Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co by jste svěřily laikovi?

Od: lujs® odpovědí: 22 změna:

Zdravím ... *slunce*

Přu se s kamarádkou co má svěřit firmě a co laikovi...

Kamarádka bude na baráku vyměňovat tašky na střeše a okapový žlab těsně pod střechou. Já tvrdím že okap může vyměnit laik kdežto tašky by měl vyměňovat aspoň řemeslník ...

Co vy na to?*frajer*

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Sice tomu nerozumim, ale polozit tasky na strechu tak, aby nezatykalo, musi zvladnout i uplnej blbec.

Ve stavebnictvi sem naprosty amater, mam za sebou nekolik polozenych strech (ciste soukromeho razu) a jeste se mi nikdy nestalo, ze by nekde neco nedrzelo, vitr neco odnesl nebo nekam zatekalo.

Zkratka podle mne neni na nejake te oprave krovu, polozeni nove kritiny a oplechovani lautr vubec nic.

Kazdopadne pokud to nekomu sverit, tak pouze tomu, kdo za dilo bude rucit necim vic nez jen svym slovem.

axusi, 1* a bod a *palec*

svatá pravda, synu...

alf*
hodnocení

3x

na to se myslím nedá odpovědět, jsou laici kteří ve snaze připevnit obrázek na zeď skončí na tři týdny v sádře a tací kteří zvládnou téměř všechno a jsou řemeslníci (mám dojem že snad na všechny jsem v průběhu oprav trefil) které je lepší vyhodit jen jak začnou mluvit o tom jak to budou dělat (a některé jsem i vyhodil od rozdělané práce).

hodnocení

1x

obojí zvládně šikovný kutil lépe, jak mizerná firma.

petr123*
hodnocení

1x

Odpověď neexistuje, protože může být šikovný laik i neschopný řemeslník. A teď si vyber ;)

ukulele*
hodnocení

0x

Také zdravím, my jsme volili firmu pokrývačskou táta se synem a ještě jeden týpek, sundali starý tašky, zkontrolovali latě trámy, něco vyměnili, naházeli nový tašky a okapy nám udělali také...

pokud je laik ouplně levej, tak bych mu nesvěřil nic, ale pokud je laik šikovnej vesnickej mistr řemesel, tak proč mu nesvěřit i to pokrývání střechy?

hodnocení

Jedná se mi o to že laik na okapu pokud způsobí nějakou chybu tak to určitě nebude tak vážný jako když poteče do střechy...

alf*

konkrétně střechu jsem svěřil řemeslníkům a něco dopadlo blbě hned a donutil jsem je to opravit - třeba nový okap dali hlubší než starý a nešly otevřít dveře. Když jsem jim to řekl tak prý že mám uříznout dveře, jiné okapy nejsou to je běžné tak jsme se hádali a oni druhý den přivezli mělčí žlab podobný starému a dveře samozřejmě jdou otevřít jako to šlo roky předtím.

Na na hodně věcí jsem přišel až později a oni se na telefon neobtežují to opravit a na něco až po delším čase. Dnes už bych snad nic nedělal resp nesvěřil bez toho abych téma nenastudoval v brožurách, internetu ... Konkrétně o těch pokrývačích to sepíšu a dám na net jako upozornění pro další. A to byli na doporučení že patří k těm lepším jak pravil stavební dozor kamaráda kterému dělali střechu.

Před lety zedník, vybourat stará futra a připravit otvor na nové dveře. Nepochopil to, snad nikdy neviděl obložkovou zárubeň - vyhodil jsem ho po tom co jsem se mu hodinu snažil já laik vysvětlit jak to má udělat. Nebyl samozřejmě přizván kvůli takové prkotině, o zbylou práci tímto přišel.

kjanik112*
hodnocení

0x

zdatný kutil zvládne obojí.Musí mít možnost tašky přiřezávat, až dojde ke konci.Buď si dá do cirkulárky větší kotouč na keramiku, nebo to jde i ruční rozbrušovačkou.Po práci je možnost pozvat nějakého živnostníka-pokrývače-na hodinu, aby to zkontroloval.Ostatně , také první déšť prověří dílo, není problém zatékající místa opravit dodatečně.

kejki
hodnocení

0x

Záleží na tvaru střechy, u sedlové je nejtežší vytahat tašky nahoru, tvorba úžlabí a nároží už vyžaduje aspoň trochu znát fígle, jak si s latěmi pomoct.

Okapy - dělala mi je firma, a žádná sláva. A jak držkovali, když museli vylízt znova nahoru, protože použili rovné háky, bez vyřezání latí, takže každá třetí taška byla pozvednutá. A že v kusu okapu stojí voda, ani nemluvím, aspoň mají čamráci napáječku.

hodnocení

Tašek se bude vyměňovat jenom asi 30 prasklejch.

Horší je to s okapem . Je už dost starej a rezavej.

Poslední řada tašek je nějak špatně daná. Spodek těch tašek je níž než má bejt. Sklon je takovej že tašky sahaj až dovnitř do okapu. Prej tam chybí nějaká lať .U požární zdi je mezi taškama a tou zdí mezera asi 4cm, prej to celý nějak ujelo. Můžete mě prosím nasměrovat na nějaký stránky kde je vyfocenej postup při vyměňování tašek. Škoda že nemám možnost sem dát fotky.

lidus*
hodnocení

0x

Záleží na tom jakou má kdo zkušenost. Na chalupě jsme nechali udělat novou střechu učně , cena směšná a práce profi.

kjanik112*
hodnocení

0x

No tak to je jasný. Amatéři zapoměli, že první lať zdola je dvojitá-musí být dvě na sobě.Radíme svému kolegovi!

hodnocení

Mě zas bylo řečený že lať (asi 4x8) by měla bejt na vejšku ...

která krytina má lať 4x8cm?

ale třeba teď "školím", jak se má udělat odvětrání vlhkosti u hřebene a ukončení paropropustné folie u okapu.

hodnocení

To byl jenom odhad, metr sem u sebe neměl ...

lujs,

ok, souhlas.

doplněno 12.03.10 16:58:

hodně záleží, jak daleko je poslední lať od předposlední a typu tašky

hodnocení

Todle já nevím. Musel bych to změřit. Typ tašky taky nevím. To nebude vědět ani majitelka.

Milane neměl by ste nějaké odkazy na stránky kde je oprava střechy popsaná tak aby podle toho mohl postupovat i laik?

doplněno 12.03.10 17:07:

U vaší předcházející odpovědi píšete o paropropustné folii. Tam nikde žádná folie není..

luisi, ale to nejde popsat, když nevím o jaké střeše se píše.

Ale každý výrobce střechy má zpracovyný správný postup. Samozřejmě i výrobci folie mají své postupy. Zrovna dnes jedu na kontrolu střechy, kde mají přijít nové tašky, ale krov není stavěný na toto zatížení. Ale musím to vidět na místě, páč jinak je to spekulace.

Podle fotek lze udělat nástin opravy, ale vše je odhad.

Co by jste svěřily laikovi?

hodnocení

Jak poznám o jakej typ střechy a tašky se jedná?

asi tak, že mě kontaktujete v neděli večer až budu inline

ICQ 55180641, skype: milancukrar

a pak probereme vše co potřebujete vědět.

hodnocení

Bohužel ICQ nemám.

Já potřebuju pomoct kamarádce aby nenalítla a neplatila moc peněz ... A sám tomu taky moc nerozumím...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]