Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domácí telefon Tesla 4FP 211

Od: stanly001 odpovědí: 12 změna:
Zdravím, měl bych dotaz. Chtěl jsem vyměnit tetě domácí telefon z 1982 co má v paneláku a koupil jsem omylem ten druhy. To znamená ze místo verze s bzučákem jsem vzal s elektronickým reprodukterem.
Je prosím možné pouze odstřihnout pouze “reprak” nebo to piezo co tam je a nahradit bzucakem s cívkou namísto toho abych kupoval nový telefon?
Děkuji

Domácí telefon Tesla 4FP 211
Domácí telefon Tesla 4FP 211 #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Takže ten "reprák"je ve sluchátku (udělal byste DT hluchým) a bzukákem nahradit nemůžete, jde tam nf signál pro "zvonění"z generátoru u zdroje...Takže patřičný DT s bzučákem, tak, jak byl.. Verona 16A-MB.Ještě dotaz, zvonil telefon? Nebo je tam v bytě externí zvonek?

stanly001
hodnocení

Je to trochu jinak. Reprak je přímo v telefonu a je na stejnych kabelech jako cívkový bzucak na jiném modelu. Prikladam dvě ilustrační foto. V podstatě můj aktuální telefon vypadá jako je foto č.2 ale místo bzucaku je tam napojeny reprak který je použit na desce č.1.
Domácí telefon Tesla 4FP 211 #3
Domácí telefon Tesla 4FP 211 #4

Tak vyměňte bzučák za reproduktor, pokud je na stejných svorkách... a zbytek zapojených svorek je stejný...telefon je sice na 12V, vy máte zdroj asi 8V, i původní DT, no, uvidíme... A zezadu na starém DT je štítek s typem, dejte třeba foto...

stanly001
hodnocení

Tady je ten původní.
Domácí telefon Tesla 4FP 211 #5

ELEGANT s elektronickým vyzváněním (tedy ten váš)

Je vyhotoven s jedním tlačítkem pro volbu protistanice a s tlačítkem se symbolem klíče pro otevírání elektrického zámku. Akustická signalizace příchozího volání je realizována u 4FP 211 02 prostřednictvím reproduktoru ve sluchátku, u 4FP 211 02/C prostřednictvím reproduktoru a vyzváněče; použité akustické měniče jsou elektretový mikrofon a jako sluchátko reproduktor.

kdybyste byl koupil

ELEGANT s bzučákovým vyzváněním

Je vyhotoven s tlačítkem se symbolem klíče pro otevírání elektrického zámku, druhé tlačítko je nefunkční. Akustická signalizace příchozího volání je realizována bzučákem.

Takže buď vyměnit u prodejce za typ s bzučákem (tak bych to řešil já), nebo přehodit bzučák ze starého, jak jsem psal výše...ale mějte na paměti, že starý je na 8V, nový DT na 12V; osobně měním 8V za 8V, 12V za 12V...

Ale pokud to nezapojíte správně, budou vás mít v paneláku hodně rádi..

hodnocení

0x

To na obrázku pravděpodobně není repeoduktor, ale sirénka. Pokud je nynější bzučák napájený stejnosměrným proudem (není moc pravděpodobné) tak to fungovat bude. Je ale nutné dodržet polaritu, jinak sirénku odpálíte.Jestli jde o proud střídavý, pomohla by dioda v sérii se sirénkou.

(Bez záruky.)

Tesla mala na tie piezobzuciaky specialny obvod, obsahoval aj diodovy mostik a fungovalo to ako zvoncek.

stanly001
hodnocení

Pokud je rozvod 8VAC, tak bych teoreticky mohl použit diodovy můstek s usměrňovačem na 5VDC a generátor pulzu s NE555 a na ten připojit piezo sirenu? Co vy na to? Tech 8V by v tom telefonu na některé svorce být mělo že? Diky
Domácí telefon Tesla 4FP 211 #6
Domácí telefon Tesla 4FP 211 #7

Akustická signalizace příchozího volání je realizována u 4FP 211 02/C prostřednictvím reproduktoru a vyzváněče, který je součástí napájecího zdroje dole v přízemí; ale u vás byl pouze bzučák, tedy přívod střídavého napětí na bzučák po stlačení zvonkového tlačítka...zdroj dole NEMÁ tónový generátor (vyzváněč). Být vámi, přehodím starý bzučák do nového telefonu a víc neřeším...a hotovo...

stanly001
To jsem si taky myslel, ale pro jistotu jsem se jeďte zeptal přímo výrobce a ten mi odepsal:
Dobrý den. Bohužel je změna v elektronice na desce. Takže budete muset koupit nový. 4FP 211 01
Stary bzučák mi tam nejel, ale je špatný asi protože mi nejede ani přímo na trafo 9VDC, takže bych musel koupit nový bzucak. Teď jsem našel na bazosi podobný model za 150kc, takže koupím cely telefon a basta… Díky za diskuzi všem

Bzučák je střídavý, žádné DC!

miroslavsedlar
hodnocení

0x

Řešil jsem stejný problém - sirénká nefungovala. Ustřihl jsem jí (červený BA1, černý BA2) a nahradil původním bzučákem (zelený, zelený) s tím,že musí být připojen přímo na svorky 3 a 4 ( 9V AC)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]