Ahoj lidičky Chtěl bych se zeptat mojí topnou soustavu sme tu X krát řešily tak sem chci znovu zeptat mockrát předem děkuji za info Takže posílám vám jsem znovu fotku schématu mé topné soustavy změnila se akorát jedna věc která ve schématu není dokreslená dřív jsem tam měl místo expanzní nádoby vedro který bylo ze zdola toho vedra napojené místo expanzní nádoby nádoby. Dneska jsem tam dal místo vedra 150l barel a zvýšil jsem trochu trasu Samotišky. Jelikož teď není cesta připojená k vedru zespoda ale napojená do barelu ze shora. Měřil jsem to od podlahy až k tomu barelu nahoru a moje samotiška je 3,5 m. Můžu klidně i víš ale nevím k čemu. Poslední jak se pustím na ochlazování smyčku dám vědět. Co myslite vy? Stačí 3.5 metrů mám vlastně možnost klidně přidat další 3 metry na horu pak navarit kolinko a vizt že 3 metrů dolů do berelu. To by pak znamenalo že by samotíž mněla 6.5 metrů na výšku a spuštěna 3 metry spuštěna dolů do barelu = 9.5 metrů je to k něčemu? je lepší dát trubku která vede do barelu ji ukončit ve prostředí, na dhe, zvrchu?
Tlak v soustavě je dán hladinou v expansce, jedno kde je trubka napojena. Napojení do expansky je nejlepší kousek odedna aby kal rez co je na dně se nedostával do radiátorů. Objem expansky 1/10 objemu soustavy.expanska nesmí zamrznout, je nesmysl ji umísťovat na půdě do luftu, nechte ji na podlaze půdy a obalte izolantem. U vršku expansky je dobré vyvést přepad který půjde mimo půdu, nebo do větší nádoby. Expansku můžete vyrobit třeba s bojleru a mate to i s izolací.
nojo*
Použil sem 150 litrový Barel navedlsem do něj pptruby až na dně a dolil cca 30 cm voda aby byl konec trubky ponořen. Pak na půdě není taková zima je tam vše nové zateplený. Já sem si říkal v první chvíli že vlastně když se spustí čerpadlo tak tak začne virkulovat voda kolem topné soustavy a pokuď se zvedne tlak tak se zvedne hladina v potrubí směr k tomu barelu. Takže i kdyby tam byl tlak jaký chce tak maximálně se zvedne voda v pptruby k barelu nebo něco vypustí do barelu,, to je moje teorie.
nojo*
Tedy jedná se teď o otevřenou soustavu
vlsta2*
ono jde o vzduch který se vám uvolní a bude se průběžně nějakou dobu uvolňovat z vody a ten se nejbližší cestou dostane do toho potrubí k nádrži. Takže sice při větším tlaku v soustavě může být vytlačen do nádrže, ale naopak když tam nějaký zůstane, tak si ho soustava cucne zpět. Ikdyž vám toto zapojení může fungovat, budou s tím zbytečné problémy. A ano napojení expanzky je ideálnější kousek ode dna.
nojo*
Kvuly vzduchový bublině tam jsou automatické ovzdušnováky, Ten systém teď by měl fungovat jako topná soustava s nuceným oběhem s otevřenou soustavou,, tedy hlídat si aby v barelu byla vždycky voda a trubka do něj byla vždy ponořená. Zbytek je samotíž kde by to mělo fungovat tak že gravitace nepovolí aby voda stoupala na horu a maximálně voda může na horu díky síle čerpadela ale čerpadlo žene vodu v topné soustavě ve stejné vodorovné dráze a čerpadlo je od samotížé cca 75 metrů vzdálen takže čerpadlo ženě vodu v okruhu a nemá sílu aby hnalo vodu nahoru tři metry vysoko,, ano pokud se zvedne tlak - čím výši teplota vody zvedne se i tlak apri zvýšeně tlaku se zvedne akurat voda v dráze potrubí - šlo mi o bezpečnost když bude topit přítelkyně tak známé to to by skončilo že by baouchly trubky proto že expanzní uzavřena nádoba má X baru který vydrží ale trubky vydrží mít mám ppr a takhle by to znamenalo to že by to fungovalo na principu jako bezpečnostní pojišťovací ventil který nemá tím pádem smysl mít na soustavě,, za se jsem laik který četl četl a ověřuje si svoje teorie
vlsta2*
budete mít i odvzdušňovák u nádoby v nejvyšším místě na trubce? Vzduch si vždy najde skulinku jak se dostat nahoru. Čerpadlo koluje vodu v otopném systému, ne k nádrži. Ale k nádrži vede trubka nahoru, vzduch si najde cestu.. Nádrž slouží jen jako vyrovnávací tlak v systému při různých teplotách vody, čerpadlo na to nemá až tak vliv. Takže hladinu v nádrži musíte hlídat.
Já myslím, že bys měl pozvat topenáře, aby s tebou soustavu prošel a případně navrhl potřebné úpravy.
Expanzní nádoba se umísťuje do nejvyššího místa, ale ne tak, abys pro expanzní nádobu stavěl další partro. Stačí když je umístěna nad nejvyšším radiátorem.
Velikost expanzní nádoby se určuje podle množství vody v topném obvodu. Někde na internetu jsem četl, že expanzka má mít objem asi 4% celkového objemu vody v soustavě.
A to jak počítáš potrubí k expanzce, tak potrubí nahoru a zase dolů je úplně zbytečný. Krom toho by potrubí mělo být do expanzky připojeno ze spodu, aby se potrubí zavzdušňilo až při prázdné nádrži.
kdo toto navrhoval? topí to? proč chcete otevřenou soustavu a proč ne uzavřenou? překopal bych to od základu samotížně to topit nikdy nebude a nevidím jediný důvod to mít takhle, to asi nedělal topenář že? můj názor z půdy tu otevřenou expanzku pryč a ke kamnum dejte uzavřenou, samozřejmě na zpátečku. Hned za kamnama vhodný pojištovák(ne jaký vás napadne, ale vhodné dimenze a tlaku) , odvzdušnovák, termomanometr. Čerpadlo na zpátečku s příložnym termostatem, dopouštění klidně ve špajzu, ale v tom případě k napouštění osadit manometr. Další odvzdušnovák dát dle potřeby na trase, ideálně v nejvyším bodě. Radiátory spádované v rovině nebo trošku do kopce směrem k odvzdušnováku na tělese. Pokud mají kamna dochlazovací smyčku a budete ji chtít, tak napojit přes sts ventil na vodovodní řád a na odpad. A ktomu všemu vhodný záložní zdroj pro čerpadlo. jestli jsem na něco zapoměl tak se omlouvám
Váš otopný systém není samotížný - tedy otopná soustava s přirozeným oběhem ale je to otopná soustava s nuceným oběhem. Pojistný ventil tam máte naprosto zbytečně. Nemáte totiž přetlakový systém ale otevřený, což změnu objemu otopné vody vyrovnává expanzní nádoba volně. Napojení do expanzky se provádí ve směru toku vody při změně objemu. Tedy zespodu do nádoby. Jak voda chladne, hladina se snižuje. Je nutné hlídat výšku hladiny.
nojo*
Ano, máte pravdu přece jen budu v práci žena si zatopi jsou tam pp-r trubky tak se nemusím bát že prasknout, a do hlazení bych udělal nějak takhle viz foto. Aby když vypne elektrika pustím studenou vodu a ta vlastně vytlačí studenou do barelu, samozřejmě že musím pustit vodu pomalu kvuly teplotnímu šoku,
vlsta2*
chladící smyčka, nebo dochlazení, má být ve zdroji tepla, ve vašich kamnech. Pokud není, neřešte to. Nemůžete pustit vodu do otopné soustavy! Pokud dojde k výpadku proudu, čerpadlo nebude tlačit vodu nikam a ppr trubky budou v poho. Maximálně přetopíte kamna, ale to teplo budete muset v místnosti snést..
nojo*
Mám trubky pp-r do 90 stupňů,, myslím že by bylo lepší než dochlazovat třeba náhradní zdroj energie
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.