Nejste přihlášen/a.
Já mám bez soklu. Jediný co mne napadá, že se do skříně víc práší, protože je hned u podlahy.
Jestliže budou posuvné dvěře, pak sokl není třeba. Ale otevírací křídla sokl, byť hodně nízký, musí být, jinak vám dveře, při otvírání, budou šoupat podlahu. A když se časem rozhodnete pro koberec, tak se neotevřou vůbec. Navíc, každé ostřejší smetí budou před nebo pod sebou hrnout a budou škrábat podlahu.
jakou funkci má sokl?..já mám vestavěnou skříň v ložnici a na chodbě...všechny mají sokl...stačí kolem toho projet vysavačem a hned vám to bude jasný...výška hubice vysavače je cca 4cm což je v mém případě i výška soklu. Vzhledem k tomu, že mám sokl v ořechu a dveře od skříně ve vysokém bílém lesku, při vysávání tedy šetřím a minimalizuju riziko, že si poškodím nábytek...
Když se dělá skříň, tak se počítá s tím, že podlaha není absolutně rovná, takže se skříň dá na nohy (obvykle štelovatelné) a přikryje se to soklem. Staré skříně měly sokl (rámeček), který měl v rozích vyztužení pár mm silné a to pak vlastně tvořilo nohy, takže opět skříň stála na 4 bodech. Když dáte desku přímo na zem, bude hrozit, že se skříň pak bude kroutit, dveře nepůjdou otevřít nebo naopak zavřít a podobně. Pokud si budete dělat skříň sám a věříte si, že máte rovnou podlahu, asi to možné je, ale truhlář vám do toho nepůjde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.