Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nejlépe nastavit topení

Od: suzymon® odpovědí: 30 změna:

Dobrý den, topím elektrickým kotlem a vzhledem k tomu zdražení elektriky tady přemýšlím, jestli bych třeba neměla také změnit způsob topení. Co je podleVás lepší, ohřívat vodu v systému na víc jak 60 stupňů celsia a nastavit spínání radiátorů na 20 stupňů celsia, nebo raději ohřívat otopnou vodu na těch 60 stupňů a mít termostat na 22 stupňů? Teda nejsem si jistá, že jsem se zeptala srozumitelně. Děkuji za rady.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

U elektrokotle v podstatě nění moc co nastavovat (aby se snížila spotřeba nebo zvýšila účinnost).

Výkon kotle a teplota výstupní vody by měla být taková, aby byt vytopila na požadovanou teplotu.

Pokud Vám stačí topit na 20°C nechte to tak...

Každý 1°C nad 20°C znamená cca 6% vyšší spotřebu energie na vytápění. Teplota topné vody (v případě elektrokotle) na spotřebu elektrické energie nemá prakticky žádný vliv.

hodnocení

Martine, mockrát děkuji. Pomohlo mi to, protože bych tady zase experimentovala zbytečně. :)

Rádo se stalo:)

jenda22

Výstupní teplota kotle má vliv na ekonomiku topení. Pokud je příliš nízká, vyzařovací schopnost radiátorů znatelně padá. Pokud je příliš vysoká - např. 60°C v kombinaci s termostatickými hlavicemi, kotel zbytečně dlouho nahřívá až na stanovenou teplotu otopné vody.

Ideální je zkusmo nastavit výstupní vodu na nějakých 42°C na podzim a v mrazech třeba 50°C a pořídit si denní záznam o spotřebě elektřiny a teplotě nastavení výstupní vody. Termohlavice jsem při jejich poruše vyhodil a mám klasický radiátorový ventil s nastavením všude naplno a bližší radiátory ke kotli o 2 polohy přiškrtit. Pak se dá z něčeho vycházet.

Rozhodně není celková spotřeba energie při nižší nebo naopak vyšší teplotě otopné vody.

Jinak by nikdo nevymyslel kondenzační plynový kotel, který topí na teplotu vratné vody kolem 32°C ( výstup asi 42°C). Jinak je to neekonomické.

hodnocení

Jenda, takhle nějak jsem to myslela. Já mám skoro všechny radiátory osazené termohlavicemi a mám pokojový spínací termostat. Ten mám nastavený na těch 22 stupňů. Na kotli mám nastavenou teplotu nahřívání vody na 60 stupňů. Všechny radiátory mi topí dobře, nejsou zavzdušněné, topí po celé ploše. Ty termohlavice mám nastavené na různou teplotu, protože třeba na záchodě mám pořád nastaveno mezi 8 - 14 stupni a vůbec nemám pocit, že by tam byla zima. A další radiátory mám maximálně na stupnici 3, s tím sluníčkem. A kolikrát se mi stane, že topení přes den i vypnu úplně, protože je mi tady moc teplo. V tomhle období, kdy ještě nemrzne, a je jen sychravo, tak mi stačí zatopit ráno, tak na dvě - tři hodinky a pak to klidně celé vypnu a teplo tady vydrží až do odpoledne, někdy až do druhého dne, a znova zapnu až ráno. Voda je v kotli nahřátá na 60 stupňů do půl hodiny na jednu topnou spirálu. Pak se to vypne a pokračuje jako obvykle ve spínacím režimu dohřívání. Tak já ještě zkusím nastavit jen na 50 stupňů celsia ten kotel a budu vidět, jak se to bude chovat. Díky.

Suzy nedělejte si z toho moc hlavu.
Elektrický kotel není to samé jako plynový kondenzační kotel (kde samozřejmě teplota topné a vratné vody na ekonomiku vliv má).
Už si nepamatuji jaký kotel máte. Ale pokud i na nejnižší výkonový stupeň musí zapínat a vypínat, tak jeho výkon už prostě nesnížíte. A kotel se tedy buď bude vypínat proto, že ho vypne pokojový termostat při dosažení nastavené teploty, nebo provozní termostat kotle při dosažení nastavené teploty topné vody. Teplo se ale nemá kam jinam "ztratit" než do vašeho bytu.
Zapisovat si hodnoty spotřeby pro porovnání má smysl pouze ve velmi dlouhém časovém úseku (roky), protože dům má velkou tepelnou setrvačnost. Relevantní by to bylo pouze v případě dvou zcela shodných modelových domů, kde by se v každém topilo jiným zdrojem tepla, či s jiným nastavením téhož zdroje (laboratorní podmínky).
hodnocení

Martine, mám ten elektrokotel Protherm - Rejnok. Tenkrát jsem měla velké problémy, byly vadné ty spínací relátka a kotel se neustále házel do poruchy. Byl to děs. Od té doby už s ním ale nemám problém. On se nespíná pořád, když je tady dosaženo té teploty, co mám nastavenou na pokojovém termostatu, tak se třeba 4 hodiny nesepne. Já to vypínám proto, že pocitově já nezaznamenám, že tady teplota třeba o stupeň klesla a to trvá docela dlouho. A proto mi přijde zbytečné, aby se kotel zase sepnul a nahříval tu vodu, když mi tady je teplo a třeba jdu i za chvíli spát, tak pro mne nemá smysl, abych ten jeden stupeň "doháněla" hodinu před tím, než vlezu do postele. To mi přijde jako zbytečné plýtvání, protože v noci stejně nikdy už netopím, a to ani když je venku mínus 16 stupňů. Ráno tady je sice trochu chladno, třeba jenom 18 stupňů, ale já jsem na to zvyklá a vím, že za hodinu je tady zase teplo. Navíc to dělám tak, že kotel ráno zapnu, vlezu zpátky do postele a čekám, až se to vyhřeje. :-D Mám NT na 20 hodin a vychází mi to HDO spínání zrovna na sedmou hodinu ráno. No a v zimě vstávám déle, je tma. Já bych stejně nemohla dělat žádné zapisování, musela bych lítat ven a neustále něco zapisovat a pak, asi bych z toho stejně moudrá nebyla. Sice někteří radí nikdy kotel nevypínat, aby voda v systému nevychladla úplně, a já to tak kdysi dělala, ale pak mi jedna rádkyně tady napsala, že ona ho vypíná a tak jsem to zkusila také, a ten rok mi vraceli kolem 4 tisíc korun. Tak od té doby už to tak dělám a už je to několik let a vždycky mi vraceli. Nikdy jsem nedoplácela. Ale teď je situace s tou elektrikou jiná a i když jsem reagovala rychle a zařídila ještě včas slušnou cenu, tak stejně nevím co bude za rok při vyúčtování. Ale sama jsem si navýšila zálohy o 3 stovky, protože je to pořád lepší, než pak nárazově platit nějakou vysokou částku. To já nemám ráda. ;) Jsi hodný a děkuji Ti za rady.

A ta rádkyně se jmenovala "patronka", ona byla hodně chytrá.

hodnocení

4x

Suzy, měl jsem nájemnici v kadeřnictví. Stále volala, že zákazníci si stěžují na zimu. Přijedu, vše zkontroluji, otočil jsem starým termostatem, aby kotel sepnul, začalo to topit všude, radiátory teplé po celé pološe.

Za měsíc opět, nežli jsem jí vysvětlil, že temostat musí být na 22°C, když tam chce mít teplo. Ale byl nastaven jen na 19°C.

Její reakce? Ale to když budu topit na 22, tak toho víc propálím.

Takže stále zima a již to neřeším.

Milane a zrovna u kadeřnic, které mají cca 1000-1700Kč/hod mi to přijde velmi úsměvné..

Martine, když je to 3-4xza zimu, dával jsem jiným za pravdu, že to je ...když já su slušný.

martincakl, kde žijete, že si u vás kadeřnice tolik účtují? Vím, že je to mimo téma otázky, ale právě ste mne uvedl do šoku.

m123: Dámský střih 160Kč, pánský 140Kč. Když jsem byl u holiče naposled, byl jsem třetí v řadě a za mnou další 2 lidé.

Za dvě dámy 2x160Kč, za mne 140Kč = 460Kč. Netrvalo to ani 15 minut co jsem opouštěl holičství. Budu ale počítat 20minut, ať to trochu "zjemním". Pak to vychází přesně 1380Kč/h. Jistě, není to "konstantní" výdělek, ale je velmi slušný co říkáte?

Martine, ale to je tržba. Kolik jsou náklady? Je to tak stále?

Samozřejmě Milane, je to tržba. Ale náklady na kadeřnictví nejsou zase tak velké (i v porovnání s dalšími profesemi). Tolik si na hodinu nebere snad ani právník (natož jiné profese) a také má náklady (započítané v hodinové sazbě)..

Nemluvě o tom, kdy jste kdo dostal od kadeřnice daňový doklad? Přiznejte se:)

kami123

V tom případě vydělávám přes 8 milionů korun za rok . *zmateny*

Asi ne (i když co já vím).
Ale rozhodně máte buď daleko vyšší náklady než kadeřnice, nebo nakupujete materiál atd.
Aby jste mi rozuměli, nejsem rozhodně levičák ba naopak. A vím kolik si jedna nadnárodní firma účtuje hodinovou sazbu za servisáka (1350Kč), ale její náklady jsou značně jiné než náklady kadeřnice:)

Teda ostříhat 3 lidi za 15 minut z toho 2 ženský to je ani ne 5 minut na osobu ! (výměna zákazniků,platba).To bych strašně rád viděl tu "nádheru" co paní na hlavách vytváří...To je někde na vsi u lesa kde na parádě nezáleží? no hlavně že je to trochu kratší

Jinač paní kadeřnice bude takový tempem a cenou za chvíli ve Forbesu mezi nejbohatšími čechy.

jana222 - Vy jste neviděla film "Střihoruký Edvard"? *smich*

Martine, v tom "mým" kadeřnictví platili kadeřnice a kadeřníci 5000Kč měsíčně za křeslo.

kami123

Takže na nájem je vyděláno za 4h

jana22: I u těch žen se jedná o zcela obyčejný střih, u mne s použitím strojku. Těch 5 minut rozhodně není moc přehnané.
Milane to není moc, spíše naopak..a pokud to je "komplet" bez dalších plateb (?), tak je to až neuvěřitelně málo.
hodnocení

Milane, díky, už jsem termostat zase vrátila na těch 22 stupňů. Já jsem tak topila pořád a byla jsem spokojená, nikdy jsem nedoplácela, naopak mi vraceli. Ale to teď, jak blbnou s tou elektrikou, tak mi nasadili "brouka" do hlavy.:-D Naštěstí jsem to ještě stihla a uzavřela "fixaci" na 3 roky za podmínek, které nabízeli ještě před před tímhle šíleným kolotočem. Ale i tak to bude o trochu dražší než dříve.

vlsta2*

milancukrar: Milane, vedete, přečetl jsem si úsměvnou diskuzi.. Ta nájemnice byla blondýna, nebo se mýlím. Pardon, nic proti zlatovláskám..

martincakl, už chápu - stříhání na sucho, šup šup. Já chodím na mokro a se vším všudy tam bývám tak hodinu a víc jak 500 neplatím.

vlsta2, Vy jí znáte? Máte pravdu, ale v barvě vlasů to nemůže být. Páč i přehled plateb nájmů bylo problém s ní vyřešit.

jabraka*
hodnocení

0x

Vše začíná a končí v obytné místnosti.Jedna věc je,jak se pocitově cítí obyvatel.Můžeme se řídit doporučením lékařů,pocitová teplota méně než 23 st.C. je špatná.Tu tedy můžeme nastavit podle vlastního pocitu.Druhá věc je v tom,jak se cítí stavba a zařízení bytu.

Pokud bude teplota v místnosti nižší,jako rosný bod,znamená to,že jsme dosáhli díky mnoha vlivům relativní vlhkosti vzduchu hlavně v okolí stěn a zařízení 100%.V tomto okamžiku nastává kondenzace vody v těchto místech se všemi negativními důsledky z této příčiny.Vlhká výmalba,plísně.Neybude,než přitopit.A častěji větrat,což jsou opět zvýšené ztráty a náklady.Abychom se vyhnuli přes zimu problémů,bude to prostě něco stát.Nepomůže ani snížení teploty po dobu naší nepřítomnosti,teplota stěn,které musí být teplem naakumulovány,se při vypnutém topení rychle -podle kvality zateplení - snižuje,až se opětr začne topit.Tady dojde k paradoxu - zvýšená intenzita topení nejprve vrátí vyzářené teplo do stěn,pak teprve ohřívá vzduch v místnostech.Tím naopak vytápění podraží.Nastavme tedy regulaci na optimum a vydržme přes zimu.Ale jde tu samozřejmě o zateplený domov.

JABRAKA

hodnocení

No naštěstí se mne tohle ani v jednom bodu netýká. Baráček mám dobře zateplený, okna mám v pořádku, nic se mi tady nerosí a plísně neznám. V noci netopím vůbec, nemám to ráda a když ráno zapnu kotel, tak je tady do hodinky všude teplo.*uf*

Suzy, přijde na vánoce zase páv, nebo máte políčeno na něco exotičtějšího?:-D
hodnocení

Boba, toho páva tady mám nepřetržitě. Ta slepička si tady zvykla a pilně snáší, ale další přírůstky z neznáma už raději ne. A hlavně ne v zimě. *uf*

Suzy, no vidíte, na slepičku jsem zapomněla.*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]