Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v bytě jsem dnes objevila sršně. Bohužel se mi ho nepodařilo dostat ven. Vzhledem k tomu, že je už půlka října tak mě napadlo, jestli u nás nechce přezimovat. Přítel je alergik a máme malé dítě. Poradíte jestli ho mám najít , nebo sám odletí?
Jednou nám poletoval v obýváku sršeň. Udělala jsem průvan a on vyletěl oknem ven. Dočetla jsem se, že jed sršně je slabší oproti včelímu či vosímu. Bylo by lepší, kdyby s vámi nebydlel, když je tam to dítě a alergik. Zkute ho najít, sám asi cestu ven nenajde.
Myslím,že ho asi nenajdete. Chtělo by to nalákat ho na něco, co sršni mají rádi. Že by med, nebo něco jiného? Nevím. Ale tam by jste ho mohla nachytat a čapnout ho do nějakého hadru. Je ale také možné, že už třeba i vyletěl oknem, aniž by jste to zpozorovala. V bytě je teplo, tak by asi častěji vylétaval ze skrýše.
Chytat hmyz (zvl. bodavý) či pavouky do hadru je nejlepší cesta k újmě vaší nebo jejich. Klasický způsob je chytit je do sklenice, novinami apod. překrýt hrdlo a vypustit ven.
Mějte v oknech sítě a nic vám do bytu nevletí. Jinak kolonie sršňů nepřezimuje, celé hnízdo vymře. Pouze oplodněná královna někde přečká zimu a na jaře si staví nové hnízdo.
V pátek mě bodla sršeň, když jsem česala jablka a prali jsme tím pádem o jedno. Takhle, nevěděla jsem o ní, sáhla jsem do česáčku pro jablko a ona tam byla. Bylo opravdu zašimrání, koukali jsme na sebe asi půl minuty a já ji říkám, tak už odleť, nebudu tě plácat a opravdu odletěla. Vosí a včelí bodnutí bolí o mnoho více. Stála jsem na štaflích a čekala nápor bolesti, kdy spadnu a ono nic.
Jestli máte možnost /rodinný domek/, otevřete v té místnosti okna a rzsviťte venkovní světla, může vylétnout v noci za světlem. Případně položte na parapet rozkrojené jablko. Je možné, že už je pryč, ale nikdy nevíte.
Před 30 lety jsem měla v létě sršeň po pokrývkou, naštěstí jsem si rozsvítila a podeku poodhrnula. Od té doby musí být v oknech sítě.
Sršni nejsou tak agresivní, jako vosy. Žádný strach, jen tak Vás nebodnou, to byste je musela hodně podráždit. Bodanec je prý o něco miň nepříjemný než vosí. Vylákejte ju na sladké ovoce, keré položte na podložku. Až sedne vemte kbelík (nebo něco podobnyho) a zaklapněte zvrchu. Pak ju vyneste s podložkou ven. Nebo až bude večer noc tož můžete zkusit lákat na světlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.