Nejste přihlášen/a.
Ahoj mam dotaz. Mimo topnou sezonu potřebujeme temperovat malou koupelnu, asi 13 m³. Na doporučení jsem koupil sálavý infra panel, příkon 300 W. Podle různých článku a tabulek má tato jednotka uvedený prostor vytopit. Možná máme jinou představu o tom, co znamená vytopit. Za 12 hod. provozu nezvládne při současných teplotách vytáhnout ani na 20°. Visí 2,6 m nad zemí. Na pár místech jsem četl, že to má běžet tak dlouho, dokud nedosáhne požadované teploty. Ale to mi pak přijde neekonomické, jestli by muselo běžet dva dny aby zvedl teplotu o 2°, zatímco horkovzdušný fukar 1000 W místnost vytopíš za 2hod na 21-22. Místnost je na rohu dom, dvě stěny jsou vnější, zateplené 16 cm polystyren, Okno má trojskla
"Infra-panel nevytopí prostor"
To ani nemůže, je to základní vlastnost infrapanelů. Nejsou určené k vytápění prostoru, ale k ohřívání předmětů (osob) v jejich dosahu. Okolní prostor se pak mírně ohřívá až od těch ohřátých předmětů. Takže pokud jste v blízkosti infrapanelu, cítíte příjemné teplo, i když je v místnosti teplota nízká. Zjednodušeně řečeno, na obličej je Vám teplo, záda Vám mrznou. Navíc 300W je pro vytápění koupelny k smíchu.
Tak proč ale všichni výrobci v podstatě shodně uvádí tuto hodnotu jako dostačující pro koupelny? Uvádí 300 až 400 W.
Dejme tomu, že tepelná ztráta místnosti je 250W.
Když tam zapnete 1000W fukar, tak 250W vám "utíká" ven a zbylých 750W vám zůstane v místnosti a teplota se poměrně rychle zvyšuje.
Když tam zapnete 300W zářič, tak vám pořád stejných 250W utíká ven a v místnosti vám zůstane jen 50W, takže teplota se zvyšuje jen veeelmi pomalu. Samozřejmě tepelná zráta se zvyšuje s rozdílem teplot, takže čím více bude místnost vytopená (a čím nižší teplota bude venku), tím pomaleji vám bude stoupat teplota v místnoti, až dojdete k bodu, kdy je tepelná ztráta vyšší než dodané teplo.
To jen zjednodušený příklad.
U toho fukaru jsem měl na mysli dobu kdy se tam teplo udrží, takže jak říkáte ohřátí i stěn. Pokud bych chtěl krátkodobé teplo, tak je to asi čtvrt hodinka. Jeste netopime (v dome se drzi kolem 20ti), ale dnes uz to zapnu, klesa to. Ale s tím infra panelem tomu nerozumím.
No mě 12 hod. přijde jako dlouhá doba, ne? A za tu dobu to vyhnat asi vo stupeň, to se hodně nevyplatí. Podle různých prodejců by pro zateplený dům mělo tohle být dostačující, ale nechci tomu věřit. Zateplení je 16 cm EPS, okno jen male (40x140). Venku kolem 6 stupnu. Kdybych už neupravil zástrčku na pevné připojení, tak bych to ještě vrátil
Ovšem ve smyslu utracených peněz to vyjde nastejno. Energii potřebnou k ohřátí místnosti musíte dodat tak nebo tak.
Jen u jednoho to bude nižším příkonem trvat delší dobu, u druhého s vyšším příkonem menší dobu. Spotřeba v kWh ale bude velmi podobná.
Je rozdiel, ci mate malu kupelnu v starom kamennom dome, kde je este aj pivnica pod nou = velke tepelne straty alebo ci mate kupelnu vnutri bytu v panelaku. Dalej infra panel moze robit dojem, ako je vam teplo, ak ziari priamo na vas, ale ten pocit klesa s druhou mocninou vzdialenosti. Panel ohrieva predmety salanim, vzduch sa ohreje (ak vobec) sekundarne od tych predmetov. Na rychle vyhriatie kupelne je lepsia nieco s ventilatorom, co ohreje samotny vzduch. Staci prikon okolo 1000W a 10 minut.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.