Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plíseň zdí

Od: sk* odpovědí: 23 změna:
Dobrý den, bydlíme ve starém kamenném domě, kde se od podzimu do jara sem tam objeví plíseň, kterou vysavuju a je chvíli pokoj. Myslíte, že je možné nějak zateplit skoro metrové zdi? Mám strach, aby to nezačalo plesnivet ještě víc, ale od zdi tam jde hrozná zima a jakoby z ní táhlo. Nemáte někdo nějaké řešení, já se ty plísně zbavit? Děkuji za odpověď

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

spu
hodnocení

2x

Bez kvalitní hydroizolace zdiva je to nemožné. Uvažujte o dřevostavbě nebo o paneláku.

hodnocení

1x
Zeď je vlhká. Tudíž žádný zateplení nepomůže.
Napřed udělat vodorovnou hydroizolaci a až po letech zeď vyschne, tak může přijít zateplení.
Podřezávat, či spíše podbourávat silnou kamennou zeď je šílená práce, ale jde to. Taky jsem to před mnoha lety dělal.

olinl
hodnocení

1x

Pokud nemáte vodorovnou hydroizolaci v úrovni terénu a vzlíná vám vlhkost od základů do zdí a podlah, plíseň tam budete mít pořád+věčně budete nahazovat omítky, cákat Savo, často větrat, dřevěný nábytek s prádlem bude vlhký, špatně se suší prádlo, orosená okna, jsou i vyšší náklady na vytápění.. V létě ve vedrech je v takovém domě fajn, ale zbytek roku je za trest. Kromě podříznutí nebo vybourávání zdiva s následnou hydroizolací by šlo odizolovat Ipou podlahy až k obvodovým zdem a těsně u těchto obvodových zdí přizdít ještě "vnitřní" zdivo, spíš tedy příčku. Mezera mezi obvodovou zdí a přistavěnou "vnitřní" příčkou musí být lehce "provětrávaná", aby vlhkost z obvodové zdi "odcházela" pryč a nešla do přizděné příčky. Nevýhoda tohoto systému je, že se zmenší místnosti. Na tu vystavěnou příčku se dává do mezery i polystyren jako zateplení. Osobně bych volil to podříznutí nebo postupné vybourávání zdiva, není to ale práce na den..

přistavěnou "vnitřní" příčkou musí být lehce "provětrávaná", aby vlhkost z obvodové zdi "odcházela" pryč a nešla do přizděné příčky.
To znamená, že za příčkou proudí vzduch zvenku a odvádí vlhkost opět ven? Nebo který vzduch bude proudit mezi příčkou a starou stěnou?

Děkuji

olinl

Pro tazatelku: Ještě jsou odvlhčovače vzduchu. V odkazu je uveden stejný problém jako máte Vy a náznak popisu řešení. Obdobná řešení zde doporučují i rádci. Doporučuji přečíst celé. Test 10 nej odvlh/...

olinl, prosím, odpovíte mi?

Děkuji

olinl

Mílo-ano, za příčkou s polystyrenem by měl při silnější vlhkosti nepatrně proudit vzduch od zpodu nahoru-přirozenou cirkulací, tedy dole dírka, nahoře napříč stěnou také dírka jako odvod vlhka (samozřejmě by tam měla být provětrávací mřížka), alespoň tak to tvrdil projektant. Na zimu by se měla spodní dírka dát případně "ucpat". Tohle řešení nejde použít všude, viděl jsem i řešení pomocí ventilátoru s hydročidlem, ale zlatá IPA..

Takže tlustá vlhká zeď, odvětrávaná mezera, tepelný izolant a příčka?

Zvětší se síla stěny o kolik cm?

Děkuji

olinl
Záleží na rovinnosti obvodové zdi+z čeho se ta příčka postaví. Minimum podle všeho by mělo být cca 18 cm.

5cm příčka, 5 cm mezera, 8 cm izolant?

Pochopil jsem Vás dobře?

hodnocení

1x

Musí někdo přijít na místo a udělat místní šetření a měření. Zjistit příčinu.

Musíte zvýšit povrchovou teplotu vnitřní zdi. Musíte si vybrat z různých rad, které si často odporují.

Ano, zateplení může velice pomoci, ale druh zateplení se musí stanovit podle posouzení na místě. Na vlhké objekty se doporučuje provětrávané zateplení.

Pokud dům není podříznutý, s vlhkostí budou stále problémy, ale zateplením to můžete snížit.

sk*
hodnocení

Ale kdo musí přijít a říct co mám dělat? Koho mám zavolat? Zvýšit povrchovou teplotu zdi, to myslíte, že mám víc topit? O podriznuti jsem taky přemýšlela, ale máme přistavenou místnost, kde je ipa a je to tedy odizolovany a plesnivy to tam taky, tak se bojim, že dám spoustu peněz za podrez a nepomůže to.

Začněme tu ty zdi, kdeje podříznuto a lepenka. Popište, ž čeho je, jak je silná, jak dlouho je podříznutá.

spu

Můžete oslovit místní stavební firmu. Nebo ještě lépe zadejte do vyhledávače sanace vlhkého zdiva ,vyberte firmu a zadejte poptávku

hodnocení

1x

Když jsme se přistěhovali do 150 let starého kamenného domu, byla v jedné místnosti na obvodových zdech plíseň. Podél obou zdí jsme na zemi položili trubky topení. Z venkovní strany jsme u země (cca do výšky 50 cm) otloukli omítku a obnažili kámen. Stěny cca po 2 letech vyschy. Pak jsme vyměnili okna a zateplili paropropustným polystyrenem. Dnes je doma sucho a teplo.

sk*
hodnocení

Opravdu není žádné řešení? Myslela jsem, že zateplením by se zdi ohraly a přestalo to plesnivet.
Mokrá zeď se moc neohřeje.
Navíc, teď jde část vlhkosti ven a část dovnitř. A už ta část vlhkosti dělá bordel a plíseň vesele bují.
Po uzavření zdi z venku půjde veškerý vlhkost kam? A co tam bude dělat?

@jenyk: To jsou teda hlody... Kam na to chodíte?
Kolik tak asi myslíte, že vlhkosti odejde skrz metrovou kamennou zeď? A s tím ohříváním taky dobrý...

Jaky hlody? Já nepsal, že vlhkost prostupuje skrz zeď zevnitř ven. Já myslel vlhkost která se do zdi dostane z podloží. Kapišto?

sk*
hodnocení

A co mám tedy dělat abych se te plísně zbavila, mám tu dvě děti a každý dva týdny savuju půlku baráku, kde dva dny vetrame a stěhujeme ležení a pak zas další půlku baráku.

hodnocení

0x

Záleží na tom, co je to za vlhkost. Pokud vzlíná od země, opravdu si zateplením moc nepomůžete.

Pokud je to ovšem vysrážená vlhkost, kvalitním zateplením přesunete rosný bod po naprostou většinu roku až do zateplení a na vnitřních stěnách se přestane vlhkost srážet. Je ovšem třeba to zateplení provést kvalitně, aby nevznikly tepelné mosty. V takových místech se toho nezbavíte.

sk*
hodnocení

Děkuji za nějakou naději. Kvalitním zateplením asi nemáte na mysli polystyren, ale něco drazsiho?

Mám na mysli právě polystyren, ale bez tepelných mostů a alespoň 20 cm.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]