Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak v zatepleném paneláku udělat prostup

Od: pavelrozsypal odpovědí: 21 změna:

Chtěli bychom v panelovém bytě nechat namontovat klimatizaci kvůli horkým létům.

Dům je zateplený vnější izolací a samospráva tvrdí, že se nesmí nic vrtat (mezi obývákem a lodgií)

právě kvůli možnosti vzniku tepelných mostů, případně i plísní ! Je to pravda, nebo se prostup

dá nějak udělat? Děkuji za poradu. P.Rozsypal

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Chcete provrtat nosnou zeď, zateplenou, která je společným majetkem...dle Prohlášení vlastníka - bude to na 100%. Jedna věc je záruka na zateplení, druhá věc nadpoloviční souhlas vlasníků podle spoluvlasnického podílu. Třetí problém občas vzniká použitím HLUČNÉ venkovní jednotky. A neposlední je i změna vzhledu fasády. Dejte info o záruce, možném souhlasu a taky typu klimatizační jednotky. Více najdete zde

Jaké hlučné...přijdte se juknout...není hlučná...to je jak s lednicí...o některé vůbec nevíte a o jiné ano...zkušenost mám už z druhou klima.A to co má na lodžii nikdo nevidí

hodnocení

2x

Ak si to nechate spravit ako nejaku partizancinu, zalezi na tvrdosti spravcu / spolocenstva, kam az veci pozenie. V krajnom pripade : klimu demontovat, pokuta od stavebnheo uradu, uhradenie opravy fasady.

Ak to chcete mat na balkone (a ziskate potrebne suhlasy), tak jadrove vrtanie sa da spravit tak, aby na fasade bol len cca 70mm otvor. Ten po vyplneni pur penou a nejakej ochrane pred UV nemoze byt tepelny most, naopak, pena izoluje lepsie ako panel.

Sam byvam v panelaku, kde je viac takych prestupov vyvrtanych a nic zle sa nedeje. Inde zase vlastnik bytu poziadal pocas zateplovania a natahanie rur pre klimu a pri lepeni polystyrenu rury cezen prevliekli.

krtek6
hodnocení

1x

Jediný vážný problém je přesvědčit ostatní majitele, že díra do fasády není nic problematického...pak už jsou na to standardní technické postupy, které nejsou bůh ví jak složité...jádrové vrtání panelů je dnes standard...bohužel někde se vyskytují lidé zaseklí v čase a těm nevysvětlíte hromadu věcí

Já bych se na ostatní vyprdla. Nikdo to neuvidí na lodžii,mám to zalepené takovou bílou hmotou a nic není poškozeno-roky.Jsme z minula pořád zamrzlí v čase. Pořád se něčeho a někoho bojíme. Proč...můj byt,má lodžie..i kdyby se něco poškodilo tak to holt nechám opravit...

krtek6

No a to je ten kámen úrazu!*zed* Nevědomost...ve Vašem případě zjevná...nepleťte si laskavě pojem s průjmem!... Byt je Váš..to ano. Ale už NEJSOU JENOM Vaše obvodové stěny, okna, lodžie a další nosné a společné prvky fasády..ty jsou prohlášením vlastníka definovány jako společné...Přesně z toho důvodu si nemůžete dělat na fasádě a lodžii co chcete..To, že to v případě poškození pravíte je sice hezký, ale nikdo nezaručí, že to bude opravené kvalitně a hezky ke spokojenosti všem. Vidím různě kolem sebe jak lidi všechno látají jak vlaštovka hnízdo...na takové věci prostě musíte mít povolení od SVJ nebo družstva...a je úplně jedno jestli je to na Vašem balkoně/lodžii nebo ve sklepě...

Možná máte pravdu,ale já to tak mám. Dělala to odborná firma. Zateplení není zničené a já já jsem spousty let spokojená. Kdybych obíhala všech 24 rodin ve vchodě tak se zcela jistě najde rypák co to neschválí. a to nemluvím o tom že majitelé tam x let nebydlí-podnájemníci. tak by ty podpisy byly těžko sehnatelné. Za mě ano-klima doporučuji.To by lidé nesměli ani přidělat sušáky,satelity. Což je všude okolo. Mám jen díru z pokoje na lodžii+jednotka je na zemi-lodžie.Všici to vědí i správa výboru. Ale asi záleží moc na tom kdo v té správě sedí-a nedat se odbýt. Nebo když se otepluje tak ti lidé budou bez klimy když tady bude v létě třeba 3 měsíce stále 30st? Vše je o přístupu lidí. A je pouze díra o průměru 8 cm,.z pokoje na lodžii ve výši kliky dveří.Nevidím problém. Ty problémy vytváří sami lidé.

kami123
hodnocení

1x

Požádal bych firmu, která na fasádu drží záruku, aby sama provedla držáky klimatizace a prostupy bez ztráty záruky.

Případně aby stanovila technologický postup.

ale on má lodžiita jednotka může stát na zemi

Držák je menší problém, než díra pro trubky a kabely.

kepler*
hodnocení

0x

Stejný problém mám i v zatepleném městském paneláku, samospráva má pravdu. Prostup se z tohoto důvodu udělat nesmí, řešení ale je: pořídit si mobilní klimu a výdech horkého vzduchu řešit přes pootevřené okno nebo dveře k lodžii. K tomuto účelu jsou dodávány i vzduchotěsné plachty (fólie), které se dají instalovat na zmíněné výstupy. Klima takto může fungovat, jen je nutné, aby odvod horkého vzduchu nebyl moc dlouhý, nejlépe do 1 m. No a je to docela roura...:)

hodnocení

0x

Ne nedá se toto udělat, dokonce ani v nezatepleném panelovém domě!

kepler*

Naprostá blbost! Ještě jsi neviděl panelák s venkovní jednotkou na vnější zdi? *ee*

krtek6

ale nepovídej...zas nějaká novinka? :))

Zřejmě jde o jednotku na lodžii. Tam se to běžně dělá. Jenom tupí alibističtí dotačníci tomu občas brání.

hodnocení

0x

Bydlím v paneláku 6 patro+lodžie...vše zatepleno 10 cm. polystyrenem. Před 11 roky jsem si najala spec. f. která montuje splitové klima a nechala namontovat. Panel se vyvrtal korunkovým vrtákem (snad to píšu dobře) 8 cm. průměr. Na lodžii mi udělali takový stojánek-jakoby kovový stolek.Pod něj dali 2cm. gumu kvůli chvění. Mám už klima druhé a nikoho jsem se neptala. Můj byt,moje lodžie. Klima běží i v noci...je tiché,když mám otevřené balk. dveře slyším jemné vrnění. Ptala jsem se sousedů nad i pode mnou jestli je to ruší v noci. Nic neslyší. Doporučuji všem. Klimat. jednotky se začínají vyskytovat více a kdo nemá balkon tak na panel. zdi je držák a ta venk.(krabice) je na zdi. Pokud popátráte tak už kdysi tady tato diskuze byla. Fota jsem vkládala. Jsem moc spokojená. Cena druké klina před asi 3 roky +- 20táců- Cena elektriky na byt 2+1.. 58 m pro 2 důchodce +- 900-950 měsíčně. Klima jede v létě velmi často i v horké noci.Na jihu je to běžná součást bytu-každého... kdo cestuje tak ví...dnes si už život bez něj nedovedu představit...nastavím turbo a mám za 10-15 min. vychlazeno. Potom přepnu automatiku na minimumotáček a držím na 23-24st.ofuky nasměruji do stropu a je mi krááásně. Bez klima bych měla v horké dny okolo 29-31 st.

hodnocení

0x

Proč se ptáte samosprávy když máte lodžii nechápu. To nikdo neuvidí co na ní máte...

Lodžie pravděpodobně není jeho.

hodnocení

0x

Jakmile přiděláte něco kovového do zateplení, utvoří se tepelný most. I když malý, ale bude.

Jak někdo píše, že se přijde o záruku, to tak není. Pokud se udělá držák správně, nemůže se zhotovitel vymlouvat na toto, když bude padat izolant úplně vedle, nebo bude zatýkat parapetem. Muselo by být upevnění PŘÍMOU spojitost s vadou.

Mnohokrát jsem videl klimošku i na zábradlí. Taky třeba stojan, držák na lodžii.

Je mnoho možností.

krtek6

tak stačí, aby ta venkovní jednotka nebyla ukotvená na fasádě, ale klidně může stát na zemi nebo nějakém stolečku...a na zábradlí jsem viděl taky...ale je to bolest pro oči

Pane krtku, naprostý souhlas. Když koknu na balkony, vidím klimošku, ještě jí má každý jinak otočenou, (o 90°), je to hrozný. Ale mají chladno.

Přeji hezký víkend

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]