Nejste přihlášen/a.
Zdravím chytré hlavičky. Pomůžete mi?
Dostala jsem od "Ježíška" za úkol koupit WOK pánev, která snese používání kovového náčiní a bude používána na el. sporáku. . Hledám, hledám, problém je ten, že u pánví chybí info o možnosti používání kovu. Já takovou pánev nemám a jsem bezradná. Ježíšek zvládne vše, já jsem na tom podstatně hůř.
Ocenila bych rady z vlastními zkušenostmi neboť některým prodejcům se věřit nedá. Děkuji ID
WOK je pro nás evropany nesmysl. WOK je velmi efektivní vařící nádoba na malém otevřeném ohni. Šetří se palivem (drobná dřívka). V Asii si vaří (nesmaží, nepečou) na lodích hlavně rýži s kostičkami masa a zeleninou. WOK pánve nám vnucují reklamy. cs.wikipedia.org/...
Vaše pomínky vám splní jen titanové (případně hliníková slitina) nádoby se zalisovaným keramickým povrchem. Skutečně se ani po 25 letech v naší domácnosti nepoškrábal při užívaní běžných ocelových vidliček. Koupeno bylo od dánské firmy ScanPan. panvicky.cz/... Například pánev: panvicky.cz/...
Děkuji za konkrétní odkaz a odpověď. Ježíškovi nemohu sdělit, že pro nás evropany je wok pánev nesmysl, to ať pak posoudí majitelka.
Scanpan prodávali v 90. letech podvodně. Šlo o čínský/aisjský podvrh. Český dovozce (zástupce firmy ScaPan v Brně) vyvolal i soudní řízení. Projevem bylo vylupování dna (drobné dírky), brtící se dno a skleněné poklice při pádu na zem praskaly. A titanová vrstva není, jde o za vysokého tlaku zatlačený křemičitý povrch (nepřilnavý) do kovové slitiny..
Také jsem našla vámi uvedenou pánev a zvažuji objednání. Záruka 25 let.
V popisku pánve je také věta, která budoucí majitelka velice uvítá, proto chce wok pánev.
Mezi výhody tohoto typu pánve patří např. to že jídlo lze připravovat v páře s jen minimálním množstvím oleje
Já se přidám k těm, kteří píší, že WOK pánev je opravdu určena na vaření na plynu. Má malé dno a vysoké stěny, která se plamenem rychle rozpálí a používá se zejména k přípravě asijských jídel, která tento způsob úpravy vyžadují, protože oni používají vlastně takové prudké smažení ve větším množství oleje, pánví rychle otáčí a jídlo se smaží i o ty plamenem rozpálené stěny . Takže na elektrický nebo indukční sporák je to spíše nevhodné a hlavně neúsporné, protože ty stěny se nikdy nemohou rozpálit pouze teplotou, která jde do pánve tím malým dnem. Ty pravé Wok pánve jsou některé dokonce skoro "špičaté" a oni je používají na otevřeném ohni na takových nožkách. Pak se ta móda dostala do Evropy, protože se asijská jídla stala velmi populární a začaly se objevovat ty "Wok" pánve, které ale v našich podmínkách nesplňují svůj účel. A abych pravdu řekla, tak ono se to také musí umět, i kdyby měl člověk doma plyn. Princip asijské kuchyně spočívá v prudkém a dost krátkém smažení, čehož v tomto typu pánve na elektrické plotýnce nikdy nedosáhnete. A naopak, jelikož tam je to poměrně malé dno, tak to jídlo musíte jednak dělat delší dobu a výsledek v chuti je úplně jiný, protože při větším množství se jídlo spíše "dusí". Takže ani úspora, ani chuť.
Já vím, že na tohle jste se přímo neptala a omlouvám se, ale ptala jste se také na zkušenosti s vařením na této pánvi. A protože já právě miluji asijská jídla, tak jsem si tu pánev koupila také a myslela si, že na ní dokážu uvařit tak jako oni. Omyl, nešlo to a to ani ne v tom případě, že jsem dodržovala správný postup receptu, jelikož jsem vařila na elektrice a ne na plynu. Tak jsem milý "Wok" vyhodila a začala používat pánve se širokým dnem, které se na normální plotýnce rozpálí daleko lépe. A i když to není to "pravé ořechové", tak je výsledek pořád lepší. A co se kvality týče, tak nejlepší jsou pánve ze švédské litiny. Sice jsou dost drahé, ale zase ji máte na hodně dlouho a nepoškrábou se. Ale nejsem si stoprocentně jistá, že v dnešní době se u nás dá věřit prodejcům a že to je skutečně švédská litina, protože toho se nedopátráte.
Suzy, ze stejných důvodů, které tady popisujete, jsem pánev po několika použitích vyhodila. Přivezla jsem si ji před léty z Londýna. Na elektřině se opravdu jídlo v ní dusí, což je špatně.
Navíc mám desku a pánví je třeba během přípravy pohybovat a měla bych varnou desku celou poškrábanou.
Proč ne na elektrice? Našla jsem namátkou popis pánví, které jsou určeny pro všechny druhy varných ploch a o možnosti použití kovu ani Ň. Jakou máte doma značku nebo jaký je to výrobce?
Správný wok, pakliže je požadavek urestovat si "čínské" pokrmy, by měl mít kulaté dno, tenké stěny a pořádný plamen.
Jinak výsledek nebude nikdy ono.
Dá se to trochu obejít děláním menších množství na normální pánvi nebo restováním dílčích komponent zvlášť.
Nepřilnavost origo woků se dociluje spálením oleje - vytvoření karbonové vrstvičky na ocelovém povrchu.
Když není mohutný plamen, tak stěny akorát odvádějí teplo.
Wok používám spíše na přípravu rýže, rizota, perfektní je na dělání škvarků.
A značku máte jakou? Výrobce? Nic jiného nepotřebuji vědět, díky.
Tvrdíte, že máte titanovou pánev a v doplnění píšete o ocelové, ach jo.
Mám něco teflonového od tefalu. Používám to převážně jenom na ty škvarky. Nic co bych tu chtěl doporučovat.
Když už něco, tak bych bral ten titan.
Tak ještě jednou.
Titanovou doporučuji.
Ocelová se používá u opravdových woků, které nejsou ovšem na elektrickou desku.
Máš pravdu, není z titanu, to by ta cena byla někde jinde. Titan se tam nanáší povrchově ve formě oxidu.
U pánví na indukci se nanáší s jinými materiály i ze spodu.
Pozor na výrobky , kdy je titan jen součástí názvu.
Nanáší se to plazmaticky. Klidně to může být i ta běloba, ale vzorec nevím. (běloba je myslím o. titaničitý)
Nerez na dno není nutný, na hliníkový materiál se dá nanést feritový materiál a na něj ochranou titanovou vrstvu.
No nevím, to jsem zatím doma neměl. Jenom ty atrapy s děrovaným železným plechem od Tefalu. Všechno šmejd.
Mě toho prošlo rukama už hodně a ty titanové byly vždy super. Značky nevím.
Odolnost jsem samozřejmě násilím nezkoušel.
Nicméně, co se týče nepřilnavosti, je teflon lepší. Ale opět, teflon a wok nejde dohromady (teplota).
Pokud pánev, aby se při užití kovových vidliček či jiného kuch.náčiní jejich povrch nepoškrábapal, pak asi litinové nádobí-pánve od SKEPPSHULT viz odkaz : receptybezbrepty.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.