaga.
Jsem zaregistrovaná u Eonu a na své stránce jsem objevila:
" Vážení zákazníci, u nás se bát nemusíte, vaše smlouvy platí po celou dobu fixace. Jako váš spolehlivý dodavatel energií pro vás máme nakoupenou elektřinu a zemní plyn v dostatečném množství za dohodnutou cenu.
Pokud máte nějaké odběrné místo u Bohemia Energy, tak vám teď jako dodavatel poslední instance pro distribuční území EG.D budeme dodávat elektřinu a plyn. Není třeba, abyste nás jakkoliv kontaktovali. Brzy dostanete dopis, ve kterém se dozvíte všechno potřebné, včetně ceny za dodávku. Více informací zjistíte na www.eon.cz/dpi.
Váš E.ON."
Od srpna mám zafixováno na tři roky, takže zatím nejančím.
Stát nezklamal. Ale běhá mezi náma tolik blbů, že se jeden nestačí divit. Blbi ve volbách dávaj bianko šeky těm nějhorším loupežníkům. A ti si následně právo a celý systém ohýbají tak jak to vyhovuje jejich účtům. Blbi obyčejně též bývají chudí a přesto neustále, opakovaně strkaj své zbylé peníze těm vykukům. Zde moje chápání končí.
Mám plyn i elektřinu u Innogy a jsem na tom úplně stejně jako ty. Tak si říkám, žádné zprávy, nejlepší zprávy. Je mi jasné, že to ticho nemůže trvat dlouho. Ale co mi jasné není, jak se Bohemia do této situace dostala. Vždyť zdražení energií ve světe postihlo všechny dodavatele, jak je možné, že padnul takový gigant.
Ten gigant padnul proto, že sliboval něco, co nemohl splnit a nabízel nereálné ceny. Pak stačil první otřes na trhu, aby ho položil. Byla to jen otázka času.
1) i u fixovaných tarifů může dojít ke změně a to z jednoho prostého důvodu, že ve všeobecných podmínkách je určitě větička která to bude umožňovat (zatím ale asi stávající zákazníky nechají v klidu) něco v smyslu, v případě enormního nárůstu ceny energii a pod.
2) jsem s plynem u inogi nemám fixovaný tarif a mailem mi přišel dopis, že mi zvyšují cenu plynu o 10,6% ale asi před dvěma měsíci mi přišlo vyúčtování s předpisem na celý rok - a to bylo písemně a cena v normálu takže napíši fyzický dopis a odnesu jim ho tam a koppi si nechám od nich potvrdit, že mi udělali takový a takový předpis a s novým navýšením nesouhlasím, může se stát, že za rok přjde nějaká hlava s tím, že navýšení bylo neoprávněné a pak by mi to mohli doplatit zpětně
3) jistě jste slyšeli ve zprávách informaci kolik miliard mají díky covidu lidé našetřeno v bankách no a ty miliardy prostě budou z nás chtít dostat
4) je lépe při odběru zůstat u "gigantů" ti ostatní překupníci jsou jen překupníci
ještě další informace, zkuste povyměňovat obyč žárovky za ledky, koupit rádio na SOLÁRNÍ POHON, , případně solární panel na svícení s nějakou baterkou a regulátorem, uvědomte si, že tytověci vám zůstanou doma a co na ně vynaložíte za finance, vám vlastně vrátí v úspoře. Osobně jsem před cca 5 lety vyměnil žárovky za ledky, za půl roku přišli vyměnit elektroměr a pak ten vyměnili za HDO - prostě měl jsem rázem menší spotřebu, někeré ty žárovky svítí dodnes.
Co se týká záloh EONu, tak jsem od někoho slyšel, že ceny EONu se zvýšily i těm odběratelům, kteří měli zafixovanou cenu. Jestli je to pravda, to nevím.
Možná to zvládnutí "překlenovací doby" pro některé lidi (kteří odebírali energie od zkrachovalých dodavatelů) nebude tak složité.
Dám smyšlený příklad.
Někdo platil měsíční zálohu 2000 a ta byla zvýšena dodavatelem poslední instance na 6000 měsíčně. Tak dotyčný člověk zaplatí třeba 3000 a bude mít "dluh" 3000 , přičemž sděělí dodavateli, že dluh uhradí, jakmile mu bude vyplacen přeplatek od zkrachovalého dodavatele (ať už přeplatek bud emít nebo ne). V této "branži" nehrozí, že by hned další týden přišel exekutor. Dotyčný zákazník se bude se snažit co nejdříve si zajistit smlouvu u nějakého dodavatele, aby měl co nejdříve zaslané vyúčtování od dodavatele poslední instance. A samozřejmě se bude snažit šetřit,tedy snížit spotřebu emergie - především při vytápění, dle rčení : každá legrace něco stojí. Následně doplatí případný nedoplatek po obdržení vyúčtování.
Je možný, že to razantní zvýšení ceny plynu bylo výrazně ovlivněno taky odstávkami plynárenské soustavy v Norsku a malým výkonem větrných elektráren v evropských státech, takže nebyly dostatečně naplněny plynové zásobníky. Je možný, že v příštích letech bude na trhu více emisních povolenek a "tlaky" na ceny elektřiny a plynu se postupně sníží.
Každopádně je jasné, že hodně lidí bude žít určitou dobu "sparťansky", tedy že budou doma chodit ve svetru, popř. budou míň vařit atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.