Nejste přihlášen/a.
Zdravim, potřebuji poradit jak topit plynem. Nechali jsme udělat nový kotel na plyn, protože síly dochází a běhat kolem uhlí a dříví začíná být problém. Máme kotel Vailant 146/ 5-3 eco, pán mi to nastavil vodu na 60st a teplotu v obýváku na 24st. No topí to, ale mě zebou nohy. Jde mi však o to, že neumím spočítat spotřebu na plynoměru. Topíme týden a na plynoměru je od nuly číslo 00059 863. Prosím můžete mi někdo říct kolik jsme za ten týden spotřebovali? A možná i kolik to dělá na peníze, ale podle starých cen. Absolutně tomu nerozumím. Aby mi stačil důchod. Radiátory zatím zůstaly původní a regulační kohouty také nemáme, protože já nesnesu zavřené dveře od pokojů tak by asi byly zbytečné. Díky za každou odpověď.
Pocitově se dusíte, musíte mít prostor. Také bych nemohla žít v jedné uzavřené místnosti. Pokud jsou staré baráky a mají pokoje rozměry 3x4 m, nebo 4x4 m, tak to chápu. V nově postavených domech, kde máte otevřený, navazující prostor - kuchyň/kout - jídelna - obývák = tohle neřešíte.
to je kondenzacni kotel, kdyz sem to sledoval u nas tak sem mel mensi spotrebu kdyz kotel topil dlouho v kuse nez kdyz natopil najednou a za pul hodin vypnul , mel sem ho nastaveny tak ze kdyz rano v 5 zacal topit na denni teplotu tak topil mirne ale jel v kuse az do 11h, do radiatoru sem mel pustenou teplotu vody 40 stupnu
jinak termostat mame v chodbe, protoze taky nikde nezavirame, pres den 22,7 na noc 22
přesně tak, souhlas, snižte teplotu vody do radiátorů na 40 nebo i méně. Venku moc zima zase není. A pokud máte staré radiátory a větší objem vody, stačí bohatě nižší teplota. Nyní vám kotel rychle natopí a dlouho odpočívá. Dále, jakou máte hysterezi na pokojovým termostatu? Dejte co nejmenší, já mám 0,2st a i to mi někdy hodně, ale méně můj termostat neumí. Ono ten propad, když natopí na zadanou teplotu, kotel přestane topit a než spadne teplota o danou hysterezi, tak radiátory studené a můžete mít pocitově chlad, ikdyž termostat ukazuje skoro stejně
Naprostý souhlas a souhlas s Juraj a vlsat. Kotel je kondenzační a tudíž by měl být provozován s co nejnižší teplotou topné vody aby byl využit ekonomický/ účinný kondnezační režim. Radši celodenně s co nejnižší teplotu topné vody než na 60°C což je i na radiátory v současné době hodně vysoká teplota topné vody. A i já "bojuji" s poměrně vysokou hysterezí termstatu, kdy je nastavení / u mého/ 1°C nebo 0,5°C a pro podkrovní pracovnu je i těch 0,5°C moc / proti této vyšší hysterezi termostatu jde relativně malá hmota/ akumulace stavební konstrukce- v přízemí, kde je masivní kamenné zdivo tento problé není/ a změny teploty jsou poměrně rychlé a tudíž citelné.
To všechno (skoro) je pravda.
Jenže zde hraje velkou úlohu lidský faktor. Člověk zde totiž často musí řešit špatně nastavenou, nebo nedostatečnou regulaci zdroje tepla (ať už tím zdrojem je plynový kotel, nebo tepelné čerpadlo). Kdo bude ručně po 15 minutách nastavovat optimální teplotu? Nikdo..., takže tak jako tak mu bude buď zbytečně horko, nebo zbytečně zima..a do teploty "ideální" se trefí jen čirou náhodou a "občas".
Ideální regulace by měla fungovat tak, že uživatel si nastaví ideální (požadovanou) teplotu v interiéru a regulace se postará o vše ostatní. A že taková regulace existuje, mám vyzkoušeno..Musím chlapcům z Mitshubishi (a Siemensu) dát zvednutý palec. Funguje to..a bezvadně.
Martine- já jsem trochu od dotazu utekl do odpovědi na reakce. Vím, že jste spokujený uživatel a spokojený propagátor TČ Mits / a to, že jste spokojený je jedině dobře/. Já provozuji TČ devatenáctým rokem / byla to vlastní konstrukce...ale to je na jinou diskuzi/ a vytápím dvě podlaží - spodní je kamenná konstrukce / cca 80-90 cm zdi + 100 mm izolace - tenkrát bohužel silnější nebyla technicky dostupná/ , a horní podlaží je dřevo/sádrokarton podkrovní prostory a tudíž s odlišnými akumulačními vlastnostmi a toto dělá určité problémy. Mám použité WiFi regulátory / ty jsou z doby kdy jsem zde nebydlel a toto bylo řešení jak dálkově kontrolovat stav objektu - zdali nedošlo k výpadku při temperaci objektu a nehrozí zámrz/ ale ta hystereze 0,5°K mne hlavně v tom podkroví trochu mrzí. Asi nikdo cizí by to nezaregistroval, ale já jsem trochu větší puntičkář a tak o této "vlastnosti" vím a proto jsem ji zmínil jako souhlas s předchozím příspěvkem.
Já to Ivane ani nemyslel jako polemiku..
Ale spíše jako fakt, že pokud regulace funguje, tak není co řešit.
Na fóru o TČ je strašně otázek "jak správně nastavit regulaci, jaké číslo ekvitermní křivky...jaké teploty" atd. A to mne přivádí opravdu v úžas, co je schopen výrobce dodat jako regulaci. Drtivá většina uživatelů jsou naprostí laici a vůbec neví co, kde a jak nastavit, ale koneckonců to přece není jejich věc. Prostě regulace topného systému (obecně jakákoliv) by měla být "blbu(laiku) vzdorná". Prostě si uživatel nastaví požadovanou pokojovou teplotu (a maximálně časová okna topení-útlum) a regulace vše zařídí sama.
Vy jste schopný se v tom rýpat, já také..., ale 99% lidí sotva ví, kde to má zapnout.
Proč vůbec nějaká regulace (výrobce) nutí lidi do nastavování topných ekvitermních křivek, jejich posunů a dolaďování? Teoreticky by to byl schopen udělat servisní technik, ale to by v tom domě musel tak 3 měsíce bydlet, aby to odchytal (a i tak by to nemuselo být optimální).
Já jsem byl jen upřímně překvapen, že to jde absolutně jednoduše a uživatelsky přívětivě. Nastavím jednu teplotu a o zcela VŠE ostatní se postará regulace. A přitom jde v podstatě (mimo vnitřního příplatkového čidla teploty) o standardní záležitost.
Toto vše myslím tak, že jsem "šokován" tím, co lidé bez znalostí věci musí na svých zdrojích tepla vše nastavovat a z principu věci to nikdy nejsou schopni nastavit optimálně (a to ani v případě toho 1% kteří to umí).
Problém může být také v těch dveřích. Není nutné ve všech místnostech mít stejnou teplotu. V největších místnostech máme termoventily, kde si nastavíme stálou teplotu (obývák 23 °C). V malých místnostech (předsíň, koupelna) máme ventil na půl, v kuchyni na termoventilu máme nastaveno na stupeň 2 a půl. V ložnici je termoventil na stupni 2. Máme ještě nastaveno, že od půlnoci kotel netopí a začíná až v půl páté ráno. Když spíme, nepotřebujeme topit a lépe se spí. Pokud není velká zima, tak netopíme ani přes den od 9 hod. do 15 hod. Každý ohřev má jistou setrvačnost, tak nikdy není v bytě zima. V každém domě to bude jiné, je to jen nástin situace.
Ještě jedna věc, nemá smysl sledovat plynoměr. Platby za plyn jsou rozpočítané na každý měsíc stejně, ale v zimě je spotřeba vyšší, než po topné sezoně, kdy vám běží maximálně sporák, pokud na plynu vaříte.
Tohle je obvyklé, když se přejde z uhlí, nebo koksu na plynové topení. Každému je z plynu zima. Je to rozdílné teplo, a je potřeba si na to zvyknout. U Vás určitě silnější ponožky a zateplené bačkory /s kožíškem/. Případně kamaše. Také nesnesu zavřené dveře, takže Vás chápu. Já moc netopím a mám zkušenost, že čím víc topíte, tím víc jste zimomřivá. Takže postupně ubírat teplotu na termostatu, obývák pro staršího člověka stačí 20 -21 stupňů.
Večer si zacvičte, třeba i na zemi, uvidíte, jak se rozproudíte.
24 C leda tak v koupelně a po koupeli teplý župan.
Chladno Vám jenom prospěje, otužíte se, nebojte se, že nastydnete. Když půjdete ven, i jenom k poštovní schránce, vždy si přehoďte kabátek přes sebe, v zimě čapku.
Poslední roky jsem vůbec nemarodila, topím 18-19 stupnů a letos mám jenom 16 a je mi vedro, termoregulace se Vám zlepší, je to o psychice a nastavení organismu.
Tak to bych chtěl vidět, jak termostatické hlavice v pokoji, kde mají 24°C, zajistí teplo od noh. Je svátek ale apríl tedy není.
Tento problém můžetre snadno vyřešit tím, že se před radiátor postaví ventilátor, který rozfouká shora dolů teplý vzduch od radiátorů. Jako další krok k úspoře je nastavení teploty vody na 50°C a teploty v místnosti na 22°C.
Ventilátor vám zajistí rovnoměrné rozložení tepla od radiátorů. Toto jsem řešil ventilátory ke chlazení počítače, instalované za radiátor, aby teplo foukal před žebra.
Pokud máte deskový radiátor, tak pouze ventilátor. Radiátory nemá smysl měnit, pokud netečou.
Počítejte s tím, že léto šetří peníze na zimu a tímto tempem, když zdaleka nemrzne, budete doplácet při vyúčtování.
Pokud máte kondenzační kotel, tak je teplota otopné vody kolem 50°C.
Ten kotel je kondenzační. Co vím, tak kondenzační kotel by neměl ohřívat vodu na víc, než asi 55 °C, jistější je ještě trošku ubrat, protože při vyšších teplotách nepracuje v kondenzačním režimu a má vyšší spotřebu. Takže jestli se to u vás dokáže vytopit, nastavil bych teplotu vody pod 55 °C (na 50, nebo mezi 50 a 55). Aspoň teď. Až budou mrazy, asi budete muset přidat, ale to se nedá nic dělat.
Jinak podle starých cen je cena kubíku zhruba těch 15 Kč, jak psal *mikihans*, kubíků jste propálili 60 (skoro).
Vytápíme rodinný dům cca 140m, okna nová a stropy zateplené. Přijde mi, že to teplo je někde nahoře a dole je všechno studené. Ale dík za odpověď.
Za týden jste spotřebovali 60 m3 za zhruba 900 Kč. Tepelná ztráta domu vychází na 3,6 kW, což je při jeho velikosti normální. Za topnou sezónu spotřebujete plyn za něco přes 30 000, takže na to by stačil s bohatou rezervou i jen jeden důchodce. Nepochybně v tom ale nebydlíte sama, takže obavy z ceny jsou naprosto zbytečné.
jste si jistý, že v současné době za 60kubíků, cca 600kWh, zaplatíte 900kč? To by byla 1,5kč na kWh. Myslím, že toto bejvávalo.. Je jiná doba..
@vlsta2 chce to číst pořádně dotaz "A možná i kolik to dělá na peníze, ale podle starých cen"
ono je to trochu zavádějící.. Taky jsem kdysi tankoval benzín litr za 8 kčs. Takže měli bychom být v realitě..
hlavně tazatelka neuvedla stávající ceník. Kotel dle dotazu je nový, takže proč pátrat po starých cenách? Ale budiš... Nebojte, zamýšlím se.. Dobře, podle ceníku minulého roku by u "některé” společnosti zaplatila cca 580 kč za 600kWh, včetně všech poplatků. Co chcete dodat?
@hlada - průměrná teplota / v mém regionu/ byla začátkem měsíce října kolem 10-11°C a v druhé polovině cca 5- 7°C, tj TZ pro - 15 °C by vycházela a cca 8,3 až 12,5 kW - což je na starší dům relativně rozumná hodnota / rozpočtené teplo vychází pro týden na hodnotu 3,57 kW/ . Na druhou stranu pokud bydlí v domě 140 m2 jedna nebo 2 osoby tak je to asi zbytečný luxus vytápět veškré prostory.
Moc děkuji za odpovědi. Musím se stím naučit, protože jak píšete každý dům se topí jinak. já jsem takzvaně zmrzlina, mám ráda teplíčko, ale musím si zvyknout. Zatím to je v pohodě, máme nechaný i kotel na uhlí a dříví, tak když mi bude zima zatopím si pořádně. Jde o to, kdyby se jeden nějak sesypal, aby bylo čím zatopit. Tak sbírám zkušenosti od lidí kteří už ví co a jak.No a zateplovat fasádu to bych musela vyhrát a nebo jít do politiky. Udělali jsme co jsme mohli, ještě příští rok budou nové vchodové dveře a asi i ty regulační ventily.
zeptám se, jaký kotel na pevná paliva máte a jak je zapojen? Samotíž nebo čerpadla? Já jen, až budete měnit ty regulační ventily, aby vám fungovali i na ten starý kotel. Jinak, k vaší spotřebě za týden 60kubíků, což je cca 600kW, není zrovna málo na vaši vytápěnou plochu a zateplení, ale možná třeba ne. Těžko posoudit.. Ale, hlavně mrkněte jaký máte ceník za plyn, aby jste se nelekla. Ono při této současné spotřebě, by jste za topnou sezonu 7 měsíců spotřebovala cca 18000kW. A to beru že by se neochladilo a zima by byla jako poslední týden! Což je nesmysl. A tu kilowatu někde možná koupíte přes dvě kačky /cca 40000kč) a někde možná přes čtyři. Je to důležité, ono 18000kW s cenou přes 4kč je přes 70000kč za topnou sezonu. Tak pozor na to, a když vezmeme že zima teprve přijde... nechci to ani počítat..
ono ty regulacni ventily nemusi byt vyhra , zalezi jake mate trubky atd, jestli vam kotel na tuha paliva umi fungovat i bez cerpadla atd
soused si taky kdysi nechal namontovat regulacni ventily protoze to byla moda, za mesic je menil za puvodni
Kotel máme Dakon 24dor. Je to samotíž, čerpadla ne a topí jako steklej. Nechci se ho zbavit když ho můžeme zatím mít i přes ta nřízení o kotlích. Je to řada 3, tak snad sním ještě vydržíme. Ty ventily jsou zavádějící, protože roury jsou dost silné a radiátory se dávaly tak aby v obýváku a kuchyni bylo teploučko a v ložnicích jsou menší, tak tam takové teplo není. Asi by se muselo předělat komplet celé topení, ale to už asi nechám mladým až to jednou zdědí. Ale moc děkuji za vaše názory,alespoň si z toho mohu přebrat co a jak mám pořešit.
Nemusíte nic předělávat. Jestli máte regulaci teploty vody podle referenční místnosti a průtoky jednotlivými tělesy už máte nastavené, tak termostatické hlavice by už teplotu neregulovaly. Mohly by fungovat jen jako omezení v případě, kdyby byla místnost zahřátá sluncem nebo kuchyň vařením. Na druhou stranu je fakt, že hlavice i s ventilem stojí jen pár stovek.
nic neměnte když to funguje. Teplota se předá stejně. Máte nízkoteplotní otopnou soustavu, větší trubky s větším objemem vody. Na účinnosti a předání tepla se nic nemění. A pozor na ty termoregulační ventily, potřebujete na samotížnou soustavu. Jinak vám kotel na tuhá paliva nepojede tak jste měli do teď. Ale osobně bych je neměnil a nechal tak jak to máte.
Tak ona kombinace topného systému samotížného / kotel na tuhá paliva/ a s nuceným oběhem / čerpadlo- plynový kotel/ určitě nebude běhat v obou režimech ideálně. Druhý problém - zima od nohou - topení je radiátory a předpokládám, že podlaha v přízemí není tepelně zaizolována / a to nemluvím o podlahovém topení/ a tudíž je zde poměrně velký rozdíl teplot u podlahy a pod stropem - v případě radiátorů je tento rozdíl velmi vysoký což se projevuje vysokou mírou diskomfortu a tento diskomfort se dále ještě výrazně vnímá u žen a zejména ve vyšším věku vlivem snížené termoregulace organizmu. Bohužel vytápět 140 m2 na komfortní teplotu pro 2 osoby je trochu "luxus" a holt stojí peníze. Tj dalším řešením je omezení počtu vytápěných prostor a změnit své chování / otevřené dveře není učitě ekonomické řešení/. A argumentace, že se v místnosti se zavřenými dveřmi cítím špatně... já se také cítím špatně v malém osobním voze a cítím se dobře v Tatře 813. Ale ta "žere" 50 litrů/ 100 km... no a tak jezdím malým osobákem. Já mám podlahové topení a tudíž eplo podlahu- ale pro radost / hlavně radost z úspory elektřiny pro topení/ si občas zatopím v krásných starých kamínkách. A protože se obytná kuchyně přetoí tak otevřu dveře do chodby a hned cítím, že mi tne na nohy. On se totiž studený vzduch chová jako voda a "teče" při podlaze a tím dojde k tomuto efetu "táhne mi na nohy".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.