Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení chaty- tlouštka?

Od: lexas odpovědí: 19 změna:

Dobrý den mám chatičku, kterou celoročně obývám. Chata je zděná z pálení cihly tlouštka obvodových zdí je cca 30 cm. Chatu vytápím kamnama a teplovodním výměníkem, mám plastové okna s trojskly. A teď otázka přemýšlím, že si chatku zateplím kvůli úspoře a tepelné pohodě, jelikož když jsou zimy tak zdi jsou hodně chladné.

A má otázka bude stačit a v pohodě zateplit 16cm buď fasadní polystyren bílý nebo ten šedý s grafitem a nebo vatu. Nebo na radu páír zedníků, které sem poptával dát 18 cm?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

4x

Prosím Vás...na rady zedníků se vybodněte...99% rad zedníků na dotaz proč...končí odpovědí, "protože se to tak dělá"...oni neví proč...oni to tak mají naučený, protože to dělaj furt dokola, ale neví proč zrovna takto...na to kolik cm EPS je tam potřeba si nechte vypracovat projekt...jinak to bude zbytečná práce..

lexas
hodnocení

A orientačně kolik se tak nějak pohybuje cena takového projektu?

krtek6

tak ono není jako ofiiální projekt...je to výpočet tepelných ztrát...myslím, že tak do 10tis...prostě vás ten člověk vyzpovídá nebo vyčte z projektu z čeho je vytvořený, najde si tepelný ztráty objektu (kolik tepla kudma utíká)...vypočítá to strašně složitě a pak předá fascikl pro vás nesmyslných hodnot kde bude napsané třeba..."navrhuji EPS 100 tl.160cm"...

lexas
hodnocení

Tak mě napadlo, že kdysi bývaly majitel dělal energetický průkaz budovy. A je tam napsáno tepelné ztráty atd a v doporučeních je napsáno i zateplení zdi EPS tloušťky 140mm,lm průkaz je z roku 2016. Takže dnes by doporučili určitě víc
krtek6

no...to je svým způsobem ono...

hodnocení

2x

Mezi 16 a 18 cm není tak velký cenový rozdíl, dokonce ani v tepelném odporu na celou konstrukci. Vy chcete dávat 16cm, zedníci, kteří tomu třeba i rozumějí navrhují 18cm. Když si necháte udělat projekt s výpočty, zaplatíte za něj nějaký peníz. Zkuste sám spočítat, jaký budete mít teplený odpor celé konstrukce a sám se rozhodněte. Težko spočítáte dnes, kolik ušetříte energií za 5 let. To nikdo neví, co bude stát kW.

Já bych dal bíly a 18 cm, páč máte trojskla.

lexas
hodnocení

Přemýšlel sem i nad tím šedým kde prý můžu dát menší tlouštku a výjde to jako silnější bílý a nebo vatou. Bojím se, že polystyren zdi uzavře a budou se mi dělat plísně? Doteď žádné problémy s vlhkostí nemám

el
Když dáte těch 18 cm jak rádi Milan tak se plísní nemusíte obávat. Mnohokrát jsem slyšel argumety že dům pod polystyrenem začne plesnivět. Ano může se stát, že polystyren problémy s plísněmi zhorší, ale za to mohly v minulosti velmi malé tloušťky použitého izolantu.
lexas
hodnocení

Takže myslíte, že by žádný problém neměl nastat? Bojím se toho, že všichni tvrdí jak takhle uzávěru zdi tak mi to začne vevnitř plesnivět. Zdi jsou suché a nikdy nebyl problém s plísní. Bohužel neznám stav hydroizolace. Původní majitel ještě dělal dodatečně provětrávanou podlahu z tvarovek iglú plus zateplit podlahy.

šedý a k tomu jiná lepidla jsou více dražší, nežli jejich tepelný odpor.

šedý jen když je málo místa.

hodnocení

2x
Mezi 16 a 18 cm je minimální rozdíl jak cenový, tak technický. No a pokud bych já volil, tak by to bylo 18 cm s precizně provedenými napojenimi na okna, dveře atd. A ty pečlivě provedené detaily vidím jako důležitější než 16 vers 18.
lexas
hodnocení

Zateplení by mi dělal švagr, který má stavebí firmu a dělá i různé zakázky pro více movité lidi.

vlsta2*
hodnocení

2x

zdravím, nejprve se zeptám jak máte zateplenou půdu a strop. Teplo stoupá vždy nahoru, všude.. tam jsou největší úniky. Ne v obálce objektu. Zateplení "půdy” je to podstatné, kde se to dá zaplatit jako investice za určité léta života majitele. Obecně.., zateplení pláště staršího objektu je to poslední. Splatnost je více než na jednu generaci. Pokud máte zatepleno nahoře dobře, chápu, pak si dejte na stěny klidně více cm. Budete mít nízkoenergetickou chalupu. Práce a materiál bude skoro stejný, jen více cm na plášti, chcete-li jít tímto směrem.

lexas
hodnocení

Tak střecha nezateplená jelikož půdu využívám jen jako odkladiště. Strop zateplen skoro 30 cm vatou. Jde o to, že ikdyz tu mám třeba 22 stupňů tak tu není tepelná pohoda. Jelikož ze zdi jde hroznej chlad. Teď to jde, ale když mrzne je to hodně zdát

tm
hodnocení

0x

Divím se, že zedník vám nedoporučil min 25 cm... dražší zakázka = větší zisk

jabraka*
hodnocení

0x

Vždy kalkuluji mezi spočítanou úsporou a cenou izolantu.Když zaplatím yateplení víc,jak ušetřím za topení,zateplím raději levnějším.Známý koupil velice levně technickou ovčí vlnu a má tedy na domě kvalitní svetřík.

JABRAKA

Rád bych takový výpočet viděl, dělaný v březnu, v listopadu a příští březen. To bude rozdíl v izolantu.

A co výpočet před rokem 2018?

jabraka*

A co v příštím roce?

Já to konkrétně řeším s vlastní vnučkou.Musejí se při přestavbě domku hodně rozhlížet ve stavebninách,aby se vešli do hypotéky.

¨JABRAKA

Jardo, bavíme se o výpočtu. Včera při levném polyši dá cm, a dneska, když je drahý tak jen cm?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]