Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Protékající wc i po výměně ventilů

Od: janajana odpovědí: 42 změna:
Zdravím a žádám o radu! Volala jsem instalatéra kvůli wc - zaprvé se napouštělo strašně dlouho, zadruhé protékalo, sice po kapkách, ale i tak. Instalatér vyměnil napouštěcí i vypouštěcí ventily, napouštění funguje již bez problémů, ale wc už neprotéká po kapkách, ale teče menším proudem (čůrek vody uprostřed mísy). Nádrž už se kvůli tomu dopouští. Instalatér se kvůli tomu vrátil, řekl mi, že se na 12 let starý záchod může vy*rat a že zkusí ještě něco dokoupit. Den na to mi napsal, ať si koupím nové wc nebo zavolám někoho jiného. Tak tedy jsme s pomocí souseda vyměnili veškerá těsnění, zkontrolovali nastavení výšky u vypouštěcího ventilu, zkrátka co šlo udělat či vyměnit, se stalo. A nic, wc stále protéká. Je ještě někde něco, co se dá vyměnit/naštelovat nebo už je to opravdu na výměnu wc? (šrouby v nádrži už jsou tak zrezlé, že nádrž neodmontujeme). Případně může být chyba i v plováku? Je to wc kombi. Děkuji a omlouvám se za vyčerpávající dotaz :)

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Tak hlavně, když dáváte nové věci do staré zanesené nádrže, tak je na místě nádrž vydrbat kartáčem a propláchnout. Nečistoty se totiž mohou držet kolem těsnění vypouštěcího ventilu. Pokud je tam i nános vodního kamene, je třeba použít i chemii na rozpuštění. Nastavení výšky vypouštěcího ventilu raději provádět ne se sousedem ale s instalatérem, který tomu rozumí. Rovněž překontrolovat funkčnost plováku, jestli někde nedrhne o nádrž. Rovněž by pomohlo dovysvětlit, jak protéká voda po výměně ventilů? Jestli hned při napouštění nádržky nebo až po napuštění?

... koukám, že soused tomu taky rozumí *zed*. Proč vyměňuje těsnění u nově vyměněných komponentů?

janajana
hodnocení

Zdravím, voda protéká do wc jen co zapneme přívod vody, tedy hned při napouštění, nádrž instalatér čistil :(
No a co se týče těsnění, instalatér nechal to poslední "bílé kolečko" původní, takže jsme ho raději také měnili...
asa

janajana - "No a co se týče těsnění, instalatér nechal to poslední "bílé kolečko" původní, takže jsme ho raději také měnili..".
- jaký bílý kolečko? Nic nevidim!. A to mám brejle. Tvůj popis je na nic. Dej sem fotku, která to ukáže.

Každý ventyl se taky musí nastavit ve WC. Takhle Ti nikdo nepomůže, chápeš? *zmateny*

janajana
hodnocení

Pardon, myslela jsem toto
Protékající wc i po výměně ventilů

hodnocení

3x

Sundal nádržku z mísy? Vyměnil přídržné dva šrouby s jehlanovou gumou?

Odstranil vodní kámen z dosedací plochy? Vypouštěcí ventil namontoval přírubou na porcelán přes těsnící filc?

NE? Je to fušer a zmíněné je potřeba udělat. Není důvod měnit mísu, pokud není prasklá, což se mu mohlo taky i stát, pokud to utáhl silou a na staré pryže...

hornbach.cz/...

hornbach.cz/...

Stěžujte si na živnostenském úřadě, že je to fušer! Jinak bude prznit dál.

doplněno 16.10.21 03:12:

Ty šrouby stačí vzít ocelákem a chytit klíčem goly. Jsou většinou tak zrezlé, že prasknou jako perník.

Bez sundání nádržky z hajz... mísy nelze vyměnit komplet vypouštěcí ventil! Příruba na bajonet je nahoře uvnitř nádržky a mezi WC a nádržkou (schované pod nádržkou na druhé straně dna) je velká plastová matice, která ten vypouštěcí mechanismus (uchytovou přírubu na bajonet) přitahuje a těsní ji o porcelán proti protékání.

Proto je nutné tu nádržku sundat. Pokud gumové šrouby netěsní, tak po nich stéká voda ven kolem záchodu na zem a nebo část teče spádem po porcelánu do záchoda.

Šrouby lze zespoda uřezat flexou.

...

Mé tušení je, že nechal starou přírubu, která se mu hnula a nasadil na bajonet nový ventil. Navíc pokud přírubu neobere od vodního kamene, tak nový gumový ventil co dělá špunt nemůže dosednout a nemůže tudáž těsnit!

Dejte foto po demontáži napouštěcího ventilu. Stačí ho chytit rukou otočit o 20stupňů a nahoru vysadit a vytáhnout (bajonet). Dole je pak zbytek příruby. Nesmí být volná. Musí se neprotáčet a nesmí být obalena vodním kamenem.

doplněno 17.10.21 11:16:

Mé tušení je, že nechal starou přírubu, která se mu hnula a nasadil na bajonet nový ventil. Navíc pokud přírubu neobere od vodního kamene, tak nový gumový ventil co dělá špunt nemůže dosednout a nemůže tudáž těsnit!

Jak jsem napsal. Nechal tam starý díl, protože se mu to enchtělo sundat *smich*

Protékající wc i po výměně ventilů #2
janajana
hodnocení

No tě pic...nic z toho samozřejmě neudělal. Ty šrouby jsou každopádně tak zrezlé, že to prý nepůjde nejspíš ani odmontovat. Tak nevím, zda se do toho pouštět :-/ Ale co, maximálně to dopadne tak, že bude nový záchod :( Děkuji Vám mockrát za rady!
au1
ja teda nejsu instalater, ale necim podobnym jsem si nedavno prosel, a myslim ze nic horsiho nez ze strhnete ty srouby se stat nemuze. jestli jsou oba ventily novy a netece to pretekanim vypousteciho ventilu, tak uz to muze tect snad jen kolem tesneni mezi misou a nadrzkou. nebojte se se sousedem a zaberte, srouby predtim mizete zkusit nastrikat uvolnovacem sroubu, pouzivaji to automechanici.

A jaký vliv mají zrezlé šrouby na funkci splachování? Proč hned vyměňovat? Nestačí jen očistit?

au1
srouby asi zadnej vliv nemaji, pokud se je nekdo nesnazil povolit a tim padem mohl hnout tim 12 let starym tesnenim mezi misou a nadrzkou :) beztak si ale myslim ze to bude nejaka blbost, bud prepousti ventil nebo nedoliha vypustnej ventil krz nejakej bordel

au1 stačí, když pohnul vypouštěcím mechanismem, protočil dolní přírubu a povolil tu velkou matku co je nedostupná, pokud nesundáš nádržku od mísy.

asa

Gumídku - Ty víš nebo jsi viděl její WC výpušťák? Co když tam má tohle to - tesneninyvlt.cz/...

janajana
hodnocení

Gumidek, moc děkuji, dnes zkusíme ty šrouby!
janajana
hodnocení

Gumidek - měl jste naprostou pravdu, jen kdybych já tušila, co je příruba Včera jsem psala "panu instalatérovi", ať mi laskavě dovalí tu část ventilu, kterou si odnesl domů, že přesně v něm je chyba a poslala mu fotku toho uštípnutého kousku. Ještě měl tu drzost mi říct, jestli to budu chtít od něj našroubovat. Poslala jsem ho do patřičných míst. Vám všem moc děkuji!

Ještě měl tu drzost mi říct, jestli to budu chtít od něj našroubovat. Poslala jsem ho do patřičných míst.
Šikula, tak se na ně musí!*srdce*

Asa, tazatelka uvedla 12let starý. Ten zvon od nývlta je snad na 30let staré haj.... záchody ;)

asa
hodnocení

2x

Váš popis sice jako beru, ale je k ničemu. Instalatéra chápu, někdy je lepší vše vyhodit a pořídit nové. Ale nevím, co a jaké máš WC doma. Jen to popisuješ , ale fotku a nebo typ neuvádíš. Podle toho taky vypadají odpovědi, které jsou na nic. Jsou na nový WC, který asi nemáš podle všeho. Můžu se i tak domnívat, že máš ještě kadibudku z minulýho století.

Pokud tam máš tohle - tesneninyvlt.cz/...

- Tak rady jsou Ti tady k ničemu.

Vyfoť WC nádrž zevnitř a dej to sem. Jestli jsou šrouby od nádrže zrezlé, tak je stejně musíš odstranit a pak již uvidíš, co bude dál.

Jedinou radu Ti můžu dát - Pokud je to WC opravdu starý - vyhoď ho. Nemá cenu ho udržovat. Náhradní díly se budou špatně schánět .

janajana
hodnocení

Já vím, za popis se omlouvám, jsem těžký amatér a ženská k tomu :) Přikládám foto, zas tak tragické mi mé wc právě nepřijde, ačkoliv koukajíc teď do té nádrže...
Protékající wc i po výměně ventilů #3
Protékající wc i po výměně ventilů #4
Protékající wc i po výměně ventilů #5
asa

janajana -

1. - to WC není starý, není potřeba měnit za nový! Instalatér měl asi blbý den! - vyměnit instalatéra.

2. - Ta voda teče přes ten výpustní ventyl přes přepad nebo když tam není žádná voda?

- Zkus zatlačit trochu na ten přepad výpustního ventylu ( je to ta trubka na ventylu - jednoduše řečeno).

3. - očisti hranu , kde dosedá gumové těsnění. Také zkontroluj, jestli není na něm nějaký zápich, rýha, popř. poškození.

Nakonec dát pryč ty šrouby a dotáhnout matici výpustního ventylu pod nádrží. Případně to pod ním vyčistit.

Pokud to přestane téci, po zatlačení na výpustní ventyl, tak to může být nedostatečně vysunutý ventyl. Nedosedá gumové těsnění . může být i pokřivený spodek vypouštěcího ventylu, co je dole v nádržce. Špatně se to dělá a nastavuje. Mohl bych o tom vyprávět.

janajana
hodnocení

Asa - děkuji, dnes to všechno zkusíme!
asa

janajana - Držím palce. Kdyby jsi bydlela nedaleko, nebyl by problém.

janajana
hodnocení

Jsem z Prahy...jestli jste poblíž, platím zlatem :-D
asa

Bohužel to mám dál, jsem od Kutný hory.

Do Prahy jezdím jen když musím k zubaři. Ten chaos tam mi jde na nervy.

janajana
hodnocení

Naprosto rozumím, děkuji Vám :) Jdeme na ty šrouby, potom sem napíšu rozuzlení!

hodnocení

0x

Přesně takové WC mám já. Když dáte nahoře poklop, dejte pozor, jestli není trochu šejdrem, musí sedět pevně na svém místě, pak protéká. To je jen moje zkušenost.

Jinak asi před pěti léty jsem vnitřek nádrže kvůli stejným problémům s protékáním vykuchala, došla s tím do prodejny a sama vyměnila. A povedlo se. Manžel se do toho pustit nechtěl a vodáci mi nemohli nikoho týden poslat. A nešla zastavit voda u napouštěcí hadičky. Tak bych musela zavírat a otvírat pořád přívod vody do baráku. Já se pustím do všeho, kromě elektřiny a plynu *smich*

janajana
hodnocení

Vás bych potřebovala doma :-D Budete se smát, ale mně také nejde zastavit voda u napouštěcí hadičky a musím vypínat hlavní přívod! Každopádně už to nejspíš ničím jiným, než tou "součástkou" mezi nádrží a mísou být nemůže, protože to se všechno kontrolovalo stokrát :( Tlačit na ventil, utahovat, dokonce jsme vrátili starý vypouštěcí ventil, protože s ním to jen lehce kapalo a i s tím už to teče proudkem. No katastrofa!

Držím palce, ať se povede problém vyřešit:)

janajana
hodnocení

Děkuji Vám :)
lamela*

Máte vypouštěcí zařízení A 2000.Je nutné ho řádně seřídit.Postupujte přesně podle návodu. triker.cz/...

lamela*

Všímejte si hlavně nastavovací pozice (X)=(X) a čísel .Po stranách vyp.zařízení jsou dva vytahovací kolíčky a u nich čísla.Ty očíslované dírky po stranách slouží k nastavení výšky vyp.zařízení,aby se dostalo pod víko nádoby a šlo namontovat tlačíto.Takže pokud toto uděláte a bude u kolíčků např.číslo 6,tak musíte nastavit číslo 6 i na tom mechanismu co se při zmáčknutí tlačítka zdvihá.Když Vám vyjde 8,tak na druhém taky 8.Obrázek je sice bez popisu ale je jasný.Případné doladění stop proveďte na drážkované plastové tyčce posunutím nahoru nebo dolů,pozice je na obrázku vedle 6

janajana
hodnocení

Toto je vše nastavené správně :(

janajana
hodnocení

Mohu mít ještě dotaz? Znovu jsme vše čistili a koukáme, že ta díra dole je oválná, zatímco součástky jsou kulaté. 11 let wc neteklo, 12. rok to začalo, tak úplně nevím, zda to hraje roli? Těsnění (viz foto) se křiví podle té díry... děkuji moc!
Protékající wc i po výměně ventilů #6
Protékající wc i po výměně ventilů #7
lamela*

Pokud je to těsnění mezi nádobku a mísu a bylo by špatně osazeno,tak Vám voda bude kapat mezi nádobou a mísou na podlahu.

lamela*
16.10.21 11:30

janajana
hodnocení

Děkuji Vám! Díky tomuhle videu jsme zjistili, že instalatér mi část nového ventilu sebral a vyměnil jen vršek, tu úplně spodní část neměnil a nechal si ji. Koupím tedy A2000 znovu a vyměníme znovu.

No o té výměně spodku už Vám psal gumídek dávno, já si myslel, že už jste ji vyměnili. A já bych ten vypouštěcí ventil koupil od Alcaplastu, přijde mi to nastavení jednodušší. A funguje nám ve firmě minimálně ve 20 WC zcela bezproblémově. A nezapomeňte i na nové šrouby ( nové proto, že to staré kuželové těsnění bývá už ztvrdlé a skoro nikdy se Vám je nepodaří usadit tak, jak bylo, takže pak protéká ) a nové těsnění mezi mísu a nádržku.

janajana
hodnocení

Děkuji, Alcaplast tam byl a znovu tam je, ale ten spodek tam nedal, bodejť jo, když nádržku neodmontoval. Vyměnil v podstatě jen bajonet a za to si řekl 1200 :(
asa

janaja- Tak na těch obrázcích můžeš vidět, kde to teklo. To rezavé je místo, kde to teklo. Já to ještě jistím tím, že tam nanesu buď stavbařský tmel ( medvědí h.o.v.n.o.)pozn. Musí to být suchý. Nanesu ho na obě strany těsnění ( ten bílí kroužek) mezi nádobu WC zevnitř. Silikon nemám rád, dost se tváří, že těsní a je to naopak. Dál jej nanáším mezi mísu WC a nádobu WC. Na konec , když je vše sešroubované ( WC mísa a nádržka), přetmelím i šrouby v nádržce tmelem. Vše opět musí být suché. Pokud je vše seřízený, tak to téci již nemá.

janajana
hodnocení

Tak celá chyba byla v jedné jediné věci, kterou kdyby si pan instalatér neodnesl domu a vyměnil ji, bylo by po problému. Odštípnutý kousek plastu, kam nedoléhalo to těsnění. Vyměněno, vyřešeno. Děkuji moc všem!
Protékající wc i po výměně ventilů #8

16.10.21 13:49

Janajana *palec*

joudic*
hodnocení

0x
no ale ma pravdu, tohle vyresi navzdy opravdu az vymena splachovace

Jako i porcelánu? Proč? Splachovací ventil měl vyměnit celý, ale nechal starou přírubu, která byla poškozená a nemohla tak těsnit s novým protikusem ze kterého novou přírubu demontoval a vzal si ji asi dom :)

Vůbec nemá pravdu!
Je to otřesný příklad nejen ztráty obyčejné zručnosti, ale i naprosté neschopnosti práce profesionálního řemeslníka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]