Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu u ventilátoru/topidla odstranit zástrčku a připojit do síťe přímo?

Od: mario23 odpovědí: 19 změna:

Ráno jsem pokládal dotaz ohledně nedostatečného topení koupelny. Chci koupit teplovzdušný ventilátor, jenom si tady nejsem jistý, jestli je možné u každého výrobku odstranit zástrčku a připojit ho přímo kabelem, protože na místě nemám zásuvku. Nevím jestli to je z bezpečnostních důvodů povolené nebo tak podobně. Opět díky

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Musel by jsi mu zřídit dvoupolový hlavní vypínač. Jako když připojuješ sporák.

Nebo použij "vodotěsnou"zásuvku. Scame Protecta IP66 a nezapojuj ho napřímo.

kvelektro.cz/...

...

Ovšem to by musel být nějaký profesionální výrobek. Žádná srač*ka typu Adler za 600kč.

A pokud jde o koupelnu, tak přes proudový chránič na samostatný okruh a do správné zóny a samotný teplovzdušný ventilátor musí být schválen do vlhka a mít správné IP.

mario23
hodnocení

Já nevím jestli si rozumíme :) mám vybrané koupelnové topidlo, které má normálně na konci zástrčku pro připojení do zásuvky. Chci ho ale dát ke stropu, kde žádnou zásuvku nemám, zato tady mám vedený stropem kabel. A právě nevím, jestli je možné ustřiznout zástrčku a připojit to rovnou do kabelu, který vede k nepoužívané zásuvce v jiné místnosti. Možná jsem to napsal blbě prvně

mario23
hodnocení

Já nevím jestli si rozumíme :) mám vybrané koupelnové topidlo, které má normálně na konci zástrčku pro připojení do zásuvky. Chci ho ale dát ke stropu, kde žádnou zásuvku nemám, zato tady mám vedený stropem kabel. A právě nevím, jestli je možné ustřiznout zástrčku a připojit to rovnou do kabelu, který vede k nepoužívané zásuvce v jiné místnosti. Možná jsem to napsal blbě prvně. Líbi se mi Argo ghost

Popiš, kde bude topidlo v koupelně (zónu nebo foto). Zřídil bych tu zásuvku IP66, ale není podmínkou tak vysoké krytí dle zóny, kde topidlo bude.

Strihnutim koncovky pridete o zaruku. Ci to tam moze byt, na to potrebujeme fotku, kvoli vzdialenosti od sprchy / vane / umyvadla. Tiez kolega vam spravne spomina chranic na tom okruhu, kde to bude pripojene. Zapinat to chcete ako? Predpokladam, spotrebic ma kdesi vypinac / termostat, ak to date vysoko = liezt na rebrik / stolicku. Trvalo zapnut vypinac na spotrebici a zapojit to cez vypinac kdesi v stene = prekablovanie kupelne.

mario23
hodnocení

Chtěl bych Argo 191070181, protože neuvádí odstup od stropu (jen ze stran). Bude ve výšce 2 m 30, takže myslím zóna 3. Nade dveřmi. Je s dálkovým ovládáním, a termostatem. Kromě zapojení kabelů nemohu dělat žádné další stavební úpravy

OK, ma to dialkove ovladanie, cize sa moze pripojit trvalo. Uz len nejako zabezpecit kabel proti vytrhnutiu.

mario23
hodnocení

Díky! Teď už jen sehnat elektrikáře který má čas :D

strop je sádroš nebo kazetový?

Tango dělá kabelovou vývodku do krabice.

kvelektro.cz/...

Nelze projít stěnou navolno kabelem. Musí být nějak zajištěno proti vytržení.

mario23
hodnocení

Strop je sádroš. Tomu zajištění moc nerozumím, když je to více než 2,5 m nad zemí, A topidlo bude přišroubované ke zdi

Záleží na provedení. Klidně tam můžeš vykroužit kulatou díru na krabici do sádroše a osadit tu svorkovnici s rámečkem od tanga nebo v jiném designu.

Nebo kabel schovat, aby nebyl vidět vůbec.

primotopy.eu/...

Nebo pak příjde elektrikář, který se ani nebude moci podělit s kolegy, kteří by ho nepochopili, jako zde na videu pro zasmání :-D

mario23
hodnocení

Tomu já stejně bohužel nerozumím :) veškerou práci bych nechal na elektrikáři. Pouze mi šlo o to, zda bude schopen to tak to napojit, když je tam vedený kabel, na kterém je teď nevyhovující stropní infratopení.

Máš tam alespoň přivedený kabel CYKY 3x2,5mm? Takový ten tvrdý tlustý černý (dnes i se zeleným proužkem na plášti)?

Topidla se připojují k němu ohebným lankovým CYSY 3x2,5mm, aby to šlo pohodlně montovat a demontovat.

Proto se používá ta svorkovnice.

mario23
hodnocení

To bohužel nevím, stávající jsem samozřejmě já nepřipojoval.

hodnocení

0x

Dobrý den! Napak, kdysi, již je to dávno, /u firmy /Telecom/ vyžadoval z bezpečnostních důvodů revizák pevně upevněné spotřebiče, stroje, zařízení a pod. připojovat zásadně pevně kabelem přímo do spotřebiče. Žádné pobyblivé přívody do zásuvky nepřipouštěl. Takže ten váš ohřívač by musel být tehdy připojen pouze pevným přívodem kabelem. Snad se Vám ozve nějaký revizák a upřesní jak je to dnes ošetřené v normách. I když vidím v různých provozech / služby, restaurace a pod/, tak se běžně připojují pevně zabudované spotřebiče /bojlery, ohřívače, ventilátory at.d./ pohyblivými šňůrovými přivody. Dle mého pevné připojení by nemělo být na závadu, pokud ovšem technické provedení vstupu kabelu do ventilátoru a provedení připojovacích svorek umožní pevné a bezpečné připojení jeho jednotlivých vodičů L, N a jde-li o spotřebič 1 tř./ochr. kolík/ i vodiče PE.

Vitovec, jak sundáš spodní dekl bojleru, když ti tam půjde tvrdej cykáč? To ten kryt snad ani nepůjde složit!

norma

5.4 Obvody pro pevně připojené spotřebiče

5.4.1 Pro pevně připojené jednofázové spotřebiče o příkonu 2 000 V.A a více se zřizují samostatně jištěné obvody. Pouze spotřebiče do celkového příkonu 2 000 V.A, nevyžadující jištění (např. ventilátory, elektrický pohon žaluzií), lze připojit na společný obvod s jiným zařízením.

5.4.2 Trojfázové spotřebiče mohou být připojeny na jeden obvod, pokud jejich celkový výkon nepřesáhne 15 kV.A.

5.4.3 Při dimenzování přívodů k motorům se vychází ze jmenovitých proudů jisticích přístrojů (jističů, pojistek apod.) a vedení se volí tak, aby předřazený jisticí přístroj jistil přívod. Přitom nutno dbát podmínek určujících průřezy vedení – viz ČSN 33 2000-5-523 ed. 2.Motory vestavěné do spotřebičů se jistí podle údajů výrobce.

5.4.4 Spotřebiče sloužící jako hlavní zdroj tepla nebo ohřevu TUV se připojují z odbočných rozvodek poddajným přívodem.

gumidek: Ano, máte pravdu, trochu se omlouvám, že jsem to neuvedl zcela přesně. Těmi " pohyblivými šňůrovými přivody" jsem myslel pohyblivé šňůrové přívody zakončené vidlicí zasunutou do zásuvky, mnohdy i s krytím nevyhovujícím danému prostředí. Pokud pro pevně upevněné připojované zařízení, spotřebič at.d. není vhodné a možné přímé zapojení kabelu CYKY, lze samozřejmě připojit z kabelu přes rozvodku poddajným přívodem, ale bez zásuvky. Toto řešení by bylo možná vhodné i pro tazatelův případ, pokud by, jak jsem již uváděl bylo přímé připojení CYKY mechanicky problematické.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]