V prípade, ak sa k podhľadu dostanete z vrchnej strany, napr. rozobratím izolácie a záklopu, je to podstatne menej práce. Tu naozaj stačí len vyvŕtať dieru do SDK a fóliu zalepiť z vrchnej strany.
Ak to budete robiť zo strany interíeru, potrebujete dostatočne veľkú dieru, aby ste sa dostali k fólii a mohli ju oblepiť. Po zavedení husieho krku a oblepení jeho prechodu skrz fóliu naň následne navlečiete kúsok nového sadrokartónu, ktorým vzniknutú dieru zaplátate, vytmelíte, vymaľujete. Pretiahnuť husí krk izoláciou môže byť taktiež pomerne kumšt.
doplněno 02.11.21 19:30:
Ak bude husí krk prestupovať izoláciou do chladného priestoru, napr. pripojenie antény, zalepte páskou či silikónom po pretiahnutí káblu aj jeho koniec. Inak v ňom bude prúdiť vzduch z interiéru, v zime v ňom bude kondenzovať vlhkosť a stekať nazad do interiéru.
doplněno 02.11.21 21:31: Ak husí krk nebude nikde prederavený, vzduch sa do neho nebude mať ako dostať. Taktiež platí, že čím menší priemer (a väčšia časť vyplnená káblom), tým menší problém. V jednom dome som ťahal datový kabel. Na pôjd išli 16 mm krky, bol v nich koax a UTP som tam už ani bez vytiahnutia koaxu nedostal. Husie krky neboli nijak zaslepené a v krabičkách nebola ani stopa po kondenzácii. Vytiahnutý koax bol ale plesnivý a mokrý. Inde sme počas rekonštrukcie šupli cez strop chráničku 50 mm. Neboli v nej žiadne káble. Za dva dni po prudšom ochladení sa na stene pod krabicou urobil metrový fľak od vody…
brambor*
Ano, z vrchu se bude izolace rozebírat, takže pokud to může být zaslepeno z vrchu, není to problém.
brambor*
No chtěl jsem dát dlouhý husí krk, který bude začínat na jedné straně nevytápěné půdy a končit u země ve vytápěné místnosti pod. Nejsem si jistý jestli zaslepení na koncích bude stačit, jestli by to zalepení nemělo být v místech kde bude husí krk procházet izolací
brambor*
Tak to já ten husí krk těsně před izolaci směrem ze stropu dolů tedy asi raději přeruším a po protažení kabelu vyplním pěnou, aby nevznikl tepelný most. Nic lepšího mě nenapadá.
Stačí zamedziť vnikaniu vzduchu z interiéru. Nejaké rezanie a zafukovanie penou mi príde kontraproduktívne. Ak chcete prerušovať, urobte to v spodnej časti vaty, aby ste sa tam poľahky dostali, až budete potrebovať ten kábel vymeniť. Ja by som natiahol dva krky - do rezervy, natiahol kábel, odspodu ich zašpuntoval a šiel od toho.
Vyvrtam diru, protahnu husi krk, pripadne i kabel. Opatrne oriznu sadrokarton kolem husiho krku cca 5cm, abych neriznul do parozabrany s oblepim paskou krk i parozabranu. Predpokladam, ze to bude na svitidlo, cidlo apod a oriznuty sadrokarton se tim prekryje.
Za cenu velkej operacie ano : skusil by som velmi opatrne vyrezat stvorec povedzme 20 x 20 cm ako montaznu dieru. Nesmie dojst k poskodeniu folie ! Potom prepichnut foliu, strcit husi krk, okolie pretmelit alebo zalepit paskou. Nasledne si spravit stvorec zo sadrokartonu, upevnit namiesto vyrezaneho kusu, v strede bude diera na husi krk. Vytmelit, vybrusit.
Takže asi nejlépe sundat původní SDK, protáhnout husí krk, zatěsnit, naměřit a vyvrtat do SDK díry a namontovat zpět. Je nějaká možnost najít pod sádrou, je jsou šroubky uchycení SDK nebo brousit než se objeví?
Co tak zastříknout folii okolo trubky nizkoexpanzní montážní pěnou? Otvor v SDK jen tak velký, tak aby se okolo trubky dalo objet tou tenkou trubičkou. Resp. z vrchu, když se bude rozebírat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.