Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podmínky přechodu na tarif D57d - ČEZ

Od: liborl* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, rád bych v rámci úspor za elektřinu přešel na tarif D57d. Nárok na toto bych měl mít, jelikož vlastním klimatizaci s funkcí topení (tedy tepelné čerpadlo vzduch-vzduch). Výkon klimatizace je 3,5kW (viz. příloha), jištění bytu je 1x25A.

V podmínkách pro přiznání tarifu D57d je uvedeno toto:
"

Součtový instalovaný příkon přímotopných nebo hybridních elektrických spotřebičů nebo systému vytápění s tepelným čerpadlem, včetně instalovaného příkonu akumulačního spotřebiče pro ohřev teplé užitkové vody, je-li takový spotřebič instalován, musí činit nejméně 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě. Distributor přidělí odběrateli tuto sazbu i tehdy, jestliže je součtový příkon přímotopných nebo hybridních elektrických spotřebičů nebo systému vytápění s tepelným čerpadlem nižší než 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem, pokud odběratel prokáže, že výkon těchto elektrických spotřebičů pro vytápění objektu odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu nebo odpovídá minimálně 80 % pokrytí dílčí potřeby energie na vytápění uvedené v průkazu energetické náročnosti budovy.

"

Dotaz 1) Může mi prosím někdo vysvětlit, jak těchto 40% vypočítat?
Můj výpočet je následující: 1x25A = 5750W, z tohoto 40% jest 2300W, klimatizace má 3500W, podmínku bych tedy měl splňovat.

Dotaz 2) Je třeba dokládat tepelné ztráty budovy (průkaz energetické náročnosti budovy) pokud podmínku 40% splňuji?
Dotaz 3) Dále se v podmínkách píše toto:

"Odběratel musí zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů v dobách platnosti VT, kromě pohonu kompresoru tepelného čerpadla."

V mém případě se jedná právě a pouze o tepelné čerpadlo, mám tedy povinnost instalovat do rozvodné skříně stykač pro blokování? V mém případě by se. jednalo o náročné tahání a zasekávání drátů.

Moc díky všem za pomoc a hezký den.

podminky-distribucnich-sazeb-2021-domacnosti.pdf87.98 kB

Podmínky přechodu na tarif D57d - ČEZ

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liborl*
hodnocení

* Dotaz jsem doplnil o dokument s podmínkami v pdf.

hodnocení

0x

Hned v bodě č. 1 máte chybu- spočetl jste výkon z hodnoty jističe, a 40% by měl být PŘÍKON - ale těch 3,5 kW- 3500W je topný výkon- nikoliv PŘÍKON. Příkon uvedený v tech datech jednotky 940 W ev proud 4,3 Amp, což je méně než 40% jističe/příkonu. Tj tuto podmínku nesplňujete.

čas běží rychle- doplňuji - v provozu TČ je tzv bod bivalence, což je teplota veovního vzduchu, kdy je přesně rovna tepelná ztráta objektu a topný výkon zdroje - kompresorové TČ / pohybuje se u TČ vzduch/voda cca - 5 až -8°C/. Pod touto venkovní teplotou je nutné TČ "pomoci" dodatečným topným zdrojem- v 90% elektrokotel/elektrospirála. Tj ve VT může běžet kompresor TČ, nikoliv pomocná elektrospirála. Ta musí být blokována.

liborl*
hodnocení

Rozumím, díky. Jen pro upřenění - pokud bych tedy měl tu nejvýkonější klimatizaci, která je na přiloženém obrázku, která má 2350W, tak bych podmínku těsně splnil, je to tak?

hodnocení

0x

Do bytu D57d? Sice cena za kWh vypadá super, ale když se podíváte na měsíční paušál, tak už to výhodné není - kor ne pro byt, kde máte primárně jiné topení než klimatizaci... Počítejte pečlivě než změníte tarif.

Přesně tak - pokud není relativně vysoká spotřeba, tak paušál za hodiny výrazně zvýší cenu spotřebované kWh.

liborl*
hodnocení

Smysl to dává. Z aktuálního 3x25A D02d přejdu na 1x25A D57d a při spotřebě 2MWh ušetřím ročně cca 3 tis.kč. Není to samozřejmě nic závratného, ale proč ne.

gazda*

Kolik Vás bude stát úrava odběrného místa, aby se tam dal namontovat dvousazbový elektroměr a HDO? Je tam na to vůbec místo? Plus ještě minimálně revize.

hodnocení

0x

Odpověď na vaši otázku č3. Je povinost nachystat do bytového rozvadeče stykač který je řízen HDO. Napájení klimatizace tak bude jen z toho stykače a to jen v době nízkého tarifu. Na to vše pak budete potřebovat revizi, kterou dokládáte distributorovi. Teprve až je vše nachystáno a schváleno, tak k vám přijde technik, který vám nainstaluje a zprovozní HDO. Pozor! Hlavní rozvaděč musí být nachystán a schváleného typu pro HDO! Jinak se technik obrátí k odchodu s poznámkou že vám nic nenamontuje z důvodu nevhodného rozvadeče.

jiri*
hodnocení

0x
Uplne presnou situaci jsem realizoaval v unoru 2021. A bylo to celkem jednoduche.
V panelaku uz jsem mel instalovanou klimatizaci a byla normalne pripojena na samostatny jistic v bytivem rozvadeci (zadne blokovani na HDO neni realizovano). Toto pripojeni mi delala firma instalujici klimu.
Kdyz jsem se rozhodl zmenit tarif, tak jsem oslovil elektrikare, ktery provedl do 50 let stareho plechoveho rozvadece na chodbe upravu pro montaz HDO. Misto tam bylo, protoze nas vchod ma 2 byty na patre a rozvadec je pro 3 byty). Toto mi stalo 3000 kc vc. revizni zpravy. Cezu jsem podal zadost, kde jsem dolozil parametry klimatizace,vypocet tepelnych ztrat byt (jsem projektant a tento vypocet jsem si udelal sam) chteli, aby topny vykon klimy pokryl ztratu byt ...a revizi rozvadece. Oni to schvalili sami poslali technika co osadil HDO a hotovo...
Jsem v poslednim patre panelaku. V lete bezi klima kazdy den a mam doma prijemne. Dale na elektrinu varim. V zime si sem tam pritopim klimou, dale topim na el. zebrikem v koupelne.

Jiří, opravdu to je tak jednoduché, jak píšete. Vše je jen o papírování. Musíte splnit jejich podmínky a vše je do několikati dnů.

jirib
hodnocení

0x
Chlazení 1200W
Topení 940W
Dle mého máte méně než 40% a musíte dokládat energetickou náročnost stavby.
Dle mého to touhle klimatizací nevytopíte...hahaha...2kW přímotop bude jistě lepší.
Na tu nejvýkonějšší Ano.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]