Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rána z potrubí pod bojlerem při pouštění studené vody

Od: boyka odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, v novostavbě máme následující potíž: když se pustí naplno (silným proudem) studená voda z jakékoholi kohoutku v domě, po uzavření se z potrubí pod bojlerem ozve hlasitá dutá rána. Tuším, že je tam nějaký zpětný ventil, ale nevím jestli to může být v tomto případě, když se právě pouští studená, nikoli teplá voda. ALe zdá se že to s tlakem souvisí, protože když se pustí voda slaběji, neděje se to. Díky moc

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Rana je spôsobená hydraulickým rázom, tzv. vodným kladivom. Keď pustíte naplno vodu, v potrubí sa rozbehne pomerne veľkou rýchlosťou. Keď ju prudko zastavíte, objem vody sa chce pohybovať ďalej, ale do seba narazí a v potrubí prudko narastie tlak. Okrem rany je to reálne problém. Dochádza k veľkému namáhaniu potrubia predovšetkým v miestach so zmenou smeru a môže dôjsť k poruche.
Do rozvodu domontujte kompenzátor(y) hydraulických rázov. Je to malá expanzná nádoba s pružinou, ktorá pohltí silu rázu pri prudkom uzatvorení vody. Kým ho nenainštalujete, naučte sa vodu zatvárať plynulo, hoc pákové batérie či záhradné kohúty môžu zvádzať k opaku.
boyka

Díky moc! Obrátim se tedy na instalatéra. Jenom ze zvědavosti - proč to dělá nám? Známí takoví problém nemají nikdo, je to chyba stavby nebo něco jiněho?

boyka

Ještě mě napadlo, děje se to v patře (ten zvuk vychází z potrubí pod bojlerem zde), které má vlastní uzávěr vody a vodoměr. Mělo by smysl lehce jej přivřít a tíím celkově snížit tlak?

boyka

Než to vyřeší instalatér, přiškrtil jsem přívod vody asi na polovinu. Zkoušel jsem po milimetříku zavrít/otvírat, a cca 50 procent zavřeno zvuky nedělá a proud je dostačující. Díky!

max*
Presne tak jsem to myslel!
Proste ubrat na optimalni prutok, formou vyzkouseni. Jeste se muzete zeptat vodaru, zda nejde snizit tlak v cele ulici.
Jinak mit cely okruh pod vysokym tlakem, clovek akorat riskuje, ze mu neco praskne a pak bude mit skody a unik jeste vetsi, proste fyzika..

vlsta2*
hodnocení

0x

zdravím, a nemáte pod bojlerem i přívod vody do domu, myslím vodoměr? On takové zvuky vydává při zavření většího průtoku vody. Záleží jak myslíte velké. Já to za ticha slyším do prvního patra ale do druhého už ne. A je samozřejmě jedno jestli pustíte teplou nebo studenou vodu, odběr z vodovodu je vždy stejný.

hodnocení

0x

Zpětný ráz vody. Je to reakce vody na rychlé zastavení proudu.

boyka

A dá se s tím něco dělat? Je to docela rána, Jako když prásknete papírový pytlík. Možná špatný ventil? protože to dříve, v domě který zde stál předtím, nedělalo.

hodnocení

0x

Uprdne si pojistný ventil bojleru. Prudké zavření vody způsobí stoupnutí tlaku a pojišťovák to upustí.

max*
hodnocení

0x
A jaky mate tlak v soustave?
Nam naopak tlak vody v poslednich letech snizili tak, ze to skoro netece. Je teda fakt, ze jsme na kopci a dole ve meste jim to casto strilelo ven. Neni potreba nic montovat, pred vodomerem mate zajiste ventil na uzavreni vody, tak jej trochu priskrtte. Akorat kdyz budete napoustet bazen, tak jej zase povolte, no.
boyka

Díky za reakci. Jde o RD, hlavní vodoměr je ve sklepě (pro celý dům), v prvním patře pak druhý - a právě v tomto patře jsou problémy. Zajímavé je, že dříve zde byl tlak nízký (před přístavbou). Rány vychází pouze z potrubí zde v prvním patrě. Tlak zjistím.

boyka

Tak tlak jsem nevyčetl. Ty rány přestaly v momentě, kdy jsem uzavřel přívod asi na 50 procent (páka je cca 45 stupnu).

boyka

Jinak jak jsem psal, je to problém jen prvního (nového) patra, původní přízemí bylo 20 let v pořádku, žádné zvuky. Ale co se postavilo patro se samostatným vodoměrem (a komplet nové rozvody zde), i prudké zavření vody v přízemí způsobilo ten zvuk v patře. Je ale pravda, že co jsem to teď přivřel, tak třeba sprcha asi nebude stačit.

lib
hodnocení

0x
Dělá to ten pojištovák pod bojlerem. Zavřete přívod studené vody do bojleru a běžte třeba spláchnout záchod, žádná rána se neozve. Dělá nám to taky v novostavbě.
repet

No prý je to právě tím vysokým tlakem a je vhodné to řešit nainstalováním potřebného ventilu/regulace. Je pravda, že nám po dvou letech začala protékat sprcha - prý právě důsledkem poškození vysokým tlakem (v kombinaci jistě s nic moc kvalitou baterie...)

jindr
hodnocení

0x
Děkuji diskutujícím za rady. Privřela jsem přívod vody před vodoměrem (RD) a je vyřešeno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]