Nejste přihlášen/a.
Škvára je údajně karcinogenní, ale o zdraví bych se v případě jedné podlahy nebál.
Ta škvára tam není pro srandu králíkům. Beton přímo na strop pod Vámi je nepoužitelný. Zaděláte si na velké problémy. Dejme tomu, že to ten strop možná unese, ale jeho průzvučnost bude značná. Sousedi pod Vámi Vás proklejí a možná i donutí (soudně) k opětovnému předělání podlahy, protože uslyší všechny Vaše kroky, v extrémním případě i ťapkání většího psa. Je nutná tak zvaná "kročejová" izolace. Tu zastávala právě ta škvára. Škváru lze nahradit lehkou keramickou drtí (teď si nevzpomínám na název, ale je taková červenohnědá a nepráší), která se běžně prodává v několika hrubostech v pytlích. Na tuhle izolační vrstvu je možné položit přímo OSB desky (pero-drážka) ve dvou vrstvách křížem.
Ta keramika se jmenuje LIOPOR (už se tu o ní zmínil Peter).
Tak odpovědi, jak to má být, jste už dostal, a ze života - nedávno jsem pozoroval rekonstrukční firmičku, akce byt 3+1 v Kojetíně. Parkety na vozík a majiteli firmy domů, protlačil je kotlem. Hobra s térpapírem šla hned za parketama. Škvára na vozík a vysypala se tím polňačka mezi vesnicema. Přivezli štěrk, cement, koupili hobby míchačku na jedny kolečka a už frčeli, míchalo se přímo v bytě. Izolace, kročejovka,dilatace - co to je? Beton natvrdo, na něj 3mm mirelon a na to plovoučka. Hotovo, zaplaťte, jedeme dál....
Mmchdm, Diesle, nezaregistroval jsem, že by tazatel rubal starý beton, asi nebyl přítomen. Jinak bych to udělal podle Vašich not...
Omlouvám se nepřečetl jsem pořádně .JInak to ale na odpovědi stejně nic nemění.Běžně se betonuje bez statika i na dřevěné stropy, přičemž v lepším případě se udělá sonda do skladby podlahyi
Radiokativní nejspíš po těch letech už nebude a babička nejspíš nezemřela na nemoc z ozáření . Škodlivá bude asi jako jakýkoli jiný prach, třeba uhelný.
Pod vrstvu betonu budete potřebovat kročejový izolant - nejspíš polystyren cca 2 cm tl. Tak ještě změřte, na kolik cm vyjde vrstva betonu
Ale beton se nesmí přímo dotýkat obvodových stěn, jinak izolace pod ním nesplní účel...beton musí být "plovoucí"...
Aby ten beton nepraskal, musi mat vystuznu siet a minimalnu hrubku (tipujem tak 4 cm), to neprejde cez statika.
Samotny prach je skodlivy ako kazdy iny prach, to by ste museli vypratavat takto byty cele roky, aby ste si vyrobili plucnu chorobu.
Samotny napad s betonom je zly, co na to statik? Co na to susedia pod vami? Skvara plni funkciu zvukovej izolacie, ked tam nedate nieco s rovnakym alebo lepsim tlmenim, susedia vas mozu dohnat az na sud a budete to burat este raz.
Co funguje a co mam vyskusane : vyliat tenku vrstvu nivelacky, kvoli rovine. Potom polystyren, OSB dosky, dve vrstvy krizom cez seba, hobra 8mm ako dalsia zvukova izolacia a potom plavajuca podlaha. Nivelak a polystyren sa daju nahradit Liaporom alebo Cemwinom. Na OSB dosky mozete klast aj PVC podlahovu krytinu v rolke, nespravne nazyvanu lino.
Podme pocitat taku obyvacku, nech ma 4 x 5 metrov, beton 3 cm, to je 0.6 kubika. Ako to chcete v byte miesat? A to je len jedna izba ...
můj dotaz spíš zní...KAM vynášíte tu škváru? Protože škvára je vyhodnocena jak nebezpečný odpad a ta musí být ekologicky likvidovaná tudíž se nemůže jen tak házet do popelnice. Škváru taky nebere k likvidaci každá skládka. Sám jsem to řešil doma. Kdybych to měl kde zlikvidovat tak to v bytě nemám...takhle jsem to tam musel nechat, dosypat liaporem a udělat OSB skladbu
Odstraňovat tyto podlahové systémy je mchyba.Hlavně kvůli dobré izolační schopnosti škváry i dřevotřískových desek.Je to spoustu nepříjemné práce..Já jsem tyto rekonstrukce prováděl následovně.
Parketovou plochu jsem změřil a místa,která příliš přečnívala,jsem odbrousil.Pote se na plocu nanese 3 - 5 mm LIAPORu.Na něj pak suchou podlahu RIGIDUR .Po olištování se použije nášlapná vrstva nejlépe VINYL.
Někdo koberec,lze použít i dlažbu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.