Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rekonstruujeme dům a stala se nám velice nepříjemná věc. Pozvali jsme si řemeslíky, lépe řečeno vodařa. Dělali nám nové vodovodní rozvody v koupelně a domlouvala se s nimi moje přítelkyně. Nic se předem nesepsalo na papír, žádá dohoda o provedení práce prostě nic. Pouze si slovně domluvili cenu která měla být maximálně 800-900euro. Ještě v den kdy začínali pracovat jsme se na toto znovu informovali a bylo nám slíbeno že to bude pravděpodobně ještě méně peněz. Byl to jeden dělník, který odpracoval maximálně 20 hodin práce a při odchodu jsme se ptali na cenu. Bylo nám řečeno, že to ještě nevědí, musejí to v kanclu spočítat a tak dále a pošlou nám to emailem. Nyní od nás chtějí 1600euro pouze za rozvody vody v nové koupelně, nic víc. Navíc jim přítellkyně již dala na ruku 500euro zálohu a dnes jim dala dalších 500euro. Nevystavili ji žadnou fakturu ani potvrzení, jak o provedení práce tak o zaplacení. Prý kdyby ji to dali na fakturu tak by to bylo mnohem víc. Jedná se mi pouze o to že už jim nemám v plánu doplatit ještě těch zbylých 600euro, i tak už šlo o skoro 2x tolik výš než puvodně slíbili. jaké jsou v této chvíli moje možnosti? Co s tím mohu dělat? Nezbyde mi nic jineho než jim to zaplatit ikdyž nás očividně podvedli a nebo nezaplatit a hadat se a soudit? Není to hodně peněz, ale nemám rád když ze mě někdo dělá vola a přítelkyni už jsem také poučil pro příště. Děkuji za odpovědi
Cena kterou uvádíte (a za předpokladu, že se bavíme opravdu jen o vodě a o trubkách) by dle ceníku odpovídala cca 120m trubek včetně práce a izolace. A to v koupelně asi nemáte (i když co já vím, projektovali jsme rodinný dům s koupelnou 4x6m).
Takže zaplaťte pouze domluvenou sumu (která i tak je již značně neodpovídající) a víc se s nimi nebavte.
Další takovej... ...fakt neponaučitelní ti lidi... Možnosti jsou 2 ...zaplatit a najít si nového vodaře a nebo nezaplatit a najít si nového vodaře...a protože nemáte žádný papír nic dalšího nesvedete... já bych volil variantu neplatit...protože mě je absolutně jedno, že jim něco nevyšlo nebo si něco špatně napočítali..už tak dostali o 100 ojro víc než chtěli
doplněno: ještě by mě zajímalo... 1600 ojro za rozvody vody v koupelně...to tu koupelnu máte jak velkou? to je 41.600,- za to musí být voda v celým paneláku... páč metr běžný té vodovodní trubky stojí asi 20,- a práce i kdyby byla za 100,-/mb tak to furt nevychází ani kdybych chtěl
další takový který by rád vše zadarmo, metr trubky za 20,- dávno neseženete , s izolací tak za 50,- - takže teplá + studená a jste kolem 100,- za metr trasy
další věc co si investor navymýšlí navíc - geberit Wc, geberit pisoár, podomítkové baterie ... ona se dá " koupelna " sestavit za 60 tis. jen v materiále na hrubou instalačku bez práce a vybavení
Jestli neumíš sehnat obyčejnou vodovodní PPR trubku za 20,-mb tak neumíš hledat...já si teď znovu otevřel internet aj v tom blbým hobby marketu konkrétně teď v OBI stojí 20,-/mb s DPH.. ( obi.cz/...
A pochybuju, že tam dávají mirelon...v bytech a RD v rámci úspory místa (omezení tloušťka stěn) a času se trubky omotávají akorát filcem, kterej taky stojí cca 20,-/10mb...
Poslední věc...tazatel píše, že dal 1600 jen "za rozvody vody"...tzn. Rozvody vody jsou pro mě trubky, kolena, max. nějakej ventil. Abych nežral tak každý vývod vody zaslepený buď zátkou nebo v lepším případě roháčkem, kterej stojí cca 100,-/kus.
Zbytek je vše práce...
A znovu se ptám... kolik v tom bytě potažmo RD bude tak těch metrů běžných potrubí? Jak v celým paneláku?
Ale ono je úplně jedno, jestli je to drahé nebo ne. Pokud mi někdo nabídne nějakou cenu, já ji akceptuji a dohodneme se, tak očekávám, že to takto bude. A jestli je to víc než je nutné a obvyklé a přeplatím, tak je to můj problém. Nicméně pokud má dodavatel problém s tím, že nedokáže cenu dodržet, tak očekávám, že to včas oznámí a budeme to řešit. V takové chvíli bych teprve přistoupil na nějakou analýzu ceny a zjištoval, zda to má reálný základ nebo se mě snaží ještě víc podojit. Ale říct to až v okamžiku, kdy je hotovo, a případně si tam ještě něco dovymýšlet, jak bývá ve stavitelství poslední dobou běžné, to bych jim dal vybrat ze dvou možností. Buď zůstane původní cena nebo ať to uvedou do původního stavu a jdou.
Ale základní problém je v tom, že neexistuje žádný rozpočet a další doklady. Prostě si tu cenu vycucali z prstu a zkouší.
kovis: a to je právě problém tady těch pofiderních firem a živnostníků..oni si myslí, že udělají a pak všeci slavnostně zaplatí co chtějí...a budou se ještě rozčilovat a máchat rukama, nadávat, že zákazník je ten špatný já třeba musím standartně držet cenovou nabídku platnou 90dní..a nikoho nezajímá, že něco zdražilo o 200%
Dobré účty dělají dobré přátele. Nemáte na papíře nabídku, nemáte smlouvu, nemáte ani doklad o převzetí peněz. Na druhou stranu oni nemají od vás podepsané převzetí, takže ani nemají jak dokázat, že to udělali. Soudit se nemá smysl, protože na papíře nic není a každá strana si bude tvrdit svoje. Takže když jim další peníze nedáte, neexistuje legální způsob, jak je z vás dostat.
Pravnu rovinu nechajme bokom, pre zaujimavost : viete sem dat fotky, co presne robili v kupelni (najlepsie povodny a sucasny stav)? Bolo to komplet vysekanie drazok pre potrubia, natahanie rozvodov a zahodenie drazok maltou? Kolko metrov asi? Zvarali dokopy tuhe bezove / sive potrubie alebo len rukou ohybali bielu rurku? Robili aj odpady?
Už jsem takové taky potkal. Taky ze mě udělali vola. Berte to jako zkušenost, ale už nic neplaťte - nemáte papír, nemáte ani záruku, to jsou taky kšefty. Už z vás vytáhli víc, než jste se původně dohodli. Navíc od jisté doby ani neplatím nic předem - žádné zálohy, neexistuje. Klidně budu platit odvedené práce každý týden a proplácet materiál obratem, ale nikdy předem. A na všechno pochopitelně doklad, i když to bude dražší.
Proč by měl platit ještě jednou? Smlouva neni tak nemůže ani nic vymáhat. A soudit se že to fakt dělal, tak se akorát tak sám napráská k práci na černo a to se mu fakt vyplatí :D Taky by se řešila obvyklá cena a podobný drobnosti. Mmch. finančák a ČOI jsou i dost velká páka kdyby chtěl někomu rozbíjet hubu, propichovat gumy na autě a podobný vydírání "doplať co chci nebo". Dostal víc než se domluvilo tak ahoj. Jen to zkouší a zdá se že spousta lidí mu to dá
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.