Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dimenze vodovodního řádu

Od: zdeneki odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

chtěl bych poprosit, zdali je někdo ochotný mi poradit. Sám jsem v tom ztracený.

Chystám se stavět na nezasíťovaném pozemku a řeším přípojku vody. V současné chvíli je v ulici položen vodovodní řád v dimenzi DN50 ve vzdálenosti do 50m od mého pozemku. Na tento vodovodní řád jsou napojeny celkem 3 domy, byl bych čtvrtý v pořadí.

Projektant chtěl původně provést klasickou přípojku v dimenzi DN25, ta mu byla ale zamítnuta.

Jako druhou variantu navrhl VaKu, že bychom tuto přípojku vedli v dimenzi DN50, jako vodovodní přípojku a v případě, že by někdo kolem mě chtěl stavět by toto prodloužení předali městu a to by provedlo rekolaudaci na vodovodní řád.

Tuto variantu VaK také zamítl, požaduje dokonce provést zkapacitnění stávajícího řádu v délce 85m na dimenzi DN80 a tento řád vést až k hranici mého pozemku. Stanovisko neobsahuje žádné výpočty ani žádnou technickou zprávu, jak k tomuto rozhodnutí došli.

Moje otázka zní, mají na to právo? Opravdu musím provést zkapacitnění? Proč nejde už samotná varianta č.1 popřípadě kompromis ve variantě č.2?

Předem všem děkuji za odpověď

vodovodní řád.pdf340.88 kB

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Právo.. právo.
V podstatě nemají, ale také nemají povinnost Vás připojit, pokud kapacita vodovodního řadu není dostatečná.
DN 80 požadují proto, že je to nejmenší možná dimenze veřejného vodovodu (DN50 je špatně už z minulostí). Další věc je PBŘ a vzdálenosti hydrantů od stavby (na DN50 hydrant neuděláte).
Dnes jsou tyto požadavky provozovatele vodovodů a kanalizací běžné-tedy i co se týká kanalizace).
Některá města dávají nějaké (větší či menší příspěvky a kompenzace). Některá města nedají nic.
Pravda také je, že pro Vás to zase až tak velký finanční rozdíl není, v podstatě jen rozdíl mezi potrubím 80x8,2 a 63x5,8mm. Výkopy i vše ostatní je podobné.
Zkusil bych na vašem místě dojednat s městem kompenzaci rozdílu ceny.
krtek6

asi tak nějak...já bych chtěl zaplatit tu trubku a ty jejich speciální armatury...protože kopat a instalovat se bude jinak vše stejně

zdeneki
hodnocení

Ještě se zeptám a dimenze DN50 je pro napojení čtvrtého domu málo? Projektant tvrdí, že na takový řád lze napojit minimálně 6 domů. Nikde nemohu tuto informaci najít.

Tu informaci nemůžete najít, to se musí spočítat.

zdeneki
hodnocení

No ale náklady se navyšují i o to, že nyní to bylo řešeno jako vodovodní přípojka, nyní to bude muset být samostatný projekt na vodovodní řád.

Opravdu je běžné, že díky tomu, že chci svůj dům napojit na vodu, tak díky tomu musí zkapacitnit vodovodní řád pro celou ulici? Nyní jsem měl "dopojovat jen" 50m, nyní to je +85m co je samotná ulice, takže nastejno to přeci nevyjde.

Další otázka, na to mi budou muset dát zbývající tři domy souhlas, ne? Protože defacto tím, že "vytáhnu" ze země původní trubku DN 50 a nahradím ji trubkou DN 80, tak jim přece zruším přípojky.

To tím pádem budu muset financovat všechny věci okolo? Nové přípojky ke stávajícím 3 domům, hydranty, směšovače atd, prostě vše co je potřebné ke správnému fungování vodovodního řádu, nebo se mě týká jen ta samotná výměna té trubky.

Nehledě na to, že toto "dílo" pak po mě chtějí převést na VaK zdarma.

To je ale bohužel dnes běžný postup.
50m dlouhou vodovodní přípojku Vám stejně povolí jen s takovými podmínkami, že je ani leckdy nejde splnit (a také to bude něco stát).
Zkuste se s nimi hádat, kdo to výdrží déle (vítěze Vám řeknu dopředu).
Zkuste se dohodnout, to je má rada.
Jinak je to vše trochu složitější, než si myslíte.
zdeneki
hodnocení

A můžete to trochu rozvést, rád bych byl v obraze.

Takhle...mohu to rozvést, ale stejně je 99% pravděpodobnost, že to nakonec uděláte (pokud chcete stavět) v DN80 jak požaduje správce vodovodu.

Je nutno znát hydrodynamický tlak v místě napojení, délku potrubního úseku, převýšení, průtok vody v potrubí a potom lze spočítat jaká dimenze potrubí je dostačující. Ano, při dostatečném tlaku a běžné zástavbě rodinných domů, by DN50 stačila. V nějakých méně příznivých podmínkách třeba nikoliv.

V PBŘ stavby musí být řešeny i hydranty a může se stát, že nejbližší (stávající) hydrant bude příliš dadleko a nebude to vycházet.

U vodovodní přípojky přes 10(20m) většina správců vodovodní sítě chce vodoměrnou šachtu v místě napojení na hlavní páteřní řad (což může vyjít v silnici, nebo na cizím pozemku). Umístění šachty Vám nemusí povolit majitel pozemku, nebo komunikace (plus fakt, že kdyby šachta musel být pojízdná, bude opět dražší).

Připojení oněch stávajících rodinných domků je záležitostí minut..., to je nejmenší problém.

Opravdu bych vyvolal jednání mezi správcem vodovodní sítě a majitelem (obec či město) a zkusil se dohodnout. Pro obě strany to může být výhodné.

zdeneki
hodnocení

Dobrý den, budu se snažit odpovídat po bodech, tak jak jste mi odepsal.

Délka potrubního úseku (trubka DN50) od DN100 je nyní cca 85m, od tohoto zakončení je trasa k mému pozemku cca 50m.

Převýšení žádné, je to rovina.

Běžná zástavba, jedná se 3 RD.

Voda je vedena v zemi, vedle silnice, tento pruh kolem silnice patří městu.

Nejbližší hydrant je na rohu ulice, v místě DN100 - celková vzdálenost ke mě je 85+50m.

O té vodoměřné šachtě v místě napojení vím - jak píši výše, je to v zemině vedle cesty, pruh v majetku města.

Hrubě jsem si to spočítal..(na podrobný výpočet nemám všechna data a ani čas).

DN50 by stačilo (při standardním tlaku ve vodovodním řadu) klidně i pro 8+ rodinných domů.

Hydrant - vzdálenost je OK.

Z celkové ceny kterou budete platit dělají zdaleka nejvíce zemní práce, opravy povrchů, podsypy, hutnění atd. Rozdíl v ceně potrubí DN50 vs. DN80 je méně než 200Kč/m (ve VO cenách to bude méně). Armatur by tam moc nebylo...4x navrtávací pas-šoupátko-špingle-poklop, 1x šoupátko DN80-špingle-poklop, 1x podzemní hydrant-hydrantový poklop, 1x koleno DN80.

Zkuste se domluvit s městem. U nás to často lze..

zdeneki
Ještě doplním, že v obci je postaven zcela nový vodojem a celá obec je rovina bez převýšení.
pr.denik.cz/...

OK. Ale uvědomte si také jednu věc.

On tam "každý" bude chtít postavit JEN JEDEN dům...až jich tam nakonec bude 15..

Proto to město chce posílit (resp. správce vodovodní sítě).

zdeneki
Na té straně, kde stavím já lze postavit se mnou celkově 3 domy.
Z druhé strany je možnost napojení na ten hlavní řád DN100. Každopádně současní majitelé jednotlivých pozemků nemají v plánu stavět ani prodávat. Domy jim již stojí v husté zástavbě a ty pozemky využívají jako zahrady.
Každopádně je otázkou proč tedy VaK nevyžadovala zkapacitnění po stavebníkovi přede mnou (3 dům v řadě).

Nevím proč...to Vám musí (nemusí, ale může) říct VaK.

Vy se s Vakem klidně můžete pohádat do krve, ale projektant to dělat nebude, protože on na rozdíl od vás s tím VaKem jedná každý rok 50x a často o stavbách řádově složitějšími než je rodinný domek...a až do důchodu tomu tak bude. Vy se s VaKem už do konce života nepotkáte (jen při platbě faktury za vodné a stočné).

U nás ale ten "příspěvek" na zasíťování existuje, ptal jste se na městě u vás?

zdeneki
Dobrý den, ještě neptal.
Popravdě nevím, jak to funguje, příspěvek je v nějaké procentuální výši?
Předpokládám, že napřed zainvestuje stavebník, pak něco zpětně vyplatí město. Každopádně mě tím VaK hrubě zasáhne do rozpočtu (vlastních peněz).
Šlo o to, že v tuto chvíli mi bude eon kopat výkop a celá trasa elektřiny vede jak kolem kanalizace, tak kolem vody. Eon souhlasil s uložením "trubek".
Tím pádem bych ušetřil za výkop.Tím se to všechno komplikuje, ani nevím, jestli se pak vlezu do trasy, předpokládám že si pak eon vytyčí ochrané pásmo. Je mi z toho už zle.

Nejdříve se zeptejte.
Ochranné pásmo je něco jiného než souběh vedení.
Ano, není to jednoduché a každé město to může mít jinak (nebo Vám nedají vůbec nic).

hodnocení

0x

Vodar nie som, ale poviem vam, ako je to s elektrikou. Tiez vas nenapoja, ak je slabe trafo alebo kable po obci. Nepodpisu vam ani velky odber, ak nie je k dispozicii rezerva. Ste v podobnej situacii, len s inym mediom.

zdeneki
hodnocení

Otázkou je, co je rezerva, podle projektanta je dimenze trubky pro 8 domů, byl bych čtvrtý v pořadí.

Správce vodovodního potrubí si třeba dělá rezervu do budoucna pro napojení dalších domů, takže vy zaplatíte i jiné další přípADNÉ ZÁJEMCE o připojení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]