Nejste přihlášen/a.
Soused vede svou kanalizaci přes můj pozemek a je napojen na moji kanalizaci bez věcného břemene zapsaného v katastru již 15 let.Nyní svou kanalizaci opravuji a souseda jsem zaslepil.Má právo dostat od soudu předběžné opatření na otevření své přípojky?Poslal mi předžalobní výzvu a odmítá se finančně podílet na opravě.
Díky za odpověď
Ako to cele vzniklo? Viete nakreslit planik, ako su vedene potrubia a co je vas a co jeho pozemok?
Napr ked nejaky vas nebohy predok suhlasil kedysi ustne, aby sused vyuzil vase potrubie / pozemok, tak ked mu to tam zaslepite, vznikaju mu skody. To je tak, ked namiesto pokusu o dohidu sa ludi ahned idu sudit. Zarobia akurat pravnici.
myslim ze se vam to pekne prodrazi, pokud je soused chytry tak mu zaplatite i vyvoz tech sracek
kdyz nam delali pred 10 lety kanalizaci tak nam jako poslednimu domu na odpadni vetvi taky jen hrabli bagrem ze sousedova pozemku a napojili potrubi k nemu, tak si to vymyslela obec, ma na to plany a tim to hasne, tak stejne si u vas urcite nedelal kanalizaci podle pocasi, takze ocekavejte vydaje
jinak nechapu co tam opravujete , betonova jimka je majetkem obce ( nebo toho komu za stocne platite ), vase je jen potrubi od te betonove jimky po "hajzl", takze sousedovi muze byt jedno co si opravujete na svem
Ale Vy nemůžete zrušit pokojný stav s kanalizací. Nelze kanalizaci zaslepit ze dne na den, jen kvůli tomu, že není věcné břemeno. Já mám taky kanalizaci sousedů na svém pozemku a nemám žádné věcné břemeno. Doporučuji ihned obnovit pokojný stav, vrátit vše jak bylo. Pak začít jednat právní cestou. Takto se Vám to může prodražit.
stejne nejspis nic nevyresi, kdyz nam v obci delali kanalizaci tak to vse mela na starosti obec, od planu az po polozeni na hranici pozemku, od betonove jimky k baraku uz je to starost majitele domu
Přes sousedův pozemek vede k vám např.elektřina-plyn-telefon apod.On to všechno nechá odstřihnout.To bude ale podle vás v pořádku a nebudete se hádat o zpětné zapojení?
Svévolně zaslepit sousedovi kanalizaci nemůžete,přestože věcné břemeno neexistuje.Spor musíte vyřešit nejprve dohodou, jinak na stavebním úřadu nebo následně u soudu. Pokud lze napojení souseda řešit mimo váš pozemek, nebude nutné zřízení věcného břemene, jinak se věcné břemeno zřídí za úhradu, jejíž výše by zahrnovala i náklady na údržbu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.