Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vestavěná skříň - je nutný sokl?

Od: milimu odpovědí: 8 změna:
Do ložnice, chodby a obyvaku chceme skříně of stropu k podlaze. Snažím se zjistit, jakou funkci má sokl krom estetické, praktické v případě, že jsou otevírací a nikoli posuvné dveře a k tomu, ab, schoval nožičky pro případné nastavení do výšky. Pokud mám rovnou podlahu a žádné dveře ani šuplíky nebudou (obyvak) nebo bude jen pojezd (chodba), mohu udělat bez soklu? Tedy položit dno rovnou na zem, či upevnění provést až výše? Díky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já mám bez soklu. Jediný co mne napadá, že se do skříně víc práší, protože je hned u podlahy.

hodnocení

2x

Samozrejme, mam takto polozenu skrinu na plavacke v obyvacke, bez soklu.

hodnocení

2x

Jestliže budou posuvné dvěře, pak sokl není třeba. Ale otevírací křídla sokl, byť hodně nízký, musí být, jinak vám dveře, při otvírání, budou šoupat podlahu. A když se časem rozhodnete pro koberec, tak se neotevřou vůbec. Navíc, každé ostřejší smetí budou před nebo pod sebou hrnout a budou škrábat podlahu.

krtek6
hodnocení

2x

jakou funkci má sokl?..já mám vestavěnou skříň v ložnici a na chodbě...všechny mají sokl...stačí kolem toho projet vysavačem a hned vám to bude jasný...výška hubice vysavače je cca 4cm což je v mém případě i výška soklu. Vzhledem k tomu, že mám sokl v ořechu a dveře od skříně ve vysokém bílém lesku, při vysávání tedy šetřím a minimalizuju riziko, že si poškodím nábytek...

makk
hodnocení

2x

Když se dělá skříň, tak se počítá s tím, že podlaha není absolutně rovná, takže se skříň dá na nohy (obvykle štelovatelné) a přikryje se to soklem. Staré skříně měly sokl (rámeček), který měl v rozích vyztužení pár mm silné a to pak vlastně tvořilo nohy, takže opět skříň stála na 4 bodech. Když dáte desku přímo na zem, bude hrozit, že se skříň pak bude kroutit, dveře nepůjdou otevřít nebo naopak zavřít a podobně. Pokud si budete dělat skříň sám a věříte si, že máte rovnou podlahu, asi to možné je, ale truhlář vám do toho nepůjde.

Tak, jako vypodložíte sokl, vypodložíte i skříň bez soklu.

hodnocení

0x

Jasně že to lze i bez soklu.

hodnocení

0x

Sokl je tam proto, že když se skříň stěhuje, má pevné dno, které se nerozjede. Když máte vestavěnou skříň, tak tam z logiky věci sokl být nemusí ale musíte se zabývat rovinností podlahy, aby boky a dno byly kolmé. Stěny svislé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]