Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dílenské odsávání/vysavač a jeho sací výkon

Od: lk odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

už jsem projel spoustu videí a návodů a testů, ale nikde jsem nenašel odpověď nebo jsem to z toho všeho prostě nepochopil. Už se tu řešilo, že vysavač s redukcí ze 100mm hadice na 40mm a naopak má špatný nebo i žádný sací výkon a co jsem tak laicky pochopil, je to hodně zjednodušeně řečeno dáno změnou průměru hadice. Chci si vyrobit odsávání do malé dílny/garáže z průmyslového vysavače a potřeboval bych to jak na ruční stroje kde je ca 40mm hadice tak na hoblovku a stolní pilu kde je zapotřebí 100mm hadice. Má otázka zní. Vyřešila by se ztráta sacího výkonu, kdyby se hadice zredukovala přímo v sacím otvoru ve vysavači? Do vysavače by byla tedy zapojena buď 40mm nebo 100mm. Nebo je to dáno už od motoru a průměru vrtule, že odsavače pilin mají malý podtlak a velký průtok vzduchu a vysavače naopak? Lze prostě nějakým způsobem vysavačem docílit výsledků odsavače pilin? Jde mi o sací výkon a průtok vzduchu. Díky za odpovědi. A ano, nerozumím tomu a vše co jsem tu napsal jsou poznatky z internetu, tak mě prosím nebičujte za to, že nevím o čem mluvím.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Na menší pilu by vysavač snad mohl fungovat. Na hoblovačku to je nesmysl.
Hlavně z důvodu malého objemu vysavače. Ohobluješ jedno malý prkno a vysavač je plnej.
Na hoblovačku si kup nějaký starší odsávání, nebude to tak drahý a poslouží to podstatně lépe nežli vysavač. Jako bonus k tomu můžeš připojit i tu pilu.
lk
hodnocení

Ha. Já věděl, že to tam mám napsat. Neřeším odpadní nádobu, to mám vyřešeno. Děkuju za snahu pomoci, ale toto není odpověď na mou otázku.

Je to odpověď.
I když ten vysavač přiděláš na cokoliv a budeš mít třeba kubíkovou nádobu, tak na hoblovačku je vysavač prostě málo. Vysavač dokáže snadno ucpat ruční hoblík.
lk
hodnocení

Jak říkám, děkuju za snahu, ale pokud si přečtete můj dotaz, zjistíte, že řeším úplně něco jiného.

Řešíš nesmysl. To nikdy nebude fungovat. Zredukovat 100 mm do 40 mm je prostě blbost. Tím to úplně zabiješ.

Místo bastlení vysavače nebo dokonce dvou vysavačů kup starší klidně jednopytlový odsávání a nebudeš mít problém. Samozřejmě dvoupytlový by bylo lepší.

berger1
hodnocení

0x

Nedávno jsem tu řešil něco podobného, vyráběl jsem separátor. Nakonec jsem použil 60litrovou nádobu na piliny, kterou jsem musel vyztužit, dva vysavače vedle sebe mají takový výkon, že dokázaly nádobu zdeformovat. Saje to všechno, problém je, že velké hobliny ucpou 40mm hadici. Takže u mně - sací výkon problém není, dva vyřazené obyčejné vysavače to dávají, problém je malý průměr hadice, to musím ještě vychytat. Provizorně napojená HT trubka 75 to zvládla, ale je nepohodlná na manipulaci...:-D

berger1
27.10.21 12:20

kami123
hodnocení

0x

Podle mne to fungovat bude.

Stejně to musíš jedině zkusit, jelikož ti nikdo neřekne, jak se změní poměr tlaků.

Čím větší bude úsek sníženého poměru, tím vědší odpor proudění bude trubka klást. Tedy zúžit radši jen ke konci.

lk
hodnocení

Je pravda, že nejlepší je to prostě zkusit, ale to znamená udělat prototyp = čas, peníze a hlavně ještě nemám ten vysavač, jelikož chci nasbírat co nejvíce informací o tom, jestli to má cenu. A toho bych se rád vyvyroval. Tak jsem doufal, že buď to někdo už zkoušel a podělí se o zkušenosti nebo se najde někdo, kdo vzduchotechnice rozumí a poví mi k tomu své. Jde mi vlastně hlavně o to, jestli průmyslový vysavač s max. podtlakem 20-25 kPa utáhne hadici prumeru 100mm a delce ca 2m, aby dokázal z hoblovky odsávat hobliny. Když bych hobloval, nasadil bych na upravený vysavač 100mm hadici, když bych brousil či používal nějaké menší nařadí, nasadil bych hadici průměru 40mm. To vše bez redukcí, přímo do sacího otvoru vysavače, respektive separátoru.

kami123

Vem si na zkoušku jakýkoliv vysavač a dej na něj hadici polovičního průměru.

Sát to bude, i když méně. Piliny jsou lehké.

lk
hodnocení

V mém případě by se jednalo o opačný efekt. Na vysavač s hadici 40mm nasadit hadici 100mm. A to je to co budu muset asi opravdu zkusit.

kami123

Já to myslel jinak. na hadici 40 dát hadici 20, abys ověřil, že ač to bude sát méně, vysávat to bude i tak.

Ale i tak to bude hodně nepřesný příměr, jelikož se budou projevovat mnohem více turbulence na vlnkách trubky.

Prostě závěrem bych řek, že když to uděláš jak jsi napsal v dotazu, tak nebudeš nespokojený. A opakuji, zúžení použít radši na menší délce dle možnosti, než hned u separátoru.

hodnocení

0x

I průmyslový vysavač něco málo odsaje, ale rozhodně není dimenzován na odsávání třeba protahu. Na to je daleko lepší dílenské odsávání, přičemž nemusí být nějak extrémně drahý- dost se jich motá po bazarech, ale dají se koupit i nové za zajímavé peníze

merxu.com/...

pravda, není to zrovna tornádo, ale proti vysavači je to o level výš.

lk
hodnocení

O těchto odsavačích jsem si něco četl a tyto levné odsavače jsou prý zbytečná investice, jelikož to nemá dostatečný sací výkon aby odsály hobliny z hoblovky či protahu. Ono to má lepší průtok vzduchu, ale chybí tomu podtlak. Není to z mé hlavy, nemám s tím žádné zkušenosti. Tak nevím čemu věřit. A hlavně mám malou dílnu/garáž a nechci tam mít odsavač a vysavač zárověň. Asi nezbývá nic jiného než to zkusit.

Já právě zkušenosti mám, dřevooráběcí stroje a příslušenství ( stlač.vzduch + odsávání ) mě živí. Tyto levné odsavače nemají problém s podtlakem, už vůbec ne s odsávanou kubaturou. Problém bývá v tom, že rotor bývá plastový, takže pokud to nasaje nějaký odřezek může dojít k poškození. To ale bývá problém u olepovaček (odřezky hrany, nákližků) ale u hoblovek to nehrozí.

Pochopitelně - jak jsem psal - nejlepší koupit nějaký bazarový jednopytlák od AC WORD, nebo Adamika, to je osvědčená záležitost většiny profíků.

Ono krom jiného VELMI záleží na správné konstrukci odsávacího potrubí, to při nevhodném provedení dokáže zabít i sebelepší odsavač

lk
Ok, moc díky za snahu mi poradit, bohužel pořád nejsem spokojený s tím co jsem dostal!:D ale to už je asi můj problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]