Ahoj, stavim takovy maly domecek na zahrade. Konstrukce z hranolu 8x8 , plast z desek tl.2 cm. , strecha plny zaklop a asfaltovy sindel. Rozmery domu cca 2,5 x 2,5 metru. Rohy domku jsem usadil do 4 "klasickych" "U" patek do betonu. Zajimalo by mne, jakou maji vubec ty patky nosnost? Prumer roxoru je 20mm. Diky predem, pokud nekdo vi a odpovi
Tak to Vím naprosto přesné. U 4 klasických "U"patek do betonu.je nosnost 426,90.kg v tahu 657.87.kg. Ve střihu. Jak jsi to zabetonoval tak to bude držet. Zdar.
nitram
No, ale to zatížení jsi neřekl. Přímo na to sedlo patky směrem dolů.
To bude hodně záležet, jak dlouhý je ten roxor nad tím betonem. Když budu předpokládat několik málo cm, tak ten roxor na tlak odhadem vydrží několik tun. Počítat se mi to nechce, musel bych si to nastudovat a dohledat vzorce. Jestli v té patce sedí trám až dolů, tak bych se toho nebál. Jestli drží na nějakých vrutech, závitové tyči..., tak je to o pevnosti toho trámku a spojovacího materiálu. Slabé místo je dost často samotná betonáž do té betonové patky. Ale trámky 8x8, prkna a nějaká střecha není nijak extrémní zátěž. Jak je udělaná podlaha? Jenom na terénu? Protože jestli trámky 8x8 ponesou i podlahu, tak je to na 2,5 metru celkem málo. Nezapomeňte konstrukci zavětrovat.
nitram
Rošt a podlaha je z hranolů 10x10, které leží právě v těch patkách. Já si právě říkám, že to bude na ty 2cm roxory v tunách, ale jen tak mě to zajímá.
Nejsem statik, ale dle mého takovouto chatičku musí čtyři dvacítky železa unést. Samozřejmě nesmí koukat metr z betonu. Ale pět deset cm úplně v pohodě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.