Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průměr odpadu

Od: petr355 odpovědí: 17 změna:

Ahoj, rekonstruujeme byt v paneláku. Na internetu jsem se dočetl informaci ohledně průměrů jednotlivých odpadů k pračce, umyvadlu atd. Ovšem nikde jsem se nedočetl jaký průměr odpadu by měl být, když do něho bude zaústěno víc věcí - konkrétně vana, umyvadlo, pračka, sušička, myčka a dřez. Předpokládám, že pojede víc věci najednou (např. vana, myčka a dřez). Příčka je ytong 125 (max co dovolil statik). Odpad povede přes 3/4 délky společné zdi kuchyně a koupelny. Zasekávat potrubí DN75 už mě přijde moc a z příčky by nic nezbylo. Stačilo bypotrubí DN50?. Případně možnost 2 potrubí DN50 zvlášť pro kuchyň a koupelnu. Do podlahy není možné umístit potrubí. Stoupačky jsou cca DN 110. Díky

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

3x

WC 100

Vana 50

Umyvadlo, pračka, myčka, dřez 40

petr355
hodnocení

ano, toto jsem se na internetu také dočetl. Ale jaký průměr svodného potrubí použít při kombinaci více věcí, které můžou jet ve stejnou dobu (např. bude vypouštět pračka a zárověň budu vypouštet vanu a vedle mýt nadobí).

krtek6

vzhledem k tomu, že největší průměr je WC a to 100 tak stupačka bude 100 taky...to dá rozum...neviděl jsem nikdy hlavní stupačku větší jak 100 pro byty

petr355
hodnocení

Vůbec neodpovídáte k tématu. Záchod budu mít samostatně, proto jsem ho ve výpisu nezmínil.

krtek6

jak píše Colombo...přemýšlíš nad něčím co nemusíš...v tom paneláku tě stejně dispozice šachty nepustí nijak jinak než už to někdo vymyslel před tebou..a všechny trubky jdou do jedné stupačky..do 100ky...a na té krátké trase jestli budeš mít 1 max 2 odbočky na tu pračku/mačku, které budou mít stejny průměr jako stávající potrubí...to není problém

hodnocení

0x

Co jsem viděl odpadní potrubí, tak se vždycky postupně rozšiřuje (zvětšuje se průměr).

Ty řešíš odpady ale příliš si to komplikuješ, protože se ti ty jednotlivé odpady nikdy nemůžou sejít na jednom místě, aby tekly do jedné trubky. A pokud bys to tak stejně vymyslel a zrealizoval, pak musíš táhnout co největší trubku přes celou příčku a tu trubku zabetonovat na širší beton a teprve na něm postavit příčku.

Pračka, myčka mají čerpadlo, takže se odpadní hadice dá natáhnout do určité vzdálenosti. Ze sušičky asi moc vody odtíkat nebude.

Dřez a vana mají svoji pevnou polohu a tak od nich prostě musíš natáhnout příslušné potrubí.

A nebo necháš potrubí procházet koupelnou mimo zeď a zakryješ je nějakým kastlíkem.

petr355
hodnocení

Přeci pokuď mám společnou stěnu kuchyně s koupelnou tak se ty odpady sejít mohou. Představoval jsem si to tak, že bude vodorovné potrubí DN50? a do něho napojeny všechny prvky. Pokud mám v koupelně u této stěny vanu, pračku a umyvadlo a z druhé strany myčku a dřez, tak přeci to musím do té společné trubky napojit všechno/ případně rozdělit na více potrubí pokud by společná trubka DN50 nestačila.

krtek6

nikdy nevytvoříš takovej průtok vody, abys zacpal celou odpadní trubku...i když bys pustil všechny kohoutky v bytě...

Pokud se ti sejde tolik odpadů pohromadě, tak to buď uděláš pořádně, aby se odpadní potrubí u každého následujícího zaústění odpadu rozšiřovalo.

Nebo to uděláš tak, že spodem natáhneš největší možnou trubku a do ní budeš připojovat jednotlivé odpady.

A nebo to uděláš proti všem pravidlů jednou trubkou DN50 a pak se ti dostane odpadní voda ze dřezu a z pračky třeba do vany.

Vyber si podle svého uvážení.

A nebo raději pozvi nějakého instalatéra, ať ti poradí jak to poskládat.

petr355
hodnocení

Takže průměr 50 pro všechno je málo - to jsem si myslel. Kdybych dal průměr 75, tka mě z příčky 125 nic nezbyde. Řešení by tedy mohlo byt 2x 50 pro koupelnu a kuchyň zvlášť?

To si určitě pozvu, ale po zkušenostech se současnýma řemeslníkama si radši informace zjišťuji z více zdrojů.

hodnocení

0x

V sadrokartone by ste ten problem nemali, ale to je vedlajsie. Co mi funguje : 32mm pracka + umyvadlo.

50mm by malo stacit na spolocnu ruru, ked to chcete separovat, stacia aj 40mm rury.

hodnocení

0x

Volim variantu dve potrubi DN 50 koupelna a zvlast kuchyn. Pokud by to situace dovolila, tak z koupelny DN 75.

hodnocení

0x

Nevím spád, já bych volil DN50. Taky jde o délku trubky, jak daleko povede.

Namalujte výkres tužkou a vyfotit. Dodejte rozměry a vzdálenosti.

petr3555
hodnocení

Potrubí do kterého se budu napojovat ve stoupačkách je spodek potrubí v urovni podlahy.

Průměr odpadu

Nejdříve pochvala za obrázek a dotaz, v čem jste to maloval? Tak rychle?

Jelikož vana je až na konci odpadu, musí být co nejníže bude malý spád, dal dvě 50 nad sebou a pečlivě a zodpovědně vyřezal Ytong 125, aby byla kapsa opravdu jen 50mm, jen v místě hrdla trubky zvětšena na 75mm. Vyříznout tvárnici do písmene "U".

krtek6

Jak píše Milan... 1 trubka o průměru 50 pojede od vany do stupačky a bude jen pro vanu...a druhá 40ka s odbočkama pojede Dřez+myčka+Umyvadlo+Pračka do stupačky... ještě by pračka mohla mít vlastní rouru tím, že je u stěny se stupačkou..průměry jsme už už psali

krtek6

doplnění: počítat taky s tím, že v kuchyni je potřeba potom dávat bacha kde budou zásuvky pro spotřebiče, aby se nestalo, že budou kolidovat s odpadem nebo vodou...to by pak museli být přiznané na stěně!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]