Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo je bez dodavatele energií?

Od: mikihans® odpovědí: 41 změna:
Ahoj, prosím ty, kterým skončil dodavatele energií (ať už Bohemia Energy nebo Kolibřík), jak jste postupovali nebo jaký máte plán?
Byl jsem u Kolibříka, plyn m3 za 10 Kč, teď u DPI (Innogy, GasNet) budu na 38 Kč, což u mě dělá rozdíl za sezónu asi 70 tisíc. Plynem topím, ohřívám vodu i na něm vařím.
Chci se zeptat, jak jste tuto podobnou situaci vyřešili? Zůstávate zatím u DPI, nebo jste se někomu upsali? Za jakou cenu a na jak dlouho? Jak to tak sleduju, tak jsem nenašel znatelně lepší cenu než u DPI, abych se někomu upsal na 3 roky.
Myslíte že ceny půjdou trochu dolů (aktuální vývoj ceny sleduju), nebo spíše až na jaře?
Ne že bychom si nemohli dovolit topit, ale přece jen by se ty peníze daly investovat do něčeho jiného :)
Stejná otázka platí i pro elektřinu, tam jsem ve stejné situaci, ale vzhledem k nižší spotřebě ji neřeším tam akutně, jako ten plyn.

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jurajjuraj*
hodnocení

4x

ja byl u kolibrika pres skautskou energii, zatim to neresim nijak , je cas 6 mesicu, uvidim co se bude dit ale nejspis stejne prejdu pod dodavatele posledni instance, je to sice drazsi ale myslim ze ty dve firmy nebyly jedine ktere zkrachujou a nemam chut zas neco resit za pul roku

jinak nepatrim k tem co si menili kotle na dotace a museli zrusit kotel na tuha paliva, plynovy kotel sem si zaplatil sam a ted si vklidu topim drevem ktere mi tu lezi uz vic jak 5 let a dve zimy s nim vklidu preziju a pak mam jeste 25 metru uhli :D

hodnocení

Já taky přes Skautskou. Zatím vyčkávám, jestli s něčím přijdou.
Naštěstí mám aspoň doma krbovky a kůlnu dřeva, jen je horší dostat to teplo všude kam potřebuju :-D
jurajjuraj*

vsak to mas jedno, pul roku si u posledni instance a do te doby prijdou nabidky

vilik*

Aby řeč nestála, proč je 6 měsíců u DPI hloupost, a proč si myslím, že vaše odpověď není nejlepší.

mix24.cz/...

jurajjuraj*

ja nerikam ze je vporadku tam sedet celych 6 mesicu, je jasne ze to bude drazsi, spis jde o to ze je cas na rozmysleni a ne vzit prvni nabidku ktera prijde

vlsta2*

Každá energie, samozřejmě myslím bez závazku, když bude o polovinu levnější je lepší vzít hned, nebo ne? Kdykoliv se dá přejít jinam později. Alias.., chcete již teď tankovat auto za litr 100 kč za benzín nebo naftu? Tak potom jo, počkejte a plaťte dosavadní ceny. Nevím jak to vyjádřit jinak..

hodnocení

@vlsta2 samozřejmě máte pravdu. Ale problém je dnes najít tu firmu, která vám dá energie bez závazku. I tam je ale tříměsíční výpovědní lhůta.
vlsta2*

fakt neznám ostatní, ale Gazela, udělejte registraci ikdyž asi nyní nepřibírají. \Dejte požadavek a email. Do pár dnů to vyřeší. Plus ostatní jako Bidli, asi taky dobré, neznám osobně. Počítejte.. Hlavně neplatťě za kWh plynu více jak 2,20 kč :)

hodnocení

1x

Máte to dobře spočítané tu cenu kterou uvádíte je skoro o 300 %? Zdražerní tu je ale určitě ne tak obrovské.

hodnocení

Tohle jsem vyčetl z ceníku.
Skautská: 0,912 Kč/kWh + 135 Kč/měs.
Innogy DPI: 3,825 Kč/kWh + 256 Kč/měs.
Rád bych se mýlil :)
Vycházel jsem z ceny u nejnižší ze spotřeb tarifu "topím"

vilik*
hodnocení

1x
Co já vím, tak Skautská posílala maily, ať lidi 14 dní vydrží, že se snaží situaci řešit jinou dodavatelskou společností.
Takže mně vychází pro vás nejlépe 14 dní počkat, jestli skutečně k nabídce dojde, a potom případně co nejdříve přejít k jinému dodavateli za trochu lepší ceník než podle ceníku dodavatele poslední instance.
Za těch 14 dní se snad také trochu uklidní nápor na zprostředkovatelská centra, a tolik navíc za tu dobu nedáte.
Nyní tedy pouze nahlašte stav měřiče spotřeby kvůli vyučování a mezitím můžete studovat ceníky.
jurajjuraj*
skautska sice posílá e-maily ale bude vybírat podle ceny, což budou zas ti menší dodavatele, než se dát k malým a za pár týdnů řešit to stejne ( protože budou krachovat další ) tak už zůstávám u ČEZ/Innogy

hodnocení

1x
Maminka byla u Bohemia, nového dodavatele jsme hledali podle ceny. V praxi se kolegové bavili,že sousedka platila za elektřinu 3000 Kč a teď bude platit 9300 Kč. A není jediná, co pozoruji tyhle debaty kolem sebe ,tak ceny naskočili opravdu o mnoho. Já mamce hledala podle kalkulačky ERU, a nakonec jsem si řekla,že než někde lítat a přeházet,že to frkneme k ČEZu. O něco málo cena povyskočila,ale ne o moc.

tm
hodnocení

1x

Byl jsem u BE a zatím jsem nic neřešil. Máme jen el., topení v baráku na tuhý (uhlí + dřevo + co dům dá). Počkám tak 2 měs. a pak to začnu řešit.

hodnocení

0x

Miki, postihlo to mne, oba synky a celou firmu na různých odběrových místech.

Já jsem přešel na doporučení k Bidli, firma rovněž, jeden synek taky, druhý počká, páč střídá hodně dodavatelé, podle toho, jakou nabízí bonifikaci.

Před měsícem a půl, přešel k BE+1000Kč.

tm

Byl jsem taky u BE, zatím to neřeším, ale jít k bidlu... to zní snad ještě pochybněji než Kolibřík...

tm, jaké máte info o Bidli? Prosím, poučte mne. Děkuji

dejv111*
V této krizi bych volil spíše větší dodavatele jeko Innogy nebo CEZ i když třeba zaplatíte víc... Jen můj názor...

OK, v pořádku, někdo neřeší cenu, někdo ano.

Kolik se ušetřilo za 5 let, když byla energie od BE, a dalších malých, nežli od ČEZ, či Innogy?

jurajjuraj*

ja na 4 odbernych mistech setril 3800,- mesicne po dobu necelych 4 let

Já to nepočítal, ale o nic jsem zatím nepřišel.

vlsta2*
hodnocení

0x

Možná něco přehlížím, ale DPI je docela vražda na peněženku ne? Na jejich ceníku za plyn, vidím součtovou cenu s dph za kWh 4,20kč a k tomu ještě měsíční platba skoro čtyři stovky. To jako fakt? Oproti tomu v ceníku Gazela Energy vidím cenu za kWh 1,8kč a k tomu podobné čtyři kila měsíčně. To je asi rozdíl docela..

Topím uhlím, takže se mě to "momentálně” netýká, ale přispěji, můj příbuzný který za lonský rok spotřeboval 38000kWh platil 35200kč komplet. Takže měl kWh za cca 0,95kč. Nyní říkal, že podle ceníku bude platit cca 2,10- 2,20kč za kilowatu komplet včetně všeho. To se tedy prohne....

vilik*
Ano, také si myslím, že odebírat v režimu dodavatele poslední instance energie po dobu delší než nezbytně nutnou je finanční sebevražda, a lidé, kteří se k ní uchýlí, nejsou dostatečně obeznámeni se sazbami v ceníku.
tm

Problém je, že gazela, kolibřík, bidlo, ... to jsou pochybný společnosti už podle názvu

hodnocení

Tak mi prosím najděte dodavatele, který bude aktuálně pod 2,5 Kč za kWh a bere nové odběratele. Zrovna Gazela má příjem pozastaven, protože za tu cenu to prostě novým zákazníkům nabídnout nedokáže.
Když se upíšu Innogy na 3 roky, tak to budu mít první rok za 3,42 Kč/kWh s DPH. Vycházím z aktuálního ceníku.
vlsta2*

Nikde se neupisujte, tento podzimní trh nabere na výši, ale, tak jako nárůst tak potom spád, ne za týdny, ale třeba měsíce, ale nebude to dlouho trvat. To že gazela nenabírá teď, neznamená že nebude nabírat za dva tři týdny.

Pochybné společnosti, nevím, je to názor.., ale když fungují? Gazela funguje, Bidli neznám ale rád se dozvím. Ceník od gazely, konečná kWh, přepočtete si to, cca nová cena 2,10 konečná. Neznám Vaší spotřebu! Kolik spotřebujete kW dle vyúčtování? to tady nikdo neuvádí, mrkněte na vyúčtování.... Celková platba za rok, děleno spotřebou v kWh = vyjde Vám skutečná cena za jednu tepelnou kW plynu. Takže kolik vás to stálo vloni?

tm hodnotí firmy podle názvu, viz: . to jsou pochybný společnosti už podle názvu

hodnocení

Roční spotřebu mám cca 1200 m3, tedy 12 MWh. Kolik mě to stálo loni přesně nevím, protože půl roku byl psán na původního majitele, tři měsíce jsem byl u Innogy a bohužel posledních 14 dní u Kolibříka.
milancukrar: ono co si budem poVidat. Bohemka jako slendriani zacali a jako slendriani skoncili. To ze lidi rychle zapominaji neni nic neobvykleho. To jen k tomu hodnoceni spolecnosti. Jinak pokud se da usetrit, tak na tom neni jiste nic špatného.

kimbert*
hodnocení

0x

MND dnes začal brát nové zákazníky a než být u DPI... https://www.mnd.cz/

hodnocení

No já nevím, pořád radši asi chvíli vydržím u DPI za 3800 a sledovat co bude dál, než se upsat na rok a půl za 3000.
Zatím topit prakticky nepotřebuju, stačí večer zatopit v krbovkách a do dalšího večera to při těchto venkovních teplotách vydrží.

hodnocení

Tak mi před chvílí přišel od Skautské energie e-mail, že jednají se dvěma dodavateli a vypadá to slibně. Ceny by měly snad být pod úrovní aktuálních tržních cen a fixace na rok. Což pokud cena opadne na jaře, je pro mě pořád výhodnější, než do jara přežívat na DPI a pak najít sebelevnějšího dodavatele, protože v létě už budu mít spotřebu plynu minimální.

Tak snad to vyjde :)

jeden můj synek tvrdí, že počká, až se trošku trh uklidní a začnou lákat firmy opět zákazníky.

gerz
No, tak slibně už to moc nevypadá, realita byla nakonec poněkud zklamání, viďte. Nová nabídka skautů je totální Scheisse. Extra super drahé MND a PPAS a ještě spot Bidli, kde to může lítat jakkoliv. S tím, že závazek do konce 2022. Čili nemožnost operativně přecházet, jakmile se trh uklidní. Na nějakou z těchto nabídek kývne skautům jen někdo po lobotomii. Žádná "podpultová" nabídka se nekoná. Naprosto zbytečné 14 dní zdržení, kdy Slavík jen mazal med kolem úst, ale nevyjednal absolutně nic. Projekt Skautská energie tímto považuji za definitivně pohřbený, alespoň pro mě určitě.

hodnocení

0x

Osobně bych chvíli zůstal u DPI a někdy na přelomu roku řešil, co dál. Je dost možné, že se ceny nějak stabilizují. Pochybuji, že v této turbulentní době existuje rozumnější varianta. Rozhodně bych se nesnažil v této chvíli upsat na dobu určitou na "o něco výhodnější cenu" a nechal si možnost dodavatele kdykoliv změnit.

kami123
hodnocení

0x

Ahoj všem

mně se tato problematika nijak moc netýká, tak si mohu dovolit vehemntně věštit...

Aniž bych věděl, jaké jsou nyní reálné ceny , tak si myslím, že jsou z dlouhodobho hlediska (myslím minulost i budoucnost) na špici.

Proč? Protože máslo.

Stejně jak to bylo s jeho cenou, předpokládám nebude jinak s energiíí.

Teď je vrchol nejvyšší paniky a šmejdi z energetickych společností mají příležitost si diktovat pro ně velmi výnosné podmínky.

Z diskuzí jsem pochopil že DPI tu musí být půl roku (asi od krachu) , což je celkem dlouhá doba na to aby se v rámci konkurece cena snížila zpět na "normál" (pozor, ani máslo se nevrátilo zpět..)

S tou energií, co se spotřebovala minulý rok, věřím, počítají její výrobci i na rok další a následující. Pokud by energii nikdo navíc navíc nechtěl, bude nabízena i pod cenou než byla doposud. Není proto třeba nijak moc panikařit. Stačí počkat až se trh tustálí a poskytovatel získají dost "brigádníků" kteří zajistí , aby se uzavřela "výhodná" smlouva.

Za mne tedy doporučuji nic neunáhlovat a hlavně nyní nic nefixovat a přeji hodně štěstí.

Dokonce i odhaduji, že nejlepší podmínky získáte při konci lhůty DPI, nemohu tento názor ale jakkoliv garantovat.

jurajjuraj*

pokud nekdo topi plynem tak byt 6 mesicu u DPI by ho vyslo celkem draho

ellen*
hodnocení

0x

Tak snad se mi to už podařilo vyřešit. Elektřinu jsem nechala u DPI, což je u mě E.ON, sepsala jsem smlouvu fix na 2 roky. Je to sice dlouhá doba, ale nepočítám, že by elektřina šla do budoucna dolů. A E.ON nic jiného než minimálně 2letý fix nenabízí. Ale proti Innogy, MND nebo ČEZu má lepší ceny.

No a plyn, jelikož se ozývají hlasy, že bude zlevňovat, se mi podařilo sjednat BEZ FIXACE, s tarifem Bez závazku u Centropolu. Cena jen o 300,- vyšší než u E.ON 2letý fix. Tak doufám, že plyn opravdu zlevní (klidně až na jaře, to je mi s tímhle tarifem jedno) a že s sebou Centropol taky neflákne jako BE.

Zatím jsem kotel nezapla a statečně mrznu.

Vzpomínám, jak jsem jako dítě nenáviděla tu neustálou zimu. Topili jsme kotlem na uhlí, takže to bylo - ráno kosa, protože kotel už vyhlaslý, odpoledne kosa, protože se po návratu ze školy teprve zatápělo, teprve večer se člověk trochu ohřál, ale ne moc, protože se šetřilo. No vida, třicet let po revoluci, v blahobytném kapitalismu, a jsem na tom stejně. Naštěstí už nejsou zimy - když jsem byla malá, býval sníh a mrazy, lyžovali jsme na kopci u nás ve vsi, rybník skoro celou zimu zamrzlý, bruslilo se a hrál hokej... To už teď není. Ale taky nejsou ty minus dvacítky, což je ohledně té současné energetické tragédie fajn.

hodnocení

já čímdál víc uvažuju, že to zatím vezmu za velkoobchodní ceny. Je to trochu loterie, ale aktuálně jsem nenašel nabídku na plyn či elektřinu levnější, než je aktuální cena na velkoobchodním trhu. Logicky, protože by na tom nevydělali :) a zatím to vypadá, že cena jde postupně dolů.

dejv111*

Tak zrovna elektřina jde právě dolů dle grafů a kvůli Jamalu hrozí, že ceny plynu zase raketově porostou. Pokud se nevyřeší Jamal, bude to dle ekonoma Kovandy docela průšvih...

Elektřina:

kurzy.cz/...

Plyn - zprávy od Kovandy:

kurzy.cz/...

A zrovna Centropolu bych nevěřil stejně jako Bohemce. V této době za mě ČEZ a Innogy či eon, to jsou silní hráči dle mého názoru.

No to je ono. Jako děti jsme mzrli, protože to tak bylo nastavený, jak píšete. My doma dokonce ani meměli ut, jen petry v každé místnosti. Tak jsem ještě topila v roce 85 než jsme postavily dům. Celý život člověk dřel, aby na stará kolena měl snažší žití a ono prd. Budeme se stěhovat do zemljanky jenom proto aby nenažranci měli dost. Nechápu jak je možné, že každému zvedají zálohy jinak. To snad ty úřednice ty cifry vymýšlí. Přece u jedné firmy a podobných zálohách by neměl být velký rozdíl. Jak to sleduju tak rozdíl je a někdy dost veliký. A ti nahoře? Co by se snažily, oni mají dost aby to mohli platit a obyčejný člověk je nezajímá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]