Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapalování, karma.

Od: novak1* odpovědí: 49 změna:

Který ze 3 spusobu zapalování plynového prutokového ohřívače je nejlepší z hlediska provozu , životnosti? Klasický piezoelektrický, zapínaní na baterie a nebo generátorem. Který ohřívač by jste si vybrali , kdyby byli všechny 3 za stejnou cenu.

doplněno 18.10.21 13:07:

Kolik mají výdrž baterie? Kolikkrát zapnou?

doplněno 18.10.21 13:10:

Jedná se o Mora Vega 10 Max

49 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Piezoelektricky se nezapalují hořáky, ale jen zapalovací plamínek. Ten spotřebuje 12 l/hod. To je přes 100 m3/rok. Při současných cenách tedy nějakých 1300 - 1600 Kč za rok. Nevím, jak dalece jsou hydrogenerátory nespolehlivé, ale karmu s plamínkem bych novou rozhodně nekupoval.

novak1*
hodnocení

Jak se odvzdušní ten zapalovací horák bez večného plamínku? Piezoelektrický se drží prstem dokud nezačne téct plyn ale co bez plamínku . To se pořád pouští a zastaví voda až dokud se to nezapne , sto krát za sebou?

Nekdy piezoelektrický nezapne od toho vstaveného zapalovače , musím použít obyčejný plynový zapalovač . Pravdepodobne ta elektroda nejak navlhne. Nebudou takové trampoty se zapínáním i u elektrického .

novak1*
hodnocení

Jen kvuli penezum za plamínek by jste karmu s plamínkem nekupoval a nebo i tak ne?

Jen kvůli zbytečné spotřebě. Opravit cokoli od Mory není žádný problém.

novak1*
hodnocení

Opravit nebo vymenit za nové?

Opravit. Např. k PO35, která se začala vyrábět před šedesáti lety jsou pořád dostupné náhradní díly.

novak1*
hodnocení

Ale ne nové . A já nemužu sehnat vodný armaturu 371 mora.

Vodní díl ale zpravidla není potřeba kupovat celý. Většinou stačí vyměnit membránu nebo O-kroužek. Ty se dají běžně koupit.

novak1@ Zde repasovaný vodní díl...

novak1*
hodnocení

To funguje , ta firma? Tam jsem psal a neodepsali mi .

novak1*
hodnocení

Dala by se tam na Mora 371 namontovat jiná armatura, z jiného typu ohrívače? Nejaké hadice a T kus a možná by se to dalo nejak predelat.

hodnocení

2x

S generátorem mi servisáci nedoporučovali, poruchový. Používáme piezo...sice s plamínkem...

doplněno 18.10.21 14:56:

Zkušenost s bateriemi popíše některý majitel ohřívače...

novak1*
hodnocení

Taky jsem si to myslel o generátoru , čím víc prvku , tým vetčí poruchovost . Plamínek bude nejlepší , ale zase porád horí . A co baterie? Kolik vydrží.

hodnocení

2x

Málokdy mi zhasne věčný plamínek. Se zapalováním se netrápím, podržím tlačítko, sirkou zapálím a počítám do 15ti. Pustím. Nehledejte problém. Jestli je, pak volejte servisáka, máte spálenou pojistku.

novak1*
hodnocení

Jde mi to . Jen když je to 3 dny vypnuté , musím to držet nekolik minut , než tam dojede plyn cez tu tenkou trubku.

Zapaluji to obyčejným zapalovačem .

hodnocení

2x

Já se zamíchám do diskuze,

Karma s plamínkem byla a je dle mého názoru nejlepší vynález na jednoduchý a spolehlivý ohřev vody všech dob.Jakékoliv množství v jakoukoliv dobu.Mám jí v jedné koupelně 31 let vlastně bez poruchy se základním servisem.

Ale ! Vy máte někoho kdo by Vám nainstaloval novou? Nebo vůbec to někdo přijel servisovat tu starou? Obtelefonoval jsme celou Prahu a nikdo už ani nepřijede nainstalovat novou ani zaservisovat...

Kdyby někdo někoho měl díky za kontakt

Zkoušel jste zde?

@nonek

Díky ! možná jsem zkoušel bylo toho dost na obvolání už je to déle pak jsem to vzdal.Ale zítra zkusím určitě znova.Dík

novak1*
hodnocení

Když se koupí nová tak tam dávají seznam firem co to montujou.

Jinak já si to troufnu namontovat sám. Stejne nemám papíry na komín , záruku by my aj tak nedali.

fram
hodnocení

2x

Mám novou Moru Vegu 12, a instalatér (montující spotřebič) baterii nedoporučil, lépe věčný plamínek. Piezo v nabídce nebyla. Ale s plamínkem slouží, klasicky. Jestli se teď při zdražení plynu neprodraží :-D. Záchrana před kotlem, pokud nebude i vytápět, je karma, dle mého.

novak1*
hodnocení

,,Piezo v nabítce nebyla,, Co je piezo? To je večný plamínek, ne.

novak1*
hodnocení

Pravdepodobne se rozhodnu pro plamínek. Zapínam to jenom když to používam. Na noc a když nejsu doma to vypínám. Kvuli bezpečnosti. Takže spotreba z plamínka nebude velká. Co je jednoduché to se méne kazí.

Starú karmu se mi moc nevyplácí opravovat. Díly by stáli kolem 37eur plus poštovné tam a spet 26eur , to je vyše 60 eur. Muselo by to jít aspoň 4 roky dál bez poruchy aby se to vyplatilo . Nová mora max stojí 430 eur. Vyplatí se to opravovat?

Rozhodující je to, v jakém stavu je výměník. Co chcete kupovat za 37€?

novak1*
hodnocení

Vodná armatura stojí 690Kč. Taková trubka k výmenníku 180Kč. A tesnení. Výmenník nevým kolik bude ješte sloužit . Má to 28 let ale je málo používaná.

Co je s tou vodní armaturou? Musí se kupovat celá? Jestli není plášť výměníku propálený, tak bych to nechal.

novak1*
hodnocení

Tam kde se otáčí a nastavuje prutok vody , to je rozbité. Takový válček se tam vysouvá do otvoru a ten je fuč. Musel jsem tam natočit tesnící pásku aby ucpalo ten otvor a teď hreje vodu ale do kdy to takto vydrží.

novak1*
hodnocení

Ono chyb je tam více. Trubka k armature se dávno rozpadla , dal jsem tam hadici. Šroubek co drží vodný armaturu k plynové armature se ulomil , mám tam eskapásku kolem. Potrubí od vodný armature nejde povolit , povoluji to až u výmenníku. A z horáka sem tam vyčuhuje dolu a bokem plamen tak 3cm. Ale jinak to jede.

Nejhorší je ten šroub. Ten musí fungovat. Když kuželka blbě těsní, tak se hořák zapaluje až při velkém průtoku. Dřív se prodával jako náhradní díl. Zkuste se ještě podívat, jestli by se nedal někde koupit. Možná, že ho bude mít Todorov. Ostatní se dá opravit. Také se můžete podívat po inzerátech. V Česku se použité PO371 dají koupit zhruba za 500 Kč.

novak1*
hodnocení

Vrch toho válečku co se vysouvá je ulomený , dal jsem tam 6mm šroub a omotal tesníci páskou do hrubky 10mm a jede to, zatým.

Ta tyčka co se nasouvá na otáčení kolečkem , se nasouvá z venku a nebo dovnitř?

Zapalování, karma.
Zapalování, karma. #2

Z té fotky není poškození šroubu vidět. Ze strany vypadá normálně. Tyčka je prodloužení a zároveň šroubkem ze strany dělá doraz proti šroubku s kontramatkou na vodním díle. Seřizuju to tak, aby šroub s válečkem ve vodním dílu při otáčení knoflíkem doprava byl těsně před dotažením. Karma pak zapaluje i při malém průtoku.

novak1*
hodnocení

Horný obrázek je bez chyby . Dolný obrázek má ulomený konec.

Pri otáčení se to má vysouvat . Jak jeto utesneno aby netekla voda z teho? Z toho co se otáčí kolečkem.

Normálně to těsní gumový O kroužek. Vypadá to, že je ulomený právě v zápichu pro něj. Musí se dát nový. Takhle bude karma zapalovat až při velmi velkém průtoku. Věřím, že se dá sehnat.

novak1*
hodnocení

O kroužek tesní ten velký závit ale co tesní tu osku co se vysouvá otáčením , tam je taky závit vnitřný.

Prutok byl velký ale namotal jsem na ten šroub tesníci pásku a už to jede dobre, jen se nedá volit prutok vody , mám to nastavené na 5,5 l za min.

Při nejlepší vůli jsem tomu přestal rozumět. Šroub je v celku, má jen jeden závit a v zápichu je O kroužek. Kromě části se zalisovaným válečkem, která tvoří kuželku ventilu, nic jiného nepřichází do styku s vodou a není to potřeba těsnit. V originále se tam nic neposouvá. Na té horní fotce je to vidět dobře.

novak1*
hodnocení

Je tam venkovný závit kterým se to našroubuje do armatury. Je ho videt. Tesnení gumové je pred tým závitem v tom zápichu.

Když se otáčí prutok vody kolečkem tak se kuželka vysouvá , tesnení stojí na míste. Musí byt neco co posouvá tu kuželku otáčením v tom potrubí. Nejaký závit a proč to neteče. Jinak tam byla pružinka malá v té kuželce.

A nebo se to celé otáčí na tom venkovným závite? Ten venkovný závit se otáčí?

Dělá to na mě dojem, že tam máte něco jiného. Šroub (podle katalogu volič teploty) je z jednoho kusu materiálu. Do vodního dílu je zašroubovaný vnějším závitem a utěsněný O kroužkem. Zepředu má v sobě váleček s pružinou. Nic jiného se tam nepohybuje.

novak1*
hodnocení

To se otáčí celé, už to chápu. Po ten závit je to užší . Já myslel že to je hřídel co se otáčí v tom širším za závitem. A to je jeden kus všechno. Tesníci kroužek netesní , tak jsem namotal na ten závit tesníci pásku aby netekla voda ven.

Pred závitem , nebo na závitu tam byla namotaná šňúra, Tak jsem nepočítal že se to všechno otáčí.

To co se vysouvá a zvedá plyn , tam taky teče voda. To se dá odmontovat a vymenit bez rozebrání celé armatury? Je tam šesthran.

Nemusí se rozebírat. Zhora se vyšroubuje ucpávka a z ní se kroužek vydloubne.
Když už to ale budete mít vypuštěné a rozebrané, tak už není velká práce navíc to rozpůlit, vyčiatit,vyvařit v kyselině citronové a zkontrolovat membránu.

novak1*
hodnocení

Šrouby jsou na šrobovák a nešlo to povolit. Práveže jsem to delal v kyseline nerozebrané , nalil jsem do toho kyselinu pred dvema roky a zničila se ta kuželka , kyselinu chrolovodíkovú.

Jinak , ja tu karmu používam jako beztlakovú , zastavuji hlavný prítok vody do karmy . To by porád kapala voda z teho ale i tak byla namontována jako beztlaková od začátku.

Zjistil jsem že bez plynu má karma cca o pul litru vetčí prutok vody jako když jede plyn . Teplá voda asi klade vetčí odpor , nechce se ji dolu.

S těmi šrouby se musí opatrně správným šroubovákem a moc je neutahovat. Také proto je má většina repasovaných dílů přeříznuté na M6. Chlorovodíkové bych se bál. Používám potravinářskou citronovou v kuchyňském kastrólu. Po vyvaření to vypadá jako nové.

novak1*
hodnocení

Teď už taky používam kyselinu citronovu . Je to omnoho lepší na vodný kámen a dá se pri to dýchat.

novak1*
hodnocení

Mora 10 max má dva knoflíky . Jeden na plyn a jeden na vodu. Plynovým knoflíkem se už nešteleje plyn tak jako na Mora 371? Podobne druhým knoflíkem se nastaví teplota vody a prutok se jak nastaví? Prutok si sám šteluju batériovým ventilem?

Tato karma hreje vodu od 2,8l . Stará 371 až od 5l. A drží teplotu porád pri kolísavém tlaku. Dobrý že.

Dá se taky na Mora10 max zapalovat z venku treba sirkou , je to blízko? Kdyby nefungoval ten jejich zapalovač.

fram

Plynovým knoflíkem se šteluje plyn - tj. plamen - stejně jako u dřívější Mory. A také zapaluje plamínek (pootoč, podrž - cvakne, trvá 20 s). Druhý knoflík šteluje průtok H2O, což souvisí s teplotou vody. Malý průtok = větší teplota.

Je to dost stejné, jen přístroj je menší.

novak1*
hodnocení

Je tam psáno že drží teplotu vody porád, tak se musí automaticky uberat plyn a nebo pridávat. Prípadne pridávat nebo uberat prutok vody.

novak1*
hodnocení

Plamínkový má plynule a bateriový má na 4 skoky plyn.

novak1*
hodnocení

Dala by se tam na Mora 371 namontovat jiná armatura, z jiného typu ohrívače? Nejaké hadice a T kus a možná by se to dalo nejak predelat.

Nevíte nic o funkci plynové armatury a chcete ji měnit? To si hoďte do bytu granát výsledek bude s největší pravděpodobností stejný , navíc si uěetříte práci

hodnocení

0x

Nevěřím vlastním očím! Vy jste měsíc bez teplé vody? Jen proto, že je vám líto peněz za servismana? Jakože opravdu?

novak1*
hodnocení

Já su servisman. Ono to ješte běží jak tak. Co mi pomuže servisman když nejsou náhradné díly.

Kdybych tam dal armaruru z Mora vega max tak by to šlapalo , jen bych musel použít hadice a zapalovací plamínek predelat. Ale armatura stojí 130eur plus hadice , to by bylo víc jak tretina novýho ohrívače. To už mužu koupit nový. No ne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]